LG Nexus 4 - test na dlani

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/LG_Nexus_4-rdece_ozadje.jpg

Tokrat sem podaljšani vikend preživela v družbi Googlovega telefona Nexus 4. Tokratno različico izdeluje LG, oznaka Nexus pa pomeni, da ga poganja najnovejša različica Androida 4.2 brez odvečnega balasta. Čista Googlova izkušnja na zavidljivo zmogljivih komponentah. Te zanima, zakaj ga bom jutri kar z malo težkim srcem vrnila nazaj?

Mobitel LG Nexus 4 na mizi

Tehnične specifikacije

Ljubitelje številk mobitel LG Nexus 4 gotovo ne bo pustil hladne:

 • deluje v omrežjih:

  2G (GPRS/EDGE)

  3G (HSPA+)

 • procesor: štiri-jedrni 1,5 GHz Snapdragon S4 Pro s Krait CPU
 • delovni pomnilnik: 2 GB
 • notranji pomnilnik: 8/16 GB
 • zaslon: 11,94 cm, 768 x 1280 pikslov, 318 ppi, 16 M barv, True HD IPS Plus, Gorilla Glass 2
 • glavna kamera: 8 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, zaznavanje obraza, Photo Sphere …
 • sprednja kamera: 1,3 MP
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Bluetooth 4.0, microUSB, DLNA
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, barometere
 • baterija: Li-Po 2100mAh
 • operacijski sistem: Android 4.2.1 (Jelly Bean)
 • dimenzije: 133,9 x 68,7 x 9,1 mm
 • masa: 139 g

Ni slabo, a ne? Edini misterij je, zakaj je mobitel na voljo le v 8 GB in 16 GB različicah brez možnosti nadgradnje spomina. MicroSD spominske kartice so nekako stalnica na Androidih in še kako pridejo prav, če mobitel uporabljamo tudi kot predvajalnik glasbe ali radi uporabljamo velik nabor aplikacij. No, med pardnevnim testom mi prostora na 8 GB različici ni zmanjkalo, zna pa biti to na dolgi rok za marsikoga ovira.

Strojna oprema: nevtralno prijeten v roki

Mobitl LG Nexus 4 z različnih strani

Ko sem Nexus 4 prvič prijela v roke, se mi je zgornji rok zdel nekoliko preoster, a se na to hitro navadiš. Mobitel se namreč hitro zlije z dlanjo, predvsem zaradi nekoliko mehkejše plastike, ki ga obdaja ob stranicah in poskrbi za to, da mobitel v dlani ne drsi. Predvsem pa mi je bilo všeč, da se da mobitel čisto udobno držati v dlani in ga večinoma uporabljati z eno roko.

Na sprednji strani kraljuje 11,94 cm (4,7 palcev) velik zaslon, ki je jasen, čeprav ne tako barvit kot pri nekaterih drugih proizvajalcih Android mobitelov. To pri dejanski uporabi niti ne moti, saj je bolj pomembno dejstvo, da ima zaslon visoko ločljivost in da je hitro odziven. Kot se za tak mobitel spodobi, zaslon proti praskam ščiti Gorilla Glass 2. Pod zaslonom ni kapacitivnih tipk, se pa ob opozorilih pod zaslonom prižge lučka za obvestila.

Še najbolj na mobitelu Nexus 4 izstopa v steklo ovit zadnji del z zanimivim hologramskim vzorce,m ki se svetlika pod svetlobo. Na nekaterih slikah ta zadnji del izgleda čisto preveč svetlikajoč, a v praksi izgleda zelo dobro. Priznam, da sem vsaj kakšno minuto preživela med opazovanjem zadnje strani in obračanjem mobitela pod različnimi koti. Zanimiv mali detajl na mobitelu, ki sicer po oblikovni plati ne izstopa iz povprečja.

Mobitel LG Nexus 4 z zadnje strani

Tudi kar se tiče gumbov in dodatnih vhodov je Nexus 4 dokaj skromen. Na levi stranici je gumb za glasnost, na desni gumb za zaklep/odklep, na vrhu klasični avdio priključek, spodaj reža za microUSB kabel. Dokaj glasen zvočnih je na zadnji strani desno spodaj, kjer najdemo le še velik napis Nexus in manjši napis LG. In to je v bistvu to. Do baterije brez šraufanja nimaš dostopa, ni reže za spominsko kartico, micro-SIM kartico pa vstaviš na levi stranici v režo, ki za odpiranje potrebuje sponko.

Nekateri te omejitve Nexusu hudo zamerijo, sama kot glavni problem vidim predvsem omejen spomin. Dobra novica pa je, da se je med testom baterija čisto solidno izkazala, zdržala je dober dan in celo dan in pol ob dokaj raznoliki uporabi (internet, klici, lokacijske storitve). Nexus 4 ima sicer tudi možnost brezžičnega polnjenja preko futurističnega dodatka Wireless Charging Orb, a žal le-ta še ni na voljo (se priporočam za naslednji test!), zato sem ga polnila kar z dobrim starim USB kablom.

Mobitel LG Nexus 4 na rdečem ozadju

Kamera: odlične slike, nov vmesnik

Vse bolj pomembna komponenta pametnih telefonov je seveda kamera, ki na Nexusu 4 ponuja klasičnih 8 megapikslov. Spodaj si lahko ogledaš nekaj primerov slik, ki sem jih večinoma posnela na sončnem nedeljskem sprehodu po snegu, nekaj pa v notranjih prostorih z uporabo privzetih nastavitev.

LG Nexus 4 fotografije (majhne)

Slike v polni velikosti: Slika 1, Slika 2, Slika 3, Slika 4, Slika 5, Slika 6, Slika 7, Slika 8, Slika 9, Slika 10.

