Kirin 980 in kaj pričakovati

Matej Ribič 21. september 2018
/PublishingImages/kirin980-ribic-hero.jpg

Huawei je napovedal predstavitveni dogodek, ki bo 16. oktobra 2018 v Londonu, na njem pa bodo predstavili nova Mate 20 in Mate 20 Pro, ki sta dvignila že kar nekaj prahu, saj se govori o več kamerah na zadnji strani obeh naprav. Huawei že slovi po najboljši kameri na trgu, zahvaljujoč modelu P20 Pro, tokrat pa z novim čipom Kirin 980 cilja na prvo mesto tudi na področju zmogljivosti.

 

Huawei trdi, da bo uporabnikom na voljo najhitrejši čip do sedaj. Ni prvič, da slišimo proizvajalce prehvaliti nek izdelek, ampak mislim, da lahko tem trditvam tokrat verjamemo. Kirin 980 bo namreč proizveden na 7-nanometrski arhitekturi, medtem ko je trenutno najboljši čip Snapdragon 845 proizveden na 10-nanometrski arhitekturi. To pomeni, da bodo na manjšo površino namestili več tranzistorjev in tako ponudili več moči, pri tem pa porabili še manj energije.

 

Poleg tega naj bi imela nova mobitela hitrejše procesiranje slik, kar bo prišlo zelo prav, če dobimo tako velik senzor, kot je pri P20 Pro, najhitrejši prenos podatkov do sedaj tako prek WiFi-ja kot tudi prek mobilnih podatkov, najhitrejši delovni pomnilnik na mobitelu do sedaj in seveda še več umetne inteligence. Ta analizira našo uporabo mobitela čez dan in poskuša predvideti, kaj bomo ob določenem času potrebovali, in tako podaljšati baterijo. Pred kratkim smo testirali najmlajšega člana družine, Mate 20 Lite, ki nas je kljub čipom srednjega razreda (Kirin 710) presenetil z zmogljivostjo in odzivnostjo. AI oziroma umetna inteligenca, ki jo nosi Kirin 710, pa vsekakor deluje, saj je Mate 20 Lite med testom po določenem času zaznal aplikacije v ozadju, ki srkajo baterijo, in jih onemogočil, rezultati pa so bili že po nekaj dneh vidni pri stanju baterije.

 

Huawei pa ne stavi le na izboljšanje strojne zmogljivosti, ampak pripravlja in optimizira tudi programsko opremo, naslednjo različico operacijskega sistema Android 9.0 Pie. Ta je zmanjšal število lastnih menijev in poenostavil sistem, vsaj glede na prejšnje različice. Poleg tega bo vključen še GPU Turbo 2.0, ki bo pospešil Huaweijeve optimizirane igre.

Umetna inteligenca nam torej v prihodnosti ne uide, vsekakor pa so dobrodošle izboljšave na področju zmogljivosti in programske opreme, saj želi Huawei letos še močneje konkurirati Applu in Samsungu.

Vir: consumer.huawei.com.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
21. september 2018
4214
21. september 2018
Kirin 980 in kaj pričakovati
Android