Ko telefon postane tablica in tablica postane prenosnik

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Asus_Eee_Transformer.jpg

Na trgu je na voljo vse več različnih pametnih telefonov in tablic, zato ne preseneča dejstvo, da se proizvajalci tovrstnih naprav trudijo ponuditi nekaj svežega, kar bo pritegnilo našo pozornost. Te dni je denimo Asus predstavil napravo, ki v v enem združuje pametni telefon in tablico, Motorola pa že ponuja telefon, ki postane prenosnik.

Ko telefon postane tablica

Asus Padfone

Asus Padfone (vir: Engadget)

Asus je te dni veliko požel veliko pozornosti s predstavitvijo naprave Padfone. Padfone je v osnovi tablica, v katero lahko vstavimo pametni Asusov Android telefon z dvo-jedrnim procesorjem. S tem pridobimo večji zaslon, hkrati pa se izognemo težavam s prenosom podatkov med tablico in pametnim telefonom.

Vsi podatki so namreč shranjeni na telefonu, prav tako za dostop do mobilnega podatkovnega omrežja potrebujemo le eno SIM-kartico. Najbolj zanimivo pa je to, da tablični del lahko uporabimo kot dodatno baterijo za telefon, saj lahko preko tablice napolnimo baterijo telefona. Zaenkrat sicer še ni znano, kdaj in ali bo Padfone na voljo na trgu ter kakšna naj bi bila cena tovrstne naprave.

Ko telefon postane prenosni računalnik

Motorola Atrix in dodatek Lapdock

Motorola Atrix in dodatek Lapdock (vir: Motorola)

Zanimiv telefon, ki je že na trgu in ki se lahko spremeni v prenosnik, pa je Motorola Atrix. Atrix, Android zverino z dvo-jedrnim procesorjem, je Motorola prvič predstavila na začetku leta na sejmu CES, kjer je telefon pobral kar nekaj nagrad za inovativnost.

Atrix od drugih pametnih telefonov ločuje dejstvo, da lahko dokupimo različne dodatke, ki telefon spremenijo v druge naprave. Lapdock npr. telefon spremeni v netbook, HD Multimedia Dock omogoča povezavo s TV sprejemnikom, Vehicle Dock pa telefon poveže z avtom za navigacijo in zabavo. Za nezaklenjeni Atrix je potrebno odšteti okoli 600 USD, za Lapdock dodatek pa okoli 300 USD.

Ko tablica postane prenosni računalnik

Asus Eee Pad Transformer

Asus Eee Pad Transformer (vir: Asus)

Na CES-u je sicer Asus že predstavil svoje navdušenje nad hibridnimi napravami. Med drugim so tako predstavili Asus Eee Pad Transformer, Android Honeycomb tablico, ki jo s pomočjo dodatne fizične tipkovnice spremenimo v netbook. Transformer odlikuje tudi privlačna cena, saj je na voljo že od 400 USD naprej.

So hibridne naprave prihodnost?

Za tiste, ki smo navdušeni nad različnimi napravami in s sabo prenašamo različne kose opreme, so tovrstne hibridne naprave vsekakor zanimiva možnost. Čas bo pokazal, kako se omenjene rešitve obnesejo v praksi, sploh z vidika uporabniške izkušnje in programske opreme. Večji zasloni namreč omogočajo drugačne načine uporabe, vprašanje pa je, ali znajo aplikacije te razlike izkoristiti.

Pomemben dejavnik pri priljubljenosti tovrstnih naprav bo gotovo tudi cena. Ali bo uporabniška izkušnja lahko opravičila nakup dragega pametnega telefona in posebnih dodatkov ali se bo z vidika uporabnosti bolj splačalo investirati v dražji prenosnik ali tablico in cenejši pametni telefon?

Kot kaže pa bo operacijski sistem Android zaradi svoje fleksibilnosti prevladoval pri tovrstnih napravah. Tudi pri tem sicer še čakamo na izboljšave, saj je Android Honeycomb, različica, ki je namenjena tablicam, še dokaj sveža in potrebna izboljšav.

Vsekakor pa lahko z gotovostjo trdimo, da se bodo v prihodnje meje med pametnimi telefoni, tabličnimi in ostalimi računalniki še naprej brisale in da bo vedno težje določiti, v katero skupino sodi določena naprava.

Katera izmed predstavljenih idej pa tebe najbolj prepriča?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
258
24. september 2013
Ko telefon postane tablica in tablica postane prenosnik
Android