LTE/4G omrežja se širijo po celem svetu, Samsung že testira 5G s hitrostmi do 1 Gbps

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/Samsung-5G-test.jpg

Že od marca imamo Mobitelovi uporabniki možnost, da na svojih mobilnih napravah prenašamo podatke s hitrostjo, ki marsikje presega domačo širokopasovno povezavo. S tem smo se pridružili 163 LTE/4G omrežjem v 70-ih državah po svetu. A razvoj gre seveda naprej. Samsung za leto 2020 že napoveduje 5G omrežja z vrtoglavimi hitrostmi vse tja do 1 Gbps!

V maju smo presegli 100 milijonov LTE/4G povezav (vir: Wireless Intelligence)

Pri postavljanju LTE/4G omrežij so bili tokrat najhitrejši operaterji v Avstraliji, Kanadi, Japonski, Južni Koreji in ZDA. Zato ima teh pet držav kar 90 % trenutnega LTE trga. Skupaj smo sicer uporabniki po celem svetu te dni že presegli 100 milijonov hitrih LTE povezav. Analitiki podjetja Wireless Intelligence napovedujejo, da bomo milijardo LTE povezav presegli v prvi polovici leta 2018. Že decembra 2017 pa naj bi po svetu imeli dostop do več kot 400 omrežij v 120 državah. Kitajska je trenutno primer ene izmed večjih držav, ki na svoje LTE omrežje še čaka.

LTE je torej šele dobro začel osvajati svet, a proizvajalci mobilnih naprav in operaterji že gledajo v prihodnost. Samsung je danes oznanil, da so že razvili 5G tehnologijo za izjemno hiter prenos podatkov. Uporabnikom naj bi bila na voljo do leta 2020, tehnologija pa naj bi bila še stokrat hitrejša od trenutnih 4G omrežij. Samsung nas trenutno draži s hitrostjo do 1,056 Gbps na razdalji do dveh kilometrov. In to pravzaprav niti ni rekordna hitrost. Japonski operater NTT DoCoMo je že februarja uspešno testiral mobilni prenos podatkov s hitrostjo 10 Gbps. Kar težko si je predstavljati take hitrosti, a ne?

Samsungovi inženirji že testirajo 5G omrežje (vir: Samsung Tomorrow)

Če si v praksi že testiral/a Mobitelovo LTE/4G omrežje, se verjetno sprašuješ, ali bomo res potrebovali take neverjetne hitrosti. Že s pomočjo tehnologije LTE se da preko spleta tekoče gledati HD video posnetke in dostopati do raznovrstnih vsebin. No, do leta 2020 bo nekaj običajnega postal UHD (Ultra High Definition) video, ki bo zahteval še večje pasovne širine prenosa. Samsung je v svoji današnji najavi izpostavil tudi uporabo mobilnih omrežij za opravljanje oddaljenih zdravstvenih storitev (beri: operacije na daljavo) ter seveda 3D filme in igre.

Viri: IntoMobile, TechCrunch, Samsung Tomorrow

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
512
24. september 2013
LTE/4G omrežja se širijo po celem svetu, Samsung že testira 5G s hitrostmi do 1 Gbps