Kako poskrbeti za varnost na internetu?

Andrej Pirnat 7. februar 2017
/PublishingImages/varninanetu-hero.jpg

Danes, v torek, 7. 2., obeležujemo mednarodni dan varne rabe interneta, ki letos poteka pod sloganom Skupaj spremenimo internet na bolje. Razvoj interneta je močno spremenil način naše komunikacije s svetom, saj nam je na pladnju ponudil dostop do raznovrstnih informacij ter orodij za izražanje lastne kreativnosti. Ker je internet ogromen prostor, ki se iz dneva v dan širi, pa poleg vseh dobrih in koristnih stvari vsebuje tudi številne temne kotičke, v katerih se nahajajo raznovrstni virusi, spletni nasilneži in zlonamerni hekerji, ki vam ob trenutku nepazljivosti hitro ukradejo dragocene osebne podatke.

Seveda pa naj vas te črne luknje interneta ne odvrnejo od brskanja, iskanja informacij ali zabave na internetu. Pomembno je le, da imate v mislih vašo spletno varnost in načine, kako varno brskati na svetovnem spletu, ter da se o varni rabi interneta konstantno izobražujete in pogovarjate z mladimi, ki so za pasti interneta v marsikaterem primeru še bolj dovzetni. Spodaj vam zato predlagamo nekaj stvari in nasvetov, ki vam pomagajo do varnega in brezskrbnega dostopa do spletnih informacij in vsebin.

 

Smernice za varno rabo interneta

V prvi vrsti osebne podatke, občutljive narave, ohranite zase. To pomeni, da na družbenih omrežjih, blogih in drugih spletnih kanalih ne delite svojih telefonskih številk, domačih naslovov in intimnih fotografij. Številni brskalniki in družbena omrežja, kot na primer Facebook, omogočajo zelo dobre nastavitve zasebnosti, s katerimi lahko omejite, katere informacije so v virtualnem svetu vidne vašim prijateljem.

Nadalje velja za svoje spletne račune izbrati varna gesla, ki obsegajo vsaj 12 znakov, so v obliki stavka in po možnosti vključujejo kakšno veliko začetnico, številko in morda kakšen neobičajen znak (na primer lojtro). Priporočljivo je tudi, da uporabljate ločene račune za delo in zasebne zadeve, vsak vaš profil pa naj nosi svoje geslo. Pri tem seveda lahko nastane težava, da jih imate naenkrat toliko, da si jih ne zapomnite več. Ampak za to obstaja zelo priročna rešitev, ki sliši na ime upravljavec gesel in hrani gesla za vse vaše spletne profile. Eden najbolj priljubljenih je LastPass, na voljo so pa še številni drugi.

Pomembna je tudi previdnost pri odpiranju e-poštnih sporočil, sploh od neznanih pošiljateljev. S tem ko odprete sporočilo sicer še niste v nevarnosti, če pa kliknete na nepreverjeno povezavo znotraj njega ali pa na svojo napravo naložite in zaženete pripeto datoteko, pa lahko zelo hitro postanete žrtev spletnih nepridipravov. Isto seveda velja za nalaganje datotek z nepreverjenih spletnih strani, med katerimi so najbolj na udaru središča s »torrent« datotekami in tudi nekatere digitalne trgovine z aplikacijami. Če niste prepričani, da gre za legitimno programsko opremo, datoteko raje pustite pri miru.

Na zgornje povedi se navezuje tudi varno spletno brskanje. Če se ponoči ne sprehajate po nevarnih soseskah, se tudi na spletu izogibajte temačnih krajev, v katerih na vas prežijo spletni kriminalci. Kako prepoznate ta nevarna mesta? Če vas nagovarjajo in vabijo z vsebino, ki se sliši predobra, da bi bila resnična, je temu verjetno res tako. Nagradne igre, ki ponujajo najnovejši iPhone, najbolj ugodne »raybanke« na svetu in brezplačne vinjete? Če ne poznate nikogar, ki bi to lahko potrdil, svetujemo, da takšen zavihek raje zaprete.

Pri brskanju po spletu je tudi zelo pomembno, da to počnete prek varne povezave, sploh pri brezžičnih omrežjih. Ker so ta v večini primerov vidna vsem, je pomembno, da so primerno zaščitena, tako da do njih lahko dostopajo le uporabniki z ustreznim geslom. Če imate torej doma še vedno odprto omrežje, ga takoj zaklenite. Prav tako velja izpostaviti dostop do interneta prek javnih brezžičnih omrežij. Če niste prepričani, čigavo je, ga raje pustite pri miru, saj lahko spletni nepridipravi preko njega dobijo dostop do vaše naprave.

Nenazadnje pa velja omeniti še redne posodobitve programske opreme. Uporaba zaščitnih programov je danes obvezna, še bolj obvezno pa je njihovo posodabljanje, saj je tako program vedno seznanjen z novimi oblikami virusov, »trojancev« in »črvov«. Ker pa včasih protivirusni programi vseeno ne znajo pozdraviti kakšne težave, je pomembno tudi, da nekje hranite varnostne kopije najpomembnejših podatkov. Najbolj priporočljivi so kakšni zunanji podatkovni nosilci (zunanji trdi disk, USB-ključ), lahko pa tudi v oblaku (Google Drive, OneDrive ipd.).

 

Smernice za varno rabo interneta

Pri uporabi interneta pa niti pod razno ni pomembna zgolj zaščita pred potencialnimi nevarnostmi. Ob boku ji namreč stojijo tudi kulturno vedenje v komunikaciji prek spleta, spletna etika in prijaznost do drugih uporabnikov. To pomeni, da ne objavljate žaljivih vsebin, ki bi lahko koga prizadele, da ne izvajate nasilne komunikacije, ste prijazni in se izogibate sovražnosti ter nestrpnosti. Skratka, obnašajte se vljudno, tako kot bi se v živo na cesti. Na tak način nam lahko vsem kot posameznikom in družbi kot celoti tehnologija koristi, nas zabava in združuje. Kot poudarjajo pri točki osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje, safe.si, pa je nadvse pomembno, da zaradi prezaposlenosti s tehnologijo ne zanemarjate odnosov v živo. Torej, ne preživite celega dneva za računalniškim zaslonom, ampak raje povabite prijatelja na čaj v bližnjo kavarno. In ko boste sedeli z njim, telefon pospravite v žep in se osredotočite na vajin pogovor Na safe.si so ob dnevu varne rabe interneta pripravili tudi zabaven kviz, s katerim lahko preverite, kako kulturni ste pri spletnem vedenju in se poučite o pravilnem bontonu.

 

Ozaveščanje staršev in otrok

Odgovorni uporabi interneta pa so se s projektom Moja prva pogodba pridružili tudi pri Telekomu Slovenije. Ta je namenjen predvsem ozaveščanju staršev o zdravi, uravnoteženi, varni in odgovorni uporabi mobilnih naprav ter pomoči staršem pri vzgoji otrok in mladostnikov. V sklopu projekta z nasveti in priporočili spodbujajo pogovor med starši in otroki, podajajo smernice o ravnanju z mobitelom za nemoten razvoj otrok in mladostnikov ter svetujejo o drugih aktualnih temah odraščanja, ki jih prinaša digitalni svet, kot so varnost, zasebnost, spletni bonton, spletno nasilje in pomen osebne komunikacije. Gradiva so namenjena predvsem staršem, ki otroku kupujejo prvi mobilni telefon, ali pa mladostnikom, ki že imajo svoj mobitel. Prav pa pridejo vsem, ki se dnevno srečujejo z odraščajočimi otroki in mladostniki.


 

Vir: Safe.si

 

Foto: Pixabay

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
7. februar 2017
3333
7. februar 2017
Kako poskrbeti za varnost na internetu?