LG Optimus 7 - Test na dlani

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/optimus7-2.jpg

Jeseni prejšnje leto je Windows stopil v korak s časom in izdal sodobni mobilni operacijski sistem Windows Phone 7. Glede na pretekle izkušnje z Windows mobilnimi operacijskimi sistemi sem bil presneto skeptičen, kako se bo obnesel novi. Edino pozitivno je bilo v to, da so popolnoma presekali s starim mobilnim operacijskim sistemom in začeli iz ničle.

Microsoft je napovedal tudi partnerstva z znanimi proizvajalci mobitelov, kot so HTC, LG in Samsung. V tem zapisu predstavljam mobitel LG, točneje Optimus 7. Številka jasno napoveduje, da na njem teče Windows Phone 7. Sicer pa je bil Optimus 7 eden izmed prvih mobitelov z novim operacijskim sistemom.

Specifikacije

 • Deluje v omrežjih:
  • 2G
  • 3G
 • Velikost: 125 x 59.8 x 11.5 mm
 • Masa: 157 g
 • Zaslon: 3,8″ (9,65 cm) na dotik občutljivi kapacitivni zaslon LCD TFT (Gorilla steklo) s 16 milijoni barv in ločljivostjo 480 x 800 pik
 • Tipkovnica: virtualna (pokončna in ležeča)
 • Zvok: zvočnik, 3,5 mm vtič za slušalke
 • Pomnilnik: 16 GB, ni razširljiv s pomnilniško kartico
 • Delovni pomnilnik: 512 MB
 • Procesor:  1 GHz Qualcomm Scorpion
 • Povezljivost: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1, Micro USB 2.0, GPS
 • Fotoaparat: 5 MP s samodejnim ostrenjem in bliskavico
 • Snemanje videa: 720p pri 24 sličicah na sekundo
 • OS: Windows Phone 7
 • Ostalo: merilec pospeškov, digitalni kompas, predvajalnik mp3,  …
 • SAR vrednost: 0.94 W/kg (glava)
 • Baterija: Li-Ion 1500 mAh
  • v pripravljenosti: do 330 h (2G) / do 330 h (3G)
  • čas pogovora: do 6 h 40 min (2G) / do 5 h (3G)

Strojna oprema

Po pravici povedano sem imel z LG mobiteli dostikrat probleme zaradi površne in poceni izdelave ohišja. Kvaliteta enostavno ni bila takšna, kot bi jo pričakoval za pametni mobitel. Vendar so me prijetno presenetili prav z modelom Optimus 7, saj je izdelava vrhunska. Ohišje je sestavljeno iz kovine, predvidevam da aluminija, medtem ko je plastičen samo predel s tremi fizičnimi tipkami.

Sprednji del sestavlja zaslon, ki je prekrit z Gorilla steklom (odporno proti praskam in padcem) in trije fizični gumbi, nazaj (1 nivo), Windows tipka - kar pomeni nazaj do začetnega menija in tipka za iskanje. Tipke so fizične in s tem bolj uporabne kot kapacitivne, saj ob pritisku čutimo pristno povratno informacijo, niso pa osvetljene.

Na levem boku sta tipki za višanje oziroma nižanje glasnosti, na desnem boku je pokrit micro USB vhod  in gumb za kamero. Na vrhu ohišja je na levi strani 3,5 mm vtič za slušalke in na desni strani je gumb za vklop/izklop mobitela. Ravno pri gumbu za vklop/izklop mobitela bi imel pripombo, da je enostavno premajhen in "pretrd", kar pomeni da ga je težje pritisniti.

Na zadnji strani sta kamera z bliskavico in Windows Phone logotip. Tudi če bi ta manjkal, ne bi imel nič proti. Problem z njihovo znamko bo vedno v eni stvari. Ni važno kako dobro stvar naredi Microsoft, vsi uporabniki so že izkusili probleme z Windows proizvodi in vedno ostaja grenak priokus. Upamo, da nas tokrat presenetijo in bo šlo vse kot po maslu.

Procesor je zdaj že standardnega takta 1 GHz serije Scorpion in svojo nalogo opravlja zadovoljivo. Nisem opazil kašnih večjih zatikanj med brskanjem po aplikacijah, razen med posodabljanjem podatkov, kar pa je razumljivo. Delovnega pomnilnika je 512 MB, kar je tudi zdaj že standard pri dražjih pametnih mobitelih.

Zaslon je tipa TFT LCD, ki je zmožen prikazati 16 milijonov različnih barv. Ni najboljši zaslon, kar sem jih imel moč preizkusiti, ni pa tudi najslabši. Rekel bom, da je v zlati sredini, kot so govorili včasih. Barve in kontrast sta povsem zadovoljiva, a ne postavljaj ga ob bok Amoled zaslonu na Samsung Galaxy S. Ločljivost je 480 x 800 pik in se lepo poda 3,8 inčnemu zaslonu.

