Made by Google ’19: Vse novosti na enem mestu

Matej Ribič 16. oktober 2019 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/google-news19-ribic-okt19-hero.jpg

Google nam je na letošnjem dogodku Made by Google, ki je potekal včeraj, 15. oktobra, predstavil kar nekaj novosti, enourni prenos v živo pa smo si ogledali tudi mi. Kaj je torej novega?

Google Pixel 4 in Pixel 4 XL

 

Najzanimivejši novosti, ki ju je na dogodku predstavil Google, sta vsekakor težko pričakovani mobitel Google Pixel 4 in njegova večja različica Pixel 4 XL. Razlikujeta se predvsem po ločljivosti in velikosti OLED-zaslona. Ta na manjšem mobitelu Pixel 4 meri 5,7 palca in ponuja ločljivost 2280 x 1080 slikovnih pik, medtem ko je zaslon večjega, Pixla 4 XL, velik 6,2 palca in ima višjo ločljivost, torej 3040 x 1440 slikovnih pik. Glede na fizično velikost je razlika tudi v velikosti baterije, ki ima pri manjšem Pixlu 4 kapaciteto 2800 mAh in 3700 mAh pri večji različici. Ostale specifikacije so enake, mednje pa sodi nadpovprečna hitrost osveževanja zaslona, ki znaša 90Hz v primerjavi z običajnim osveževanjem 60Hz, imata vodilni čip Qualcomm Snapdragon 855, 6 GB delovnega in 64 ali 128 GB notranjega pomnilnika ter povsem enak sistem kamer. Kljub večjemu kvadratu na hrbtni strani mobitela ima Pixel 4 le dve kameri, in sicer standardno kamero z ločljivostjo 12 MP ter sekundarno telefoto kamero, ki ponuja dvakratno optično povečavo in ločljivost 16 MP. Tu žal ne bomo našli tretje, ultra široke kamere, ki je v letošnjem letu v tem cenovnem razredu nekako pričakovana in jo že ponujajo vsi večji konkurenčni proizvajalci.

 

Z novo strojno opremo nam Google prinaša tudi pričakovane izboljšave kamere, kot so Live HDR+ z dvojnim nadzorom izpostavljenosti, izboljšani nočni način Night Sight z astrofotografijo in izboljšava portretnega načina. Pixel 4 prinaša še eno unikatno novost, in sicer odklepanje z obrazom s pomočjo radarja na zgornjem robu zaslona. Ta zazna roko, s katero sežemo po mobitelu, in že vnaprej pripravi sprednjo kamero za odklepanje z obrazom, kar naj bi bila glede na Googlove trditve najhitrejša metoda odklepanja mobitela. Radar omogoča tudi upravljanje mobitela z uporabo gest, kar pa se je v preteklosti pri konkurenčnih napravah izkazalo za nepraktično. Mogoče pa bo uspelo ravno Googlu. Pixel 4 bo od 24. oktobra dalje po vsem svetu na voljo v treh različnih barvah: Clearly White, Just Black in v omejeni izdaji barve Oh So Orange.

Nov Googlov asistent in aplikacija Recorder

 

Mobitel Pixel 4 dopolnjuje tudi nov oziroma izboljšani Googlov asistent, ki ga tokrat ne bomo uporabljali le za preverjanje vremena, temveč bomo z njegovo pomočjo upravljali z našim mobitelom. Google je na dogodku ponudil zanimiv prikaz, ko so z asistentom odprli določeno stran na Twitterju, poiskali datum želenega koncerta in delili te informacije s prijateljem, pri čemer je zanimivo predvsem to, da za nadaljevanje pogovora ne potrebujemo besed za bujenje kot na primer “Hey Google”. Nova je tudi aplikacija Recorder, ki vzporedno s snemanjem zvoka samodejno prepisuje govor v besedilo. S pomočjo iskalnika lahko nato poiščemo iskano besedo v zvočnem posnetku, vse to pa se zgodi lokalno na napravi brez kakršnegakoli pošiljanja podatkov v oblak.

Nest Mini in Nest WiFi

 

Google je predstavil tudi naslednika priljubljenega Googlovega pametnega doma Home Mini – Nest Mini. V primerjavi s predhodnikom ponuja Nest Mini stenski nosilec za pritrditev na navpične površine ter izboljšan zvočni sistem z dodatnim tretjim mikrofonom za izboljšano prepoznavo glasu in z dvakrat močnejšimi basi. Ena izmed večjih razlik je namenski procesor za lokalno obdelavo podatkov, kar odstrani potrebo po pošiljanju podatkov v oblak, hkrati pa tudi občutno zmanjša odzivni čas. Google skrbi tudi za okolje, zato je Nest Mini narejen izključno iz plastike recikliranih plastenk, na voljo pa nam bo v kar štirih barvah.

