Kako znižati strošek otrokovega mobitela?

Tehnik 13. januar 2020 Čas branja članka: 7 min
/PublishingImages/mobi-delimgb-zepnina-tehnik-jan20-hero.jpg

Starši si seveda želimo, da bi imeli naši otroci vse, kar potrebujejo. Hkrati pa da bi imeli tudi vse, kar si želijo, da bodo lahko živeli karseda udobno in enako kot drugi vrstniki. A vse to prinese tudi stroške, zato je pametno (in vzgojno!), da z denarjem ravnamo preudarno. Ena »najnujnejših« stvari, ki si jo želijo naši otroci, je zagotovo mobitel, ki jim omogoča klice, sporočila in – za mlade najbrž daleč na prvem mestu – internet. Poleg stroška pa to prinaša tudi odgovornost in zahteva določeno mero pazljivosti.

Začnimo kar pri strošku – kako dobiti vse za zares malo denarja?

Zlasti ob prvem vstopu v mobilni svet se družine nerade odločajo, da bi imel otrok že kar takoj svojo mobilno naročnino. Bolj hitro in praktično je, da jim še ni treba skleniti nove pogodbe in lahko s tem skrb, da bo strošek ušel izpod nadzora, odmislijo. Zato se veliko staršev najprej odloči za predplačniški mobilni paket Mobi, ki otroku omogoča, da za klice, sporočila in internet porabi le toliko, kot ima prednaloženega stanja na računu.

Mobi je dobra izbira tudi zato, ker se otrok nauči preudarno razpolagati s sredstvi na svojem računu, staršem pa omogoča pregleden nadzor nad stroški. Trenutno najugodnejša možnost v Sloveniji v sklopu predplačniškega paketa Mobi je zakup Mini Mobi, ki mlademu uporabniku za malo denarja omogoča vse, kar potrebuje. Za zgolj 3,59 evra.

Izberite paket Mobi, ki vključuje mobitel in kartico MultiSIM, ali – če mobitel že imate – samo kartico MultiSIM. Ugodno: Če sklenete paket Naj C, MultiSIM dobite že za 1,99 evra.

 

Mini Mobi bo vas kot plačnika in vašega otroka kot uporabnika navdušil zato, ker je …

… ugoden: Mini Mobi je zakup znotraj predplačniškega računa Mobi. Primeren je za vsak žep, saj je mesečni strošek super nizek, zgolj 3,95 evra na mesec.

… praktičen: Ni vam treba vsak mesec kupovati vrednostnih kartic, saj za vklop zakupa Mini Mobi potrebujete le dovolj dobroimetja na računu.

… zanesljiv: Odveč je tudi skrb, kdaj bodo enote postale neveljavne in bo treba iti v nakup nove vrednostne kartice, saj boste vsakih 30 dni samodejno prejeli določeno število enot.

… vse, kar otrok potrebuje: V zakupu Mini Mobi uporabnik prejme kar 400 enot za klice in sporočila ter 400 megabajtov za prenos podatkov.

Če otroku zmanjka interneta, mu lahko podarite svoje gigabajte

Gre za zelo dobrodošlo novost na mobilnem trgu, dostopno le pri Telekomu Slovenije. Deluje tako, da lahko naročnik svoje neporabljene gigabajte preprosto deli z drugim uporabnikom. In to brez kakršnegakoli dodatnega stroška.

Torej, recimo, da vaš mladi nadobudnež v času šolskih počitnic nekoliko več časa nameni brskanju po spletu, ogledovanju posnetkov na YouTubu, branju e-knjig, igranju iger … Sredi meseca mu zmanjka enot in to ga kot sodobnega otroka, navajenega življenja v spremstvu tehnologije, spravi v obup. Če je bil priden v šoli in si zasluži dodaten čas v družbi spletnih atrakcij, mu lahko polepšate dan in mu podarite svoje gigabajte. Podarite lahko 1, 5, 10 ali 20 gigabajtov. Kako? Zelo preprosto – v Mojem Telekomu ali prek SMS-sporočila.

Kako podariti svoje neporabljene gigabajte, si oglejte v spodnjem videu:

 

Ste se že pogovorili o žepnini?

Zlasti če imate doma najstnika, veste, kako hitro mu oziroma ji bežijo ure na telefonu. Seveda včasih zavijete z očmi, a roko na srce, tudi mi jim nismo vedno ravno vzor smotrne porabe časa na mobitelu. Predvidevamo tudi, da ste z njim že imeli pogovor o žepnini, in vemo, kakšna žepnina vsakemu mlademu še kako pride prav.

Še ena zelo dobrodošla novost Telekoma Slovenije, ki staršem pomaga pri nadzorovanju otrokovih stroškov, je storitev Žepnina. Gre za to, da mobilni naročniki, ki imajo v svoji bližini uporabnika Mobi, le-temu lahko storitve Mobi enostavno plačujejo prek mesečnega računa, in sicer do vrednosti (limita), ki jo sami določijo.

Kako deluje storitev Žepnina?

Naročnik (v našem primeru starš) vklopi storitev Žepnina. Žepnina je nato vključena, o čemer sta prek SMS-sporočila obveščena tako naročnik kot uporabnik Mobi (v našem primeru otrok). Nato »kontrolo« prevzame otrok, saj on sam skrbi za polnjenje svojega računa Mobi. A brez skrbi! Starši že v prvem koraku določite dovoljen limit.

Več o storitvi Žepnina in o tem, kaj si uporabnik lahko plačuje prek Žepnine.

Postavite pravila varne in zmerne uporabe mobitela

Da ne ostanemo samo pri stroških, ponovimo nekaj pravil, ki so pri mladih uporabnikih še kako pomembna. Ti se veliko raje držijo pravil, če imajo občutek, da so pri postavljanju le-teh sodelovali tudi sami. Zato se na pogovor dobro pripravite, napišite izhodiščne točke, o katerih bi se radi pogovorili, in pustite, da tudi otrok razpravlja o tem, zakaj je to tako pomembno.

 • Otrok se mora vedno oglasiti staršem.
 • Otrok zaradi mobitela ne sme zanemariti prijateljev, hobijev in druženja v živo.
 • Pred uporabo mobitela mora otrok postoriti vsa šolska in domača opravila.
 • Uporaba mobitela naj bo časovno omejena.
 • Otrok naj bo previden, kaj objavlja na spletu – raje nič kot kaj preveč.
 • Prek mobitela se otrok ne sme pogovarjati z neznanci.
 • Z mobitelom se otrok ne sme bahati.
 • Mobitel naj bo ponoči spravljen v drugem prostoru, ne ob otrokovi postelji.

 • Podobni članki

   

  Nalaganje vsebine
  © 2017 Telekom Slovenije
  13. januar 2020
  4985
  13. januar 2020
  Kako znižati strošek otrokovega mobitela?