Kamera ima ločljivost 5 MP ter avtomatsko ostrenje in bliskavico. Zdaj pa ne vem ali se res vsi proizvajalci med sabo kopirajo, ali pa so pač takšne zakonitosti v mobilnem svetu, ker je zelo veliko komponent v enakem razredu. Fotografije so povprečne, v dobrih svetlobnih pogojih so celo zelo dobre, medtem ko so v slabih pogojih ne izpadejo ravno vrhunsko.

Mobitel je zmožen 720p HD snemanja, kar je v tem cenovnem razredu stalnica, saj imajo mobiteli na voljo dovolj pomnilniškega prostora in zmogljiv procesor. Baterija je tipično ozko grlo vsakega pametnega mobitela. Zdrži dan, dan in pol, če se ne ukvarjaš z mobitelom toliko. Definitivno bi bilo potrebno narediti nekaj na tem razvoju.

Programska oprema

Slavni Windows Phone 7. Rešilna bitka za Microsoft, toda, je res tako? Moram priznati, da ko sem prvič zagnal LG Optimus 7, nisem vedel kaj naj pričakujem. Še eno "skropucalo" izpod rok Microsofta ali nekaj popolnoma novega? Bil sem prijetno presenečen. Meni sestavljajo preprosti kvadratki, ki predstavljajo aplikacije.

Kvadratki so dovolj veliki in jih ne zgrešiš, če si malo bolj površen. Lepe je videti odpiranje aplikacij iz menija, saj meni odleti stran, kot bi obrnil stran v knjigi. Odlična, lepa animacija, ki je res nekaj novega v svetu mobilnih operacijskih sistemov. Celoten OS Windows Phone 7 temelji na preprostih oblikah in predvsem močni tipografiji.

Glavno vlogo ima tipografija in ni nadležnih ločilnih črt med posameznimi nastavitvami ali programi. Zanimivo je, da so vse aplikacije narejene po istem kopitu. Med različnimi funkcijami ali stranmi aplikacije se premikaš v levo ali desno. To velja za prednaložene Windows Phone 7 aplikacije kot za tiste, ki jih naložiš prek Marketa, izjema so le igre. Zanimiv pristop, ki se ga je treba navaditi.

Na Marketu je na voljo že kar nekaj uporabnih aplikacij, vendar jih ima dosti tudi zasoljeno ceno. Verjetno zaradi tega, ker ta platforma še ni tako razširjena, a vseeno se ne zdi pošteno, da moramo za enako igro na Windows Phone 7 plačati več, kot npr. na iOS.

Tipkovnica je prijetna tako za pisanje  krajših SMS in daljših e-mail sporočil. Kot sem že omenil, je vse minimalistično in kvadratno za razliko od iOS, kjer je vse zaobljeno. S tem slogom si bo Microsoft ustvaril svoj, prepoznaven stil operacijskega sistema, kar je super sprememba med poplavami vizualnih plagiatov iOS.

Seveda ne more biti vse hvala in imam na zalogi tudi nekaj graje. V bistvu me je še najbolj motilo, da ni večopravilnosti, kot sem je vajen iz Android OS. To pomeni, da vsakič ko sem zaprl neko aplikacijo in za hip odprl drugo, sem potem, ko sem končal in odprl spet prejšnjo, spet moral čakati, da se naloži. Nima funkcije kopiraj/prilepi, kar se zdi kot osnovna funkcija. Saj nismo več leta 2007, ko je Apple pač ni vključil v prvo različico iOS :)

Sinhronizacija z računalnikom je enostavna in neboleča. Jaz uporabljam Mac OS X in v App Store obstaja brezplačna aplikacija Windows Phone 7 Connector, ki mi sinhronizira Windows Phone 7 mobitel z iTunes, iPhoto, mapo z mojimi filmi, ipd. Pohvalno Microsoft, spet vam je nekaj uspelo narediti prav.

Zaključek

LG Optimus 7 je zmogljiv pametni mobitel, ki je namenjen predvsem ljudem, ki so šele vstopili v svet pametnih mobilnih telefonov ali srednje zahtevnim uporabnikom pametnih mobitelov. Če iščeš nekaj bolj naprednega, ti predlagam, da še malo počakaš, da Microsoft izda nadgradnjo za Windows Phone 7, ki bo vključevala več funkcij.

LG Optimus 7 v Mobitelovi ponudbi
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
684
24. september 2013
LG Optimus 7 - Test na dlani
Windows Phone 7