Kako je Android izgledal leta 2007?

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Android-2007-screenshots-TheVerge1.jpg
Danes operacijski sistem Android tako po videzu kot funkcionalnosti zlahka konkurira Applovemu iOS-u, kar dokazuje tudi prevlada Android telefonov pri nas. A prvi koraki zelenega robotka, ki segajo na začetek prejšnjega desetletja, še zdaleč niso bili tako elegantni. Te zanima, kako je leta 2006 izgledal prvi Google telefon?

Googlovi odvetniki se te dni v sodnih dvoranah potijo s tožbo podjetja Oracle, ki milo rečeno ni zadovoljno z Googlovo uporabo programskega okolja Java v Androidu. O poteku sodnega procesa bomo gotovo še poročali, zaenkrat so zanimivi predvsem prototipi prvega Google telefona in prvih različic Androida, ki so bili razkriti na sodišču.

Leta 2006 je denimo Google ameriškemu mobilnemu operaterju T-Mobile predstavljal spodnji prototip naprave, imenovane preprosto Google Phone. Kot ostali "pametni" telefoni tistega časa, je tudi ta prototip vključeval fizično QWERTY tipkovnico in za današnje čase neverjetno majhen zaslon s podporo za vsaj 16-bitne barve. Elegance mu vsekakor na tej točki še ne gre očitati ;)

Prototip telefona Google Phone iz leta 2006 (vir: The Verge)

Prototip telefona Google Phone iz leta 2006 (vir: The Verge)

V času tega prototipa je Google pričakoval, da bo Android na trgu na voljo že v poletju 2007. Kot vemo, je bil izid prvega Android telefona zamaknjen v jesen 2008, v tem času pa je na trg prišel Applov iPhone s takrat revolucionarno obliko, ki je temeljila predvsem na velikem zaslonu na dotik brez fizične tipkovnice.

Predstavitev iTelefona je vsekakor vplivala tudi na videz Androida. Ekranski posnetki iz maja 2007 kažejo ne zelo drugačen uporabniški vmesnik, ki je bil na tej točki bolj podoben uporabniškemu vmesniku (zdaj že odpisanega) operacijskega sistema Windows Mobile. Google je v tem času še vedno vztrajal pri tem, da zasloni na dotik ne morejo popolnoma nadomestiti fizičnih tipk, je pa bila podpora zaslonom na dotik že načrtovana za Android.

Android maja 2007 (vir: The Verge)

Android maja 2007 (vir: The Verge)

Tudi eden prvih prototipov, ki je bil predstavljen februarja 2008 na Mobile World Congress, še vedno vztraja pri fizični tipkovnici, je pa na teh modelih že viden napredek v uporabniškem vmesniku.

Eden prvih prototipov Android telefonov na MWC 2008 (vir: Engadget)

Eden prvih Android telefonov iz MWC 2008 (vir: Engadget)

Napredek je vsekakor očiten. In ne glede na to, kakšno je tvoje mnenje o Applu in iNapravah, se lahko verjetno vsi strinjamo, da ima Apple velike zasluge za to, da so današnji pametni telefoni takšni, kot so.

Seveda pa je v zadnjih petih letih tudi Androidu uspelo razviti svojstven karakter in v določenih pogledih prehiteti vso konkurenco. Nenazadnje se sedaj prebija celo na pametne ure in Googlova futuristična očala, na prihajajočem dogodku Google I/O pa bomo gotovo videli še marsikaj zanimivega.

Vir: The Verge

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
345
24. september 2013
Kako je Android izgledal leta 2007?
Android