Kar vidim, verjamem

Srdjan Cvjetović 25. julij 2017
/PublishingImages/sygic-naslovna-hero.jpg

Nov način vizualizacije v navigaciji izkorišča nadgrajeno resničnost in je zelo uporaben in dobrodošel dodatek - predvsem ko smo peš. Že zdaj bi najverjetneje to lahko bil edini način prikaza, ki ga sploh potrebujemo.

 

Modro za neovirano pot, rumeno za manjšo zamudo, rdeča pa za veliko zamudo.

Nadgrajena resničnost, v angleščini Augmented Reality, nam obljublja in napoveduje združevanje pravega sveta, tistega, ki ga vidimo, in navideznega, torej tistega, ki ga ustvarja ali računalnik s kakšnim izračunom ali mi prek računalnika.

 

Resnično in navidezno na istem zaslonu.

Nadgrajena resničnost ni samo za igre

Čeprav se tega koncepta veselijo predvsem ljubitelji računalniških iger (ne nazadnje v to zmes resničnega in navideznega spada tudi igra Pokemon Go, ki je svoj čas obnorela množice po svetu), ga je mogoče zelo lepo izkoristiti tudi vsepovsod, kjer je pomembna vizualizacija.

 

Najpreprosteje povedano, namesto da bi se črta, ki označuje predlagano pot, prikazovala na zemljevidu oziroma na shematskem prikazu, se ta prikazuje na resnični sliki, ki jo sproti zaznava kamera in je popolnoma enaka tistemu, kar voznik vidi med vožnjo.

Tako je recimo na resničnem posnetku neke sobe ali drugega bivalnega prostora mogoče dodajati podobe pohištva in druge stanovanjske opreme in se prepričati, ali ustreza tako glede velikosti kot tudi glede naših želja. Na svoji sliki lahko vsak na daljavo pomeri nek kos oblačila še pred nakupom, kar je zelo dobrodošla funkcija za spletne prodajalce oblačil.

 

Avtocestno vozlišče pri Beljaku iz Salzburga proti Jesenicam.

Nadgrajena resničnost prvič v navigaciji

Iz Bratislave na Slovaškem prihaja prvi primer uporabe nadgrajene resničnosti pri navigaciji. Podjetje Sygic, ki izdeluje istoimenski sistem za navigacijo na pametnih telefonih, je pred kratkim dodalo modul, ki ga je poimenovalo Real View Navigation (navigacija z resničnim pogledom).

 

Rdeči pas s puščicami opozarja na velik zastoj v obratni smeri, ki se lepo vidi tudi v resničnem delu slike na zaslonu - gre za vozila, ki na nekdanjem mejnem prehodu med Walserbergom v Avstriji in Schwarzbachom v Nemčiji na avtocesti med Salzburgom in Münchnom čakajo na nemško vstopno mejno kontrolo.

Navigacija Sygic je na voljo za pametne telefone z operacijskimi sistemi Android, iOS ali Windows Phone. Na voljo je v brezplačni ali plačljivi različici, ki se razlikujeta po dostopnosti nekaterih načinov prikaza, kot so opozorila o hitrostnih omejitvah in ostrih ovinkih, pomočnik na križiščih, prikaz pasov, glasovna navodila ...

Mi smo novi bombonček nadgrajene resničnosti preizkusili na operacijskem sistemu Android, in sicer na njegovi najnovejši različici.

 

Samo še tri minute zamude zaradi zastoja.

Namesto zemljevida enak pogled kot iz avta

Najpreprosteje povedano, namesto da bi se črta, ki označuje predlagano pot, prikazovala na zemljevidu oziroma na shematskem prikazu, se ta prikazuje na resnični sliki, ki jo sproti zaznava kamera in je popolnoma enaka tisti, ki jo voznik vidi med vožnjo. Tako si je zlasti v neznanem okolju lažje predstavljati, kje je kaj, kot če bi imeli na zaslonu samo shematski zemljevid.

 

Na Bavarskem (naj vas pridevnik v imenu reke, ki jo prečka most, ne zavede).

Enako kot na zemljevidu se tudi v načinu resničnostnega pogleda z modro barvo prikazuje predlagana pot, če pa je aktiven (plačljivi) modul za prometne informacije, se z rumeno barvo prikažejo manjše, z rdečo pa večje zamude. Tudi vsa druga obvestila – in teh ni malo – se prikazujejo na enak način kot pri zemljevidih.

 

Kar se vidi skozi šipo, se vidi tudi na zaslonu

Nekaj manjših omejitev Real View Navigation vendarle ima. Pravilno deluje samo v ležečem položaju pametnega telefona, ki mora biti ustrezno postavljen in pritrjen pred začetkom vožnje. Ker se med tem načinom delovanja poleg sprejemnika GPS uporablja tudi kamero, je poraba energije občutno večja, zato brez priključitve na vir energije ne gre pričakovati daljšega časa delovanja.

 

V sobotnem jutru je bilo na avstrijski turski avtocesti (Tauernautobahn) občutno več prometa proti morju kot pa proti severu.

Največja prednost tega načina, to je, da zaslon prikazuje točno to, kar se med vožnjo vidi, je v cestni navigaciji obenem tudi najresnejša omejitev.

Prednost prikaza poti na digitalnem zemljevidu je, da je tega mogoče poljubno manjšati in večati ter tako napovedati bližnje in tudi bolj oddaljene točke na poti.

 

V predorih seveda ni signala GPS, a zemljevidi dobro vedo, kje predori so. V njih za približek vzamejo zadnjo znano hitrost ob vsakokratnem vhodu vanje.

Za peš bi lahko bil način Real View vse, kar bi potrebovali

Prav zato Real View Navigation (še) ne more biti nadomestilo za običajen način navigacije, torej s prikazom zemljevida, a je gotovo zelo zanimiv, jasen in privlačen dodatek. Tako ga tudi tržijo, kot opcijski dodatek običajnem sistemu, za katerega je treba odšteti 9,99 evra prek nakupa v aplikaciji.

 

Prednost prikaza poti na digitalnem zemljevidu je, da ga je mogoče poljubno manjšati in večati ter tako napovedati bližnje in tudi bolj oddaljene točke na poti.

Real View Navigation deluje povsod, kjer je zagotovljena pokritost z zemljevidi Sygicove aplikacije, in to je, kot zatrjujejo proizvajalci, v 200 državah – brez dodatnih nakupov ali spreminjanja nastavitev. Tudi zato je resničnostni način prikaza za peš navigacijo z vidika prikaza in uporabniške prijaznosti že zdaj morda vse, kar sploh potrebujemo.

Članek je bil prvotno objavljen na http://siol.net/digisvet/vtisi/.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
25. julij 2017
3570
25. julij 2017
Kar vidim, verjamem
iOS, Android