Kateri izmed trenutno najbolj priljubljenih pametnih telefonov ima najboljšo baterijo?

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/baterija-test-2013-klici.jpg
Applov iPhone 5, BlackBerry Z10, Google (LG) Nexus 4, HTC One, Nokia Lumia 920, Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z. Kateri izmed teh zmogljivih pametnih telefonov najdlje zdrži pri klicih, uporabi 3G interneta ter kateri se najprej napolni? Preveri!

Pri blogu Which? so v istih okoliščinah testirali baterijo aktualnih paradnih konjev sedmih različnih proizvajalcev. Nesporni zmagovalec, tako kar se tiče uporabe za pogovore kot za brskanje po spletu, je Samsungov mobitel Galaxy S4 s svojo gigantsko 2.600 mAh baterijo. SGS4 je namreč zdržal kar 1051 minut dolg klic in 405 minut uporabe spleta. Drugo mesto je po minutah klicanja osvojil mobitel Sony Xperia Z, ki v notranjosti skriva 2.330 mAh baterijo.

Vzdržljivost baterije pri klicanju na izbranih mobitelih v minutah (vir: Which?)

Pri uporabi 3G spleta je bilo na drugem mestu bolj tesno, saj je HTC One zdržal le štiri minute več kot tretje uvrščeni BlackBerry Z10. iPhone 5 in Lumia 920 sta v obeh kategorijah pristala na repu sedmerice. Velja pa spomniti, da sta tako iPhone 5 kot Lumia 920 starejša od modelov na vrhu lestvice, saj sta bila predstavljena že lani jeseni. iPhone 5 ima, za primerjavo, le 1.440 mAh baterijo.

Vzdržljivost baterije pri 3G brskanju po spletu na izbranih mobitelih v minutah (vir: Which?)

Pri polnjenju je bila seveda situacija obrnjena. iPhone 5 se je napolnil v ekspresnih 141 minutah, 11 minut za tem pa Lumia 920. Na odlično tretje mesto se je s 164 minutami uvrstil vzdržljivostni zmagovalec Galaxy S4. Najdlje, kar 237 minut, pa se je polnil HTC One.

Hitrost polnjenja baterije na izbranih mobitelih v minutah (vir: Which?)

Seveda so ti testi le del zgodbe, saj pametne mobitele ne praznimo le s klici in brskanjem po spletu. Programska oprema veliko pripomore k pametnem varčevanju v različnih situacijah. Večina testiranih mobitel denimo ponuja tudi posebne načine varčevanja, ki nam pomagajo, da z mobitelom preživimo čez cel dan. Seveda pa je vzdržljivost baterij na mobitelih še daleč od idealne, tako da na pametni telefon, ki bi ga polnili le enkrat na teden, še čakamo.

Viri: Redmond Pie, Which?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
550
24. september 2013
Kateri izmed trenutno najbolj priljubljenih pametnih telefonov ima najboljšo baterijo?