Kickstarter oživlja zlate projekte

Alenka Selčan 22. junij 2017
/PublishingImages/kickstarter-gold-hero.jpg

Le kaj bi bila pametna doba brez platform množičnega financiranja? Na teh gojiščih izvirnih projektov ideje dobijo možnost rasti, tu oplajajo druga drugo in tu nastajajo domislice za nove aplikacije, pametne naprave in nosljivo tehnologijo. Tu so se porodile pametne ure, tu se je začela nova revolucija navidezne resničnosti.

 

A navkljub uspehom, s katerimi se Kickstarter – najznamenitejša od tovrstnih platform – kiti že od aprila 2009, je videti, da je zlata doba crowdfundinga minila. Ne zato, ker bi zaloga dobrih zamisli že pošla, pač pa zaradi zahtevnosti izpeljave katerega koli projekta. Tudi milijoni tako pridobljenih dolarjev ne morejo zagotoviti, da bo neka naprava na naslov podpornika kampanje dospela ob obljubljenem času, niti da bo delovala tako, kot njeni načrtovalci obljubljajo v obetavnem videu in ob spodbudni glasbeni podlagi.

Spomnimo se na hladilnik Cooler, drugi najuspešneje financiran projekt na Kickstarterju, ki mu navkljub več kot trinajstim milijonom ameriških dolarjev ni uspelo uresničiti danih obljub. Čeprav je bil rok za dostavo že pred dvema letoma, nekateri od podpornikov še danes, na prvi dan poletja 2017, čakajo na svoj najbolj kul prenosni hladilnik v zgodovini človeštva.

 

Pustimo temno stran crowdfundinga ob strani in se, tako kot te dni Kickstarter, raje posvetimo njegovim zlatim trenutkom.

Tu je namreč posebna serija Kickstarter Gold, zlata bera najuspešnejših kampanj po izboru Kickstarterja, v kateri se bo obudilo in osvežilo kar 65 ikoničnih projektov. Skrbno izbranih projektov ne zaznamuje le finančna uspešnost, temveč predvsem ustvarjalnost, izvirnost in kakopak prejšnji uspeh na Kickstarterju. Ta se tako poklanja tudi izjemnim posameznikom in zagonskim podjetjem, ki tu niso zgradili le svojih zgodb o uspehu, temveč so pripomogli, da se je na tej platformi od leta 2009 obrnila kar dobra milijarda ameriških dolarjev.

Pa si poglejmo nekaj izbrancev:

3Doodler

Od prvega 3Doodlerja, prvega svinčnika, ki riše v treh dimenzijah (2013) in je spodbudil umetniški navdih tudi pri tistih, ki že leta niso narisali drugega kot smejkota, je 3Ddoodler precej napredoval. Tokratna kampanja bo pozdravila Trekije, saj pripravljajo posebno serijo v stilu Zvezdnih stez, s katero bo mogoče ustvariti znameniti Enterprise, trikoderje ali celo Spockova ušesa.

 

Magical Microbes

Magical Microbes so znanstveno izobraževalne igrače za mladež, ki se bo z njimi naučila, kako lahko pridobivamo čisto enerigijo naravnost iz blata, in se šla noro tekmo kvasovk. Svoj prvi uspeh so čudežni mikrobi poželi leta 2015, zdaj pa se vračajo z izboljšano različico orodij za nadobudne znanstvenike.

Cubetto

Še ena krasna izobraževalna igrača se je uvrstila med Kickstarterjevo zlato. Robotki Cubetto učijo otroke od treh let naprej kodiranja brez zaslona. Kodiranje postane tako naravni jezik, ki ga otroci spregovorijo skozi igro s svojimi vrstniki.

 

No, še mnogo drugih zlatih projektov je vredno ogleda in podpore, četudi niso tehnološko obarvani. Med njimi najdemo drugi del uspešnice Good Night Stories for Rebel Girls, ki predstavlja sto izjemnih žensk, srčen projekt Matthewa Hoffmana You are beautiful ali nepozaben glasbeni album za mačke.

Če bi tudi sami radi podprli katero od zlatih kampanj, ne oklevajte predolgo, saj je kar nekaj od teh projektov že zgolj v nekaj urah preseglo zastavljen finančni cilj.

Viri:​ kickstarter.com, wikipedia.com, youtube.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
22. junij 2017
3513
22. junij 2017
Kickstarter oživlja zlate projekte