Kartica, ki bo poenostavila vaše življenje

Marjan Kodelja 17. december 2020 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/valu-mastercard-kodelja-dec20-hero.jpg

Uporabniki mobilne denarnice VALÚ lahko naročijo debetno kartico Mastercard, ki jim bo v marsičem poenostavila življenje na različnih področjih. Nepogrešljiva je za plačevanje na spletu, do konca januarja je izdaja brezplačna, mesečno nadomestilo pa znaša le 1 EUR.

Zaradi zaprtih trgovin ali izogibanju gneči v njih je marsikdo nakup raje opravil na spletu, še posebej, ko so slovenski trgovci nadgradili spletne trgovine in odpravili ozka grla, ki so se pokazala v spomladanskih mesecih. Pred kratkim izvedena raziskava Mastercarda je namreč pokazala, da več kot tri četrtine (76 %) Slovencev nakupuje po spletu. Delež spletnih kupcev raste od leta 2015, ko so predstavljali slabi dve tretjini populacije (64 %), vendar je bil največji porast zabeležen ravno v zadnjem obdobju. Ker je letošnje leto v vseh pogledih posebno in – upajmo – neponovljivo, to ni ravno presenečenje. Sicer pa to ni edini poudarek raziskave. Porasla so še plačila s pametnimi mobiteli (40 %) in uporaba mobilnih bančnih aplikacij. Leta 2019 jih je uporabljalo 49 %, letos že 57 % Slovencev. Ti so tudi vse bolj naklonjeni plačevanju prek mobilnih aplikacij, kot je mobilna denarnica VALÚ. Pred petimi leti jim je bilo naklonjenih 34 % vprašanih, danes že skoraj 60 %. Tretjina bi povsem nadomestila klasične oblike plačevanja s plačevanjem s pametnim mobitelom.

Slovenci smo vse bolj naklonjeni plačilnim karticam (77 %), med katerimi je na prvem mestu in tako tudi najbolj priljubljena debetna. Kartico, ki omogoča plačevanje le do višine dobroimetja, ima namreč skoraj polovica vprašanih. Krepi se uporaba plačilnih kartic na spletu, saj je bilo letos 60 % spletnih nakupov plačanih z njimi in le še 39 % z gotovino po povzetku. Vse to so razlogi za uporabo mobilne denarnice VALÚ in debetne kartice VALÚ Mastercard.

 

Spomnimo, kaj je VALÚ

VALÚ je storitev Telekoma Slovenije za mobilno plačevanje. Kot pri nekaterih podobnih mora uporabnik na račun prenesti denar (dobroimetje) s kartico, bančnim nakazilom ali storitvijo VALÚ Moneta, kjer »nakazana sredstva« poravnate prek mesečnega računa operaterja. Plačevanje s pametnim mobitelom je mogoče na tri načine. Po starem s klicanjem (kot nekoč pri Moneti), s prebiranjem kode QR in v primeru ustreznega pametnega mobitela z uporabo modula NFC. Storitev Telekoma Slovenije ni tekmec bančnim storitvam, temveč prej njihova dopolnitev, namenjena plačevanju manjših zneskov, prejemanju in pošiljanju denarja prijateljem in plačevanju svojega deleža v skupnih računih.

Uporabnik, ki naloži aplikacijo VALÚ, prejme osnovni račun z omejitvijo stanja na 150 EUR in na enak znesek mesečnih transakcij, ki na letni ravni ne smejo preseči 1.500 EUR. Denar lahko sprejemate od drugih uporabnikov, ne morete pa ga pošiljati. Za več denarja na računu (stanje do 5.000 EUR in mesečne transakcije do 3.000 EUR, vendar ne več kot 15.000 EUR letno), za možnost pošiljanja sredstev in uporabo kartice morate račun nadgraditi na naprednega. Zanj – mimogrede, prav tako je brezplačen – morate izkazati identiteto s kvalificiranim digitalnim potrdilom, videoidentifikacijo in prijavnimi podatki računa Moj Telekom ali osebno v kateri izmed poslovalnic Telekoma Slovenije.

kupi

Širjenje možnosti, ki jih imajo uporabniki

Plačilne funkcije, ki jih je že doslej ponujala pametna denarnica VALÚ, kartica razširi na 53 milijonov spletnih in klasičnih plačilnih mest doma in v tujini. Naročite jo v aplikaciji VALÚ in pozneje vse v povezavi z njo urejate na svojem pametnem mobitelu. Ni nepomembno, da sta izdaja in uporaba kartice do konca januarja 2021 brezplačni, če v 30 dneh pred naročilom opravite vsaj 5 transakcij z VALÚ-jem. Sicer nadomestilo za uporabo znaša 1 EUR in se obračunava mesečno. Najpomembneje pa je naslednje: kartica je debetna in vezana na dobroimetje na računu mobilne denarnice VALÚ, zato ne morete zapraviti več, kot imate! Odlično, ko dovolite, da na spletu družinski člani s kartico plačujejo sami, medtem ko vas ni doma. Ker je na računu le toliko denarja, kolikor ste ga nanj nakazali, ne morejo zapraviti več, kot ste jim dovolili, tudi če bi želeli.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
17. december 2020
5506
18. december 2020
Kartica, ki bo poenostavila vaše življenje