Kindle, Kindle Touch in Kindle Fire

Tilen Žagar 24. september 2013
/PublishingImages/Kindle_Fire.jpg

Amazon je predstavil naslednjo generacijo svojih bralnikov elektronskih knjig Kindle.

Kindle

Najcenejši član nove druščine so poimenovali preprosto Kindle. Uporablja enak 6 palčni zaslon kot trenutna (oz. sedaj že prejšna) generacija, je pa malenkost manjših dimenzij. Razlog tiči v odsotnosti tipkovnice, in da ni zmede se stara znanca sedaj imenujeta Kindle Keyboard in Kindle Keyboard 3G. Z novim Kindlom upravljamo s 5-smernim gumbom, tipkovnico pa po potrebi vidimo na zaslonu. Pristrigli so mu tudi spomin, ki ga ima "le" 2 GB (Kindle Keyboard 4 GB) in baterijo, za katero Amazon pravi, da zdrži 1 mesec (Keyboard 2 meseca), če beremo pol ure na dan. V svet se lahko poveže preki Wi-Fi omrežja, 3G model ne obstaja. Če novi Kindle nikjer ne izstopa, pa izstopa njegova cena, saj ga Amazon ceni na 109$ 79$ in je s tem daleč najcenejši Kindle do sedaj.

Novi Kindle.

Kindle Touch

Precej bolj zanimiva sta Kindle Touch in Kindle Touch 3G. Sta manjša in lažja od sorodnih tipkovničarjev, krasi pa ju 6 palčni, na dotik občutljivi e-ink zaslon. 4 GB spomina, Wi-Fi in 3G povezljivost, odvisno od modela, baterija pa je zadosti zmogljiva za 2 meseca branja. Dodatno so ga začinili z "rentgenom" (X-Ray), novo storitvijo, ki na prvi pogled deluje podobno kot že znani vgrajeni slovar(ji), vendar X-Ray informacijo o geslu obogati še s podatki iz Wikipedie. Med branjem se lahko tako podučimo o zgodovinskih osebnostih, znanih krajih in podobno. X-Ray pri tem ne potrebuje povezave na internet, saj bo vsaka knjiga opremljena z dodatno majhno datoteko, v kateri bodo shranjena vsa pomembna gesla. Wi-Fi model z 193$ 99$ stane do centa enako kot Kindle Keyboard, 3G model pa je z 189$ 149$ za 10$ dražji.

Kindle Touch

Kindle Fire

Najdražji in najbol prestižen pa je Kindle Fire, Amazonova prva barvna tablica. V "ogenj" je vgrajen 7 palčni barvni IPS zaslon, zaščiten z gorilla glassom, gigaherčni dvojedrni procesor, 8GB spomina in Wi-Fi povezava, da pa ima od vsega dobrega kaj tudi bralec, pa skrbi na Androidu(!) osnovan operacijski sistem. O samem sistemu še brez podrobnosti, jasno pa je, da Amazon s Fireom meri na več kot samo branje. Fire predvaja glasbo, filme, poganja igre, ne manjka brskalnik s Flash podporo, e-mail odjemalec, vse vsebine, kupljene pri Amazonu pa bomo (brezplačno) hranili v Amazon Cloudu, njihovi ideji o shrambi podatkov v oblaku. Vse to seveda terja svoj davek pri bateriji, ki bo zdržala nekje 8 ur uporabe. Za Fire Amazon želi 199$, kar je 50$ cenje kot konkurečni Nook Color in več kot pol manj kot najcenejši iPad.

Kindle Fire

Kindle je kupcem že na voljo, medtem ko za Touch in Fire zbirajo prednaročila, oba pa bosta na voljo novembra. Glede na pretekle izkušnje bo čakalna vrsta dolga ...

vir: amazon.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1753
24. september 2013
Kindle, Kindle Touch in Kindle Fire
Android