Kako pogosto obiščeš Facebook na svojem mobitelu?

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/idc-facebook-day-cycle.jpg

Facebook je nedavno sponzoriral raziskavo med ameriškimi uporabniki pametnih telefonov, s katero so želeli preveriti navade svojih uporabnikov. Med drugim se je izkazalo, da kar 79 % uporabnikov po svojem mobitelu posežemo že 15 minut po tem, ko se zjutraj zbudimo, Facebook pa v povprečju obiščemo 14x na dan.

Skoraj polovico zbudi mobitel

Raziskava je zajela 7.446 Android in iPhone uporabnikov med starostjo 18 in 44 let, kar naj bi bilo reprezentativno za polovico Američanov, ki uporablja pametne telefone. Kot že omenjeno, med to skupino 79 % vprašanih svoj pametni telefon preveri 15 minut po tem, ko vstane; 62 % po mobitelu poseže kar takoj, ko se zbudi; 44 % pa jih mobitel uporablja kot alarm. Vsi ti odstotki so še večji med mlajšimi uporabniki med 18 in 24 leti starosti.

Po mobitelih posežemo že takoj zjutraj (vir: IDC)

Pol ure na dan na mobilnem Facebooku

Izmed vprašanih je kar 70 % takih, ki Facebook redno uporabljajo na mobitelu (aplikacija ali mobilna stran). Več kot polovica od teh Facebook obišče vsak dan. Ta podatek ni presenečenje, saj je po Facebookovih podatkih decembra lani kar 680 milijonov od več kot milijarde uporabnikov do Facebooka redno dostopalo preko mobilnih naprav. V povprečju redni uporabniki Facebooka na svojem mobitelu Facebook obiščemo 13,8x na dan, vsak tak obisk pa v povprečju trajajo po 2 minuti in 22 sekund.

Vir: IDC

Skupaj torej s pomočjo pametnih telefonov na Facebooku preživimo dobre pol ure vsak dan. To je skoraj četrtina dobrih dveh ur, ki jih vsak dan namenimo komuniciranju na pametnih telefonih. Komuniciramo najraje s prijatelji in partnerjem, na tretjem mestu pa se znajdejo starši. Daleč najbolj priljubljena aktivnost v Facebook aplikaciji je sicer pregledovanja toka novic prijateljev, približno tretjina Facebook uporablja za neposredno in zasebno sporočanje s prijatelji (Facebook Messenger).

Najbolj priljubljena aplikacija ostaja e-pošta

Večina uporabnikov ima na svojem mobitelu 7,4 družabnih oz. komunikacijskih aplikacij, zaradi katerih se počutijo bolj povezani s prijatelji, družino in ostalimi. Občutek povezanosti spodbuja predvsem SMS-anje, pogovarjanje po telefonu in, na tretjem mestu, izmenjava sporočil preko Facebooka. Zanimivo je, da se ti odstotki s starostjo celo nekoliko povečujejo, kar pomeni, da sporočanje še zdaleč ni le domena mlajših uporabnikov.

Facebook je sicer tretja najbolj priljubljena aplikacija na naših mobitelih. Na prvem mestu je e-pošta, na drugem brskanje po spletu, na tretjem Facebook. Nato se zvrstijo zemljevidi oz. navigacija, igre, iskanje ter deljenje fotografij. Facebook najpogosteje uporabljamo zvečer, preden se odpravimo v posteljo, kličemo in SMS-amo pa najpogosteje v popoldanskem času.

Dnevni cikel uporabe različnih mobilnih aplikacij (vir: IDC)

Družabna omrežja priljubljena na raznih dogodkih

Zanimiv je tudi podatek, da skoraj polovica uporabnikov uporablja Facebook med opravki, nakupovanjem, kuhanjem in med rekreacijo. Twitter v istih situacijah uporablja manj kot 10 % vprašanih. Facebook je podobno priljubljen tudi na sestankih ali predavanjih, družabnih srečanjih in javnih prireditvah ter celo v kinu. Twitterju priljubljenost zraste na 13 % ravno pri zadnjih dveh aktivnostih: javnih prireditvah in v kinu. Očitno res radi svojim prijateljem povemo, da smo na dobrem koncertu ali podamo svojo kritiko ogledanega filma.

Priljubljenost družabnih omrežij na dogodkih (vir: IDC)

Sama se v teh rezultatih kar najdem, saj mobilno aplikacijo Facebook precej pogosto uporabljam za komunikacijo s prijatelji in družini. Rada bi zapisala, da tega ne naredim 14x na dan, ampak čisto možno je, da se tej številki približam v majhnih obrokih. Se pa vsaj v kinu med ogledom filma vzdržim pisanja po družabnih omrežjih, tako da malce upanja morda še ostaja zame.

Nam zaupaš še, kako se te statistike ujemajo s tvojo uporabo Facebooka ali drugih družabnih orodij?

Vir: Mashable, Facebook

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
492
24. september 2013
Kako pogosto obiščeš Facebook na svojem mobitelu?