Leta 2016 bo v uporabi več Android kot Windows naprav

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/android-mwc2012-google.jpg

O tem, da je Android kralj pametnih telefonov, ni več nobenega dvoma. In če gre verjeti analitikom podjetja Gartner, se bo priljubljenost Androida stopnjevala do te mere, da bo čez štiri leta v uporabi več Android naprav, kot pa računalnikov z Microsoftovim operacijskim sistemom Windows.

Android na MWC 2012

Gartnerjevi analitiki ocenjujejo, da bo do konca letošnjega leta operacijski sistem Windows uporabljalo 1,5 milijarde naprav, Android pa 608 milijonov naprav. Kljub trenutni prednosti dobrih starih oken pa ima Android večji in hitrejši potencial za rast. Do leta 2016 zato Gartner pričakuje, da bo število Windows naprav naraslo na 2,28 milijarde, število Android naprav pa na kar 2,3 milijarde.

Microsoft seveda vodilnega položaja ne bo predal zlahka, saj je ravno te dni uradno izšla najnovejša različica Windows 8. Kmalu se bodo družini Windows pridružili tudi telefoni z Windows Phone 8 ter seveda gora tablic z družino Surface na čelu. Tablice Surface sicer poganja nekoliko prilagojena različica operacijskega sistema Windows, ki jo Microsoft imenuje Windows RT.

In ravno na tablice Microsoft veliko stavi, saj prodaja klasičnih namiznih računalnikov že nekaj časa vztrajno pada. V tretjem četrtletju je tako skupna prodaja padla za kar 8 odstotkov, kar je največji padec od leta 2001. Med tem pa seveda pametni telefoni in tablice letijo s polic kot za šalo.

Že leta 2010 je podjetje Morgan Stanley napovedalo, da bo do konca leta 2013 več uporabnikov do interneta dostopalo preko mobilnih naprav, kot pa z namiznih računalnikov. To se je ponekod, npr. v Indiji, že zgodilo. Sicer pa je konec leta 2010 prodaja pametnih telefonov že presegla prodajo namiznih računalnikov, zato ne preseneča, da na svojih mobilnih spremljevalcih preživimo vse več časa.

Vir: Andro Geek, Semantico

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
423
24. september 2013
Leta 2016 bo v uporabi več Android kot Windows naprav
Android