Kako na različnih mobitelih naredimo posnetek zaslona oziroma »screenshot«?

Tehnik 12. februar 2018 Čas branja članka: 2 min
/PublishingImages/screen-feb2018-hero.jpg

Ste se že kdaj znašli v zadregi, ko vas je nekdo prosil za »screenshot« zaslona na mobitelu, vi pa ste sicer vedeli, da ta možnost obstaja, a niste vedeli, kaj točno morate storiti? Najbolje je, da se to enkrat za vselej naučite, saj so posnetki zaslonov (angl. screenshots) izjemno priročno orodje. Uporabni so, ko želimo nekomu pokazati, kaj se dogaja na našem zaslonu, ali pa če želimo shraniti neko sliko ali objavo, ki se nam zdi zanimiva oziroma jo bomo potrebovali pozneje. Poglejmo, kako to storimo.

Posnetek zaslona na mobitelih z iOS-om

Najprej si poglejmo, kako zajamemo vsebino, ki se trenutno nahaja na zaslonu iPhona. Enak sistem deluje prav na vseh modelih, tudi na Applovih tablicah. Takole gre: ko imate na zaslonu vsebino, ki jo želite pretvoriti v sliko, enostavno pridržite gumb za vklop zaslona, ki se nahaja na desnem robu zgoraj, in hkrati pridržite še gumb Domov, ki se nahaja na spodnjem robu zaslona. A pozor, novi iPhone X nima več gumba za domov, v tem primeru orodje aktivirate z istočasnim klikom na gumb za vklop in gumb za zviševanje glasnosti. Ko bo slika zajeta, boste slišali enak zvok kot takrat, ko posnamete fotografijo. Posnetek zaslona se vam bo samodejno shranil v galerijo, v mapo Screenshots.

 

 

Posnetek zaslona na mobitelih z Androidom

Če imate mobitel znamke Samsung, Huawei, Sony, HTC, LG oziroma druge znamke, ki deluje na operacijskem sistemu Android, za zajem zaslona sledite naslednjim navodilom. Istočasno pridržite tipko za vklop telefona in gumb za zmanjšanje glasnosti, ki se nahaja ob levem ali desnem robu zaslona. Pri novejših mobitelih, zlasti Samsungih (npr. Galaxy S8, S7, S6 …), pa lahko zaslon zajamete tudi (ali zgolj na ta način) s kombinacijo tipke za vklop in gumba Domov, torej enako kot pri iPhonu. Oboje velja tudi za tablice z Androidom. Zajeta slika se vam bo samodejno shranila v galerijo.

 

 

Posnetek zaslona na mobitelih z Windowsi

Če uporabljate mobitel, ki deluje na operacijskem sistemu Windows, vaša naloga ni nič težja od zgoraj opisanih. Za sliko svojega zaslona storite naslednje: hkrati pridržite gumb za povečanje in zmanjšanje glasnosti zvoka. To je vse in sliko trenutnega zaslona že lahko najdete v svoji mobilni galeriji.

 

Posnetek zaslona na mobitelih BlackBerry

Najbrž je uporabnikov BlackBerryja manj kot uporabnikov zgoraj omenjenih mobitelov, a vendarle, bodimo temeljiti in pokrijmo vse naprave. Torej, če ste lastnik nekoliko bolj edinstvenega BlackBerryja, posnetek zaslona naredite takole: ko ste na zaslonu, ki ga želite zajeti, istočasno pridržite tipki za zvišanje in znižanje glasnosti. Ko boste zaslišali zvok kamere, ste zaslon uspešno zajeli in njegovo sliko najdete v galeriji.

 

Vedno se najde izjema, ki »potrjuje pravilo«: Huawei Mate 10 Pro

Mate 10 Pro je primer mobitela, za katerega se je proizvajalec, torej Huawei, odločil, da bo zadeve naredil malce drugače. Pravzaprav jih je še poenostavil in tako še nekoliko izboljšal uporabniško izkušnjo. Če želite zajeti posnetek zaslona na mobitelu Mate 10 Pro, morate tako zgolj dvakrat s prstom tapniti na zaslon in t. i. screenshot se že nahaja v vaši zbirki fotografij.

Ker pa ima Huaweijev Mate 10 Pro kar nekaj edinstvenih značilnosti, s katerimi nas je navdušil, se bomo le-tem posvetili v posebnem članku, zato nas ne pozabite spremljati.

 

Vam ni uspelo?

Verjamemo, da ste zdaj že uspešno zajeli sliko zaslona, a včasih se vseeno lahko kje zalomi. V tem primeru vam svetujemo, da poskusite ponovno, morda niste popolnoma istočasno pridržali obeh gumbov. Včasih pa je mogoče tudi to, da se je določen proizvajalec mobitelov odločil za drugačen način, kot zgoraj omenjeni Huawei za svoj Mate 10 Pro. Slednje velja za Androide, pri Applu se držijo zgolj enega načina. V teh primerih si lahko na spletu poiščete navodila za točno vaš model mobitela ali pa si preprosto naložite katero od aplikacij, ki bodo t. i. screenshot zajele namesto vas, recimo aplikacija Screenshot Easy.

Vir: youtube.com.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
12. februar 2018
3871
12. februar 2018
Kako na različnih mobitelih naredimo posnetek zaslona oziroma »screenshot«?
iOS, Android