Kako uporabniki držimo mobitele pri uporabi aplikacij?

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/mobitel-delezi-interakcije.jpg

Apple pri iPhone 5 na veliko poudarja enostavnost enoročne strani mobitela. Po drugi strani pa imajo nekateri proizvajalci že tako velike mobitele, da jih je nemogoče udobno uporabljati samo z eno roko. Kaj pa pravi praksa? Ali je enoročno držanje res tako pomembno? In kaj to pomeni za uporabniške vmesnike aplikacij?

Skupina razvijalcev je dva meseca na začetku letošnjega leta opazovala preko tisoč primerov uporabe mobitelov na ulicah, lokalih, javnem prevozu in v drugih situacijah ter pri tem beležila načine interakcije z mobilnimi napravami. Na tak način so dobili zelo realno sliko tega, kaj z mobiteli počnemo v življenjskih okoliščinah in ne med stenami kakšnega laboratorija.

V preko 40 % opazovanih primerov, uporabniki pri interakciji z mobitelom niso vnašali podatkov preko zaslona. 22 % opaženih uporabnikov je mobitel uporabljalo za glasovne klice, 18,9 % pa za pasivne aktivnosti, kot je poslušanje glasbe ali gledanje video posnetkov. Preostali uporabniki pa so pri tapkanju in drsenju po zaslonu kar pogosto menjali položaje.

Vir: UXmatters

V neposrednih interakcijah z mobitelom, je 49 % opazovanih primerov vključevalo enoročno uporabo, 36 % enoročno uporabno z mobitelom naslonjenim v drugo dlan, 15 % pa je mobitel uporabljalo z obema rokama. 67 % enoročnih uporabnikov se je pri tem posluževalo desne roke, 33 % pa leve. Slednje je nekoliko višje od odstotka levičarjev v populaciji. Ne preseneča pa opažanje, da so enoročni uporabniki med uporabo mobitela pogosto imeli drugo roko zasedeno z vrečkami, držanjem različnih stvari, odpiranjem vrat ipd. Se pravi, če pričakujemo, da bo aplikacija uporabljena na poti med drugimi opravili, je vsekakor smiselno postavitev elementov uporabniškega vmesnika prilagoditi dosegu ene roke oziroma palca. Pri tem ne smemo pozabiti na levičarje, ki jih je pri enoročnem tapkanja kar nekaj.

Vir: UXmatters

Po pogostosti drugi način uporabe je prilagojen enoročni način, pri katerem z drugo dlanjo držimo mobitel. Tega so se posluževali uporabniki, ki so želeli med hojo ali prerivanjem med množico dodatno stabilizirati mobitel. Pogosto je bilo prehod iz povsem enoročnega načina možno opaziti tudi, ko je aplikacija zahtevala interakcijo z elementi izven dosega palca. Pri čuvanju mobitela v eni roki je manjši odstotek uporabnikov za tapkanje in drsenje uporabljal kazalec, večina se je posluževala palca.

Vir: UXmatters

Pri dvoročni uporabi je bila najpogostejša pozicija z dvema palcema na spodnje delu zaslona, kar omogoča udobno tipkanje, pa tudi drsenje z enim palcem in tapkanje z drugim. Zanimivo pa je, da so opazovani najpogosteje tipkali v pokončnem načinu. Ležeči način je imel presenetljivo nizko uporabo, čeprav v aplikacijskih trgovinah pogosto vidimo pritožbe, če ležeči način v aplikaciji ni podprt. Pri razvoju aplikacije torej vsaj za začetne različice očitno niti ni tako nujno, da ima zares uporaben ležeči način, saj smo mobitele še vedno navajeni držati pokonci.

Vir: UXmatters

Na podlagi teh opažanj je težko podatki fiksna priporočila glede položaja gumbov in ostalih pomembnih elementov uporabniškega vmesnika. Večina res mobitel uporablja z eno roko, pa vendar smo dovolj prilagodljivi, da brez težav po potrebi zamenjamo položaj. Pri interakciji z zasloni na dotik so očitno najbolj priljubljeni palci, kar pomeni, da morajo biti elementi dovolj veliki, da jih lahko tudi večji palci natančno ujamejo. Vsekakor pa je fizične načine interakcije zelo priporočljivo testirati na terenu že v zgodnjih fazah razvoja, sploh če se bo aplikacija veliko uporabljala na poti ali v nepredvidljivih situacijah.

Vir: UXmatters

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
519
24. september 2013
Kako uporabniki držimo mobitele pri uporabi aplikacij?