Koronavirus: Kako razvijalci aplikacij delujejo na področju boja proti covid-19

Renata Anžič Trtnik 20. april 2020 Čas branja članka: 7 min
/PublishingImages/korona-anzic-apr20-hero.jpg

Svetovna pandemija je sprožila odzive strokovnjakov z vseh vetrov. Med njimi so tudi razvijalci aplikacij, ki na svoj način poskušajo pomagati pri ustavitvi bolezni covid-19. Večino orodij strokovnjaki sicer razvijajo, da bi sledili širjenju virusa, vendar nastajajo tudi takšni, ki bodo pomagali pri blažitvi gospodarske krize, ki že močno žuga s prstom.

Ko se povežejo razvijalci in zdravniki ter vsi črpajo iz baze zdravstvenih podatkov, nastane aplikacija Covid Symptom Tracker. Ta pomaga slediti simptomom in razumeti, kako se bolezen obnaša in širi. Od uporabnikov zahteva, da vsak dan poročajo o svojem zdravju in odgovarjajo na vprašanja o najrazličnejših simptomih. Postopek traja eno minuto, raziskovalcem pa pomaga razumeti, kako so različni simptomi povezani z virusom. Tim Spector, profesor genetske epidemiologije na King's College London, je za The Guardian povedal: »Ko primerjamo simptome predvsem starejših pacientov v bolnišnici s simptomi, ki jih razvijejo mlajši, se izkaže, da je ideja, da obstajata le dve vrsti simptomov ‒ povišana telesna temperatura in dolgotrajni kašelj ‒ napačna. Pojavi se lahko na različne načine.« To je le ena od ugotovitev, ki se je med drugim tudi s pomočjo aplikacije izkazala in naredila naprej v védenju o koronavirusni bolezni. Omenjena aplikacija je primer, kako je lahko koristna, če sta obe strani dejavno vključeni.

Nekatere aplikacije so uporabne precej lokalno, vendar je iz njih možno črpati kup uporabnih in poučnih informacij, zato na tem mestu ni odveč, če jim namenimo nekaj pozornosti. Druge so precej splošne, vendar črpajo iz najbolj strokovnih in preverjenih virov, kajti Apple App Store in Google Play ne ponujata samoniklih in nepreverjenih aplikacij, nastalih v sumljivih krogih. Zdravje je le preveč tvegana tema, da bi se z njo igrali./p>

 

#1: WHO (World Health Organisation)

Uradna aplikacija Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ponuja najnovejše zdravstvene informacije z nasveti, posodobitvami in najnovejšimi novicami o virusu. Dnevne tiskovne konference lahko prek aplikacije prenašate tudi v živo. (za Android in iOS)

#2: Worldometer

Informativna aplikacija na podlagi številk, ki ponuja statistiko, grafe, ki se nanašajo na potrjene primere koronavirusa in smrtne primere. (na voljo samo prek Google Play)

#3 United Nations

Večjezična aplikacija ZN ponuja obsežne informacije s celega sveta o vrsti vprašanj, od trajnosti do podnebnih sprememb. Vključuje pa vsakodnevne globalne informacije o virusu covid-19 s serijo poročil o tem, kako pandemija vpliva na vsakdanje življenje na vseh koncih sveta. (za Android in iOS)

#4: Youpe

Aplikacija za pomoč pri čustvenem zdravju pomaga uporabnikom zmanjšati raven tesnobe, upravljati njihovo razpoloženje in izboljšati spanec. S serijo strategij iz kognitivne vedenjske terapije (CBT) lahko uporabnik aplikacijo posluša, spremlja svoja čustva s sledilnikom razpoloženja in izve več o tesnobi in depresiji. (za Android in iOS)

#5: Headspace

Aplikacija, ki obljublja manj stresa in zmožnost zdravega spanca. Z vodnikom o dnevnih meditacijah uporabniku ponuja nasvete za obvladovanje stresa in pomaga, da se lahko sprosti pred spanjem. (za Android in iOS)

Nekaj aplikacij, ki so sicer regijsko omejene, vendar zelo koristne

NHS (Velika Britanija)

Poleg tega, da si lahko uporabnik ogleda svoje medicinske kartoteke in si rezervira termin obiska pri zdravniku, je aplikacija trenutno neprecenljiva, saj uporabnikom omogoča iskanje zaupanja vrednih informacij in nasvetov, še posebej če menite, da imate simptome bolezni covid-19. Aplikacija nudi takojšen nasvet ali vas napoti na medicinsko pomoč. Uporabniki morajo biti registrirani v Veliki Britaniji. (za Android in iOS)

CDC (Združene države Amerike)

Uradna vloga centrov za nadzor in preprečevanje bolezni ponuja najnovejše zdravstvene informacije za ZDA. Prav tako v tej aplikaciji najdete nasvete, informacije in najnovejše novice o bolezni covid-19. (za Android in iOS)

Covid Sympton Tracker (Velika Britanija)

Ekipa, ki stoji za to aplikacijo, prosi uporabnike, da spremljajo vsak simptom, ki bi ga lahko povezali s covidom-19, vsakodnevno. Seznam trenutno vključuje simptome, kot so vročina, trdovraten kašelj, utrujenost, zasoplost, izguba vonja ali okusa, hripavost, bolečine v prsih, bolečine v trebuhu, driska, zaspanost in zmedenost ter pomanjkanje apetita. (za Android in iOS).

Morda bi prebrali še to:

 • https://tehnik.telekom.si/novice/coronavirus-watch-portal-ki-je-plod-slovenskih-znanstvenikov
 • https://tehnik.telekom.si/novice/razvili-smo-resitev-ki-zdravstvenemu-osebju-omogoca-spremljanje-bolnikov
 • https://tehnik.telekom.si/novice/cas-povezovanja-in-ne-le-odtujevanja

 • Podobni članki

   

  Nalaganje vsebine
  © 2017 Telekom Slovenije
  20. april 2020
  5143
  22. april 2020
  Koronavirus: Kako razvijalci aplikacij delujejo na področju boja proti covid-19
  iOS, Android