Mango beta na Omniji 7

Tilen Žagar 24. september 2013
/PublishingImages/mango_beta_version.jpg

Microsoft Windows Phone 7 ves čas razvija, dopolnjuje in se lovi s konkurenco, vsaka večja nadgradnja pa nosi svojo kodno ime. Prvo so tako poimenovali NoDo, jesenska bo Mango, v še bolj oddaljeno prihodnost pa sta postavljena Tango in Apollo.

Do jeseni bo preteklo še kar nekaj vode, je pa Microsoft razposlal v predogled trenutno različico Manga (na kar ste nas opozorili tudi v komentarjih), ki ji še gladijo robove in pripravljajo za jesensko splovitev. Strogo gledano tako ne gre za beta različico, vendar v pomankanju boljšega imena ...

... Mango beta na Omniji 7

Če vam je Windows Phone 7 še kar neznanka vam priporočam, da si sprva preberte članek o Omniji 7 in nadgradnji NoDo in se tako vsaj površno spoznate s sistemom, saj se bom v tem testu osredotočil predvsem na spremembe v Mangu in ne več na predstavitev samih mobilnih Oken.

Da gre pri Mangu za obširnejši paket sprememb kot v NoDo govori že oznaka, ki številko za Windows Phone dvigne na 7.5. Microsoft trdi, da bo vseboval kar 500 novosti in popravkov. Nekaj se jih skriva globko v drobovju sistema, vendar bodo tudi čisto navadni uporabniki opazili kup sprememb tako v vmesniku kot novih možnostih, ki jih omogoča Mango.

Prvi vtis

Ob prvem stiku z Mangom sem takoj opazil, da Microsoft nečesa ni spreminjal. To je svilnato gladkega premikanja Metro vmesnika, ki sledi našim prstom brez zatikanja in čakanja, in je že od vsega začetka ena izmed najbolj izstopajočih lastnosti Windows Phonea.

So pa mnenja (in imajo pri tem prav), da je za osnovne operacije še tako gladkih potegov s prstom vseeno preveč. Prva sprememba je tako seznam aplikacij. Ta je še kar urejen po abecedi, so se pa med njih vrinile črke, ki imajo dve vlogi. Sprva seznam vizualno ločijo in naredijo preglednejši, s klikom na njih pa se nam odpre cela abeceda z obarvanimi tistimi črkami, pod katerimi se skriva kakšna aplikacija. Rešitev vsekakor ni idealna, vendar se dobro vključi v začrtane smernice uporabniškega vmesnika in je velik korak naprej.

Med aplikacije so se vrinile črke.

Zelene (oz. odvisno od teme) črke nas prestavljajo po seznamu.

Osvežitev je doživel tudi padajoči meni, ki ga prikličemo z gumboma za glasnost in poleg spreminajanja le te omogoča hitri dostop do glasbenega predvajalnika Zune. Okno je malenkost večje, majhno neugledno črtico ob strani, ki nam je sporočala nivo glasnosti pa so zamenjale večje in lažje berljive številke.

To pa ni vse. V tistih aplikacijah, ki omogočajo panoramski pogled se je tudi to okno preselilo v panoramo, kot se pravilno obrnejo ikone za signal, baterijo in uro, čeprav še vedno ostanejo na zgornjem robu zaslona. Majhna sprememba, a vmesnik deluje precej bolj logično.

Nadzor nad Zunom pa so prenesli tudi na "lock screen", izgine pa, če telefon parkrat zaklenemo brez da bi uporabljali Zune. Povsem v Windows Phone stilu.

Večopravilnost in nov brskalnik

Gre za dve izmed večjih sprememb v Mangu. Daljši pritisk na gumb "nazaj" nam odpre seznam zadnjih odprtih aplikacij v obliki kart, kar bo poznavalce hitro (z razlogom) spomnilo na Palmov oz. sedaj HPjev webOS. V osnovi je to seveda več kot samo seznam aplikacij, gre za nadzornik opravil, s katerim bomo izkoriščali večopravilnost na telefonu. Vendar za večopravilnost (vsaj v mejah, ki jih je začrtal Microsoft) potrebujemo podporo aplikacij, in teh zaenkrat še ni, saj jih bodo razvijalci osvežili šele ob uradnem izidu Manga.

V to smer nas peljejo tudi nove možnosti v nastavitvah, kjer si lahko ogledamo katere aplikacije tečejo v ozadju. Ne glede na to, kaj sem počel s telefonom, je seznam ostajal prazen.

Povsem spremenjen pa je brskalnik. Osnovan je na Internet Explorerju 9, podpira HTML5, strojno pospešen izris strