Kako poskrbeti za varnost na pametnem telefonu?

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Mobile-Malware-Mashable-Infographic.jpg

Nobenega dvoma ni o tem, da naši telefoni postajajo vse pametnejši. Hkrati pa na njih hranimo vse več pomembnih podatkov, ki lahko v napačnih rokah povzročijo precej škode. Te zanima, katere so najpogostejše nevarnosti in kako se lahko zaščitiš pred zlorabami na telefonu?

Pametni telefoni postajajo priljubljene tarče nepridipravov

Zaradi vse večje popularnosti pametnih telefonov le-ti postajajo vse bolj zanimivi tudi za tiste, ki se želijo okoristiti z našimi podatki. V zadnjem času se je recimo na Android Marketu pojavilo kar nekaj škodoželjnih aplikacij, ki jih je bil Google prisiljen odstraniti zaradi nedovoljenega zbiranja uporabniških podatkov. Prav tako lahko tudi za druge platforme vse pogosteje zasledimo poročila o potencialno nevarnih pomanjkljivostih aplikacij, ki naše telefone izpostavljajo različnim nevarnostim.

Android Malware

Vir: Digitizor

Nevarnosti, ki na nas prežijo na mobilnih napravah, niso nič novega. Tako kot na računalnikih, lahko namreč tudi na mobitelih naletimo na aplikacije s črvi, trojanci, vohunjenjem in drugimi nevšečnostmi. Mobiteli so zaradi prenašanja naokoli pogosto bolj izpostavljeni tudi vohunjenju in drugim zlorabam preko nezaščitenih odprtih Wi-Fi povezav.

Kaj lahko naredim, da se izognem zlorabam?

Android - update available notification

Poskrbi za redne posodobitve aplikacij in operacijskega sistema

Tako kot na računalnikih, je tudi na telefonih vse pomembneje, da poskrbimo za to, da uporabljamo najnovejše različice operacijskega sistema in aplikacij. Posodobitve namreč pogosto vsebujejo tudi različne varnostne popravke. Na srečo sodobni pametni telefoni omogočajo enostavno posodabljanje vseh aplikacij preko aplikacijskih trgovin in samodejno obveščanje o nadgradnjah.

Zato se ti splača redno obiskati aplikacijsko trgovino, ki jo uporabljaš na svojem telefonu (npr. Android Market, App Store, Marketplace) in namestiti vse nadgradnje. Prav tako je smiselno takoj namestiti nadgradnjo, ko te telefon obvesti, da je na voljo nova različica operacijskega sistema.

Nakupi aplikacij

Uporabljaj aplikacije iz zanesljivih virov

Pri nalaganju aplikacij se ti splača zanašati predvsem na uradne aplikacijske trgovine ali trgovine oz. strani, za katere veš, da jim lahko zaupaš. Razno hekanje in jailbreakanje telefona lahko poveča možnost, da boš na telefon prenesel programsko opremo sumljive narave, zato ti tovrstno prakso odsvetujemo, če nimaš izkušenj in nisi prepričan glede tega, kje lahko najdeš zanesljive vire tovrstnih programov.

Android Wi-Fi Hotspot Security

Pri uporabi javnih Wi-Fi omrežij previdnost ni odveč

Pri uporabi javnih nezaščitenih Wi-Fi omrežij raje ne uporabljaj bančnih in podobnih pomembnih storitev, pri katerih bi lahko zloraba povzročila veliko škode. Če uporabljaš telefon za ustvarjanje lastnega Wi-Fi omrežja, ne pozabi na pametno geslo in na izklop omrežja, ko ga ne potrebuješ več. Tudi Bluetooth lahko mirne vesti izklopiš, ko ni v uporabi, kar bo podaljšalo tudi trajanje baterije.

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da ni pametno telefona brez nadzora puščati na javnih mestih ali v rokah neznancev. No, glede na to, da spremljaš Tehnika, verjamemo, da te tako ali tako telefon na varnem mestu spremlja na vsakem koraku ;)

Tudi za mobitele je na voljo proti virusna oprema

Tudi za mobitele je na voljo protivirusna oprema

Pa še to: za preverjane aplikacij si lahko pomagaš tudi z varnostno programsko opremo. Slednje je predvsem priporočljivo na Android telefonih, kjer na uradnem Marketu ni tako strogega predhodnega preverjanja aplikacij kot npr. na iOS ali WP7 platformi.

Ena od bolj znanih aplikacij za Android je denimo Lookout, ki preveri vsako aplikacijo ob namestitvi. Podroben opis aplikacije Lookout, ki je na voljo tudi za Blackberry in Windows Mobile, že najdeš na Tehniku.

Infografika o nevarnostih na pametnih telefonih

Za konec te vabim le še k ogledu zanimive infografike o nevarnostih, ki prežijo na pametne telefone, iz katere so bili povzeti tudi zgoraj predstavljeni namigi. Informatiko je pripravilo podjetje BullGuard, ki tudi ponuja varnostno programsko opremo za mobitele - vsekakor vse kaže na to, da se bo povpraševanje po tovrstnih storitvah v prihodnje le povečevalo.

V komentarjih pa nam lahko zaupaš še kakšen trik ali nasvet za večjo varnost telefonov.

Mobile Malware InfographicVir: Mashable

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
268
24. september 2013
Kako poskrbeti za varnost na pametnem telefonu?
Android