 

Poleg pametnega doma Nest Mini nam je Google predstavil še novi Nest WiFi, ki obljublja zanesljivo WiFi-povezavo v vseh predelih našega doma. Nest WiFi sestavljata usmerjevalnik oziroma “router” in en (ali več) ojačevalec signala, imenovan The point, ki poleg večje pokritosti z WiFi-signalom deluje hkrati tudi kot pametni zvočnik s podporo za Googlovega asistenta. Cena Googlovega usmerjevalnika je 169 USD, 269 USD bodo uporabniki odšteli za komplet usmerjevalnika in enega ojačevalca signala in 349 USD za komplet z dvema. Nest WiFi bo na voljo od 4. novembra dalje, medtem ko bo denarnici prijaznejši Nest Mini voljo od 22. oktobra dalje za 49 USD.

Pixelbook Go

 

Pixelbook, ki je z dokaj visoko ceno prišel na trg leta 2017, bo letos dobil naslednika – Pixelbooka Go. Tudi ta je opremljen z operacijskim sistemom Chrome OS in bo, odvisno od konfiguracije, bistveno cenejši in tako še dostopnejši. Kot nam namigne že ime Go, Google s Pixelbookom Go cilja predvsem na mobilnost, kar potrjujeta tako teža, manjša od kilograma, kot tudi debelina 13 milimetrov. 13,3-palčni Chromebook je na voljo v barvah Just Black in Not Pink, posebna pa je tudi spodnja stran Pixelbooka Go, ki je za lažje nošenje rebrasta. Nekoliko manj impresiven je za današnje trende debel rob okoli zaslona, ima pa vsaj dovolj prostora za spletno kamero s 1080p. Google je poskrbel tudi za osvetljeno tipkovnico, dvojne sprednje zvočnike in veliko sledilno ploščico. Osnovna različica Pixelbooka Go bo stala 649 USD in ponujala procesor Intel Core m3 z možnostjo nadgradnje na Intel Core i5 ali i7, pri čemer bo cena seveda višja, imela bo 8 GB delovnega pomnilnika z možnostjo nadgradnje na 16 GB in standardnih 64 GB notranjega pomnilnika pri osnovnem modelu, ki ga bomo lahko povečali vse do 256 GB. Google obljublja do 12 ur delovanja baterije in do dve uri delovanja že po samo 20-minutnem polnjenju. Pixelbook Go je že na voljo za prednaročila.

Pixel Buds 2

 

Slušalke Apple AirPods imajo končno primerno konkurenco. Oziroma jo bodo imele. Slušalke Pixel Buds 2 bodo namreč na voljo šele naslednje leto, kar pa Googla ni ustavilo pri tem, da bi nam jih ne pokazal. Brezžične slušalke Pixel Buds 2 odlikuje predvsem dizajn z nizkim profilom, tako da ne izstopajo iz ušes, pa tudi napredne lastnosti, kot sta podpora za Googlovega asistenta in prevod v živo. Vse to je mogoče s pomočjo več mikrofonov, ki jih za kar najboljšo komunikacijo slušalke Pixel Buds 2 s pomočjo dodatnih senzorjev usmerijo, ko zaznajo gibanje čeljusti. Govora je bilo tudi o dosegu, in sicer čez celotno dolžino nogometnega igrišča na prostem in do tri sobe stran v notranjih prostorih. Ponašajo se še s 5-urnim delovanjem baterije in celo do 24 ur, če so združene s polnilnim ohišjem. Cena zanje bo 179 USD, na voljo pa naj bi bile spomladi naslednje leto v barvah Clearly White, Oh So Orange, Quite Mint in Almost Black.

Google Stadia

 

Googlova igričarska platforma Stadia uporabnikom omogoča, da igrajo igre na zahtevo, podobno kot to že ponuja Nvidia z GeForce Now. Za igranje potrebujemo napravo, ki podpira brskalnik Chrome, igre pa poganjajo zmogljivi Googlovi računalniki, ki nato sliko igre prenesejo k nam. Po dogodku je znano, da bo storitev na voljo 19. novembra, več o platformi Google Stadia pa lahko preberete v naših prejšnjih objavah.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
16. oktober 2019
4875
16. oktober 2019
Made by Google ’19: Vse novosti na enem mestu
Android