Glede kakovosti fotografij skorajda nimam kaj pripomniti. Naravne barve, dovolj ostrine, le pri bližnjih posnetkih ima mobitel občasno težave z iskanjem fokusa. A ko ga najde, je lahko v pravih pogojih slika odlična. Všečno, tudi v slabših svetlobnih pogojih se dobro drži. Pri snemanju videa sicer večjih presežkov ni bilo.

Prinaša pa Nexus 4 kar nekaj novosti kar se tiče kamere oziroma same aplikacije za zajem fotografij in videa. Aplikacija je namreč dobila nov, precej futuristični vmesnik, kjer se vse vrsti okoli krogov. Mogoče je to subtilna spodbuda za dodajanje prijateljev v Google+ kroge? No, uradna razlaga je, da naj bi spremembe omogočale enostavnejšo uporabo kamere, a priznam, da sem brez navodil potrebovala kakšen dan, da sem ugotovila, kaj vse ikone pomenijo. Ko se na vmesnik enkrat navadiš, je vsekakor enostaven in hiter za uporabo.

LG Nexus 4 vmesnik kamere in Photo Sphere

Pri novem vmesniku za kameru kraljujejo krogi, desno zajem Photo Sphere

Kamera ponuja tudi vrsto novih možnosti, pri katerih se Google najbolj hvali s Photo Sphere, ki omogoča zajem 360 kotnih slik. V praksi se mi to ni zdelo ravno najbolj uporabno, raje se poslužujem panoram (če že). Dobrodošel je tudi nov urejevalnik slik in video posnetkov, ki je še lažji za uporabo. Zajem samih slik je na Nexusu 4 na splošno hiter, slike lahko zajamemo tudi med snemanjem videa.

Programska oprema: najnovejša različica Androida brez navlake

Torej, Nexus 4 je v roki prijeten, dela dobre slike. Kako se pa obnese s stališča programske opreme? Na kratko? Sanje vsakega tehnološkega navdušenca. Android končno dobiva moderno podobo in ker gre za Nexus telefon, na njem ne najdemo odvečno balastnih aplikacij in druge navlake v uporabniškem vmesniku. Čista Android izkušnja, ki zaradi najnovejšega drobovja teče kot po maslu.

Android 4.2 Jelly Bean na mobitelu Nexus 4

Ne gre za telefon, ki te bo ujčkal in vodil za roko. Gre za resno zverino, ki kar kliče po tem, da jo posodobiš po svojem okusu. Na telefonu so tako več ali manj le Googlove aplikacije, priročno spravljene v eno mapo na glavnem domačem zaslonu. Vse ostalo dobiš v aplikacijski trgovini Google Play, do katere vodi bližnjica kar na seznamu vseh aplikacij.

Pohvalno je, da Google z Jelly Beanon (na Nexusu je najnovejša različica 4.2) ni uspel le pohitriti sistema, ampak je končno začel več pozornosti namenjati tudi oblikovni plati Androida. Nova aplikacija Ura s štoparico in odštevalnikom npr. izgleda skoraj kot iz kakšnega znanstveno fantastičnega filma.

Moderen uporabniški vmesnik Androida 4.2 Jelly Bean na mobitelu Nexus 4

Skratka, korak v pravo smer, čeprav Google čaka še kar nekaj dela. Nekatere Googlove aplikacije recimo še vedno obdajajo črni robovi (npr. Zemljevidi, Trgovina Play, Sporočanje), nekateri so oblečeni v novejšo belino in sivino (npr. Gmail, Koledar, Chrome), aplikacija Ljudje pa ima zgoraj celo svetlo moder rob. Tudi ikone se še ne morejo odločiti, kateremu stilu bi sledile.

Različni stili Googlovih aplikacij v Androidu 4.2 Jelly Bean na mobitelu Nexus 4

Se je pa Nexus 4 končno odločil, da bo za spletni brskalnik uporabljal le Chrome, ki se seveda lahko sinhronizira z namizno različico in ima veliko bolj moderno podobo kot stari Android Brskalnik. Tisti, ki redno uporabljate Googlove storitve, se boste torej na Nexusu 4 počutili povsem doma.

Nenavadno je morda le to, da na mobitelu ni privzeto nameščen Google Drive za shranjevanje datotek in Googlovih dokumentov v oblaku. Razumljivo je sicer, da na Nexusu 4 ne moremo računati na brezplačen prostor v Dropboxu, ki ga ponujajo nekateri drugi proizvajalci Android telefonov. Škoda, da Google na Nexusih nima podobne ponudbe za Google Drive, sploh glede na omejen notranji pomnilnik.

Povzetek: čista Android izkušnja za zahtevne uporabnike

Mobitel LG Nexus 4 v roki

LG Nexus 4 je brez dvoma odličen mobitel za tehnološke navdušence, ki obožujete Android in želite sami odločati o aplikacijah, ki jih boste uporabljali. Brez navlake, moderen uporabniški vmesnik, tekoče delovanje. In seveda dejstvo, da Nexusi dobijo nadgradnje na nove različice operacijskega sistema takoj, ko so le-te na voljo. Brez čakanja na prilagoditve proizvajalcev.

Odlično se je izkazala tudi kamera, mobitel je prijeten v roki, praktično edina resna pomanjkljivost je dejstvo, da ni na voljo v vsaj 32 GB različici za tiste, ki imamo na mobitelu radi shranjeno večje količine glasbe ali aplikacij. Če lahko preživiš s fiksno omejenim prostorom in želiš sodobno ter hitro Android napravo, ki enostavno dela, pa ti lahko Nexus 4 le priporočam.

LG Nexus 4 bo na voljo tudi v Mobitelovi ponudbi.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
437
24. september 2013
LG Nexus 4 - test na dlani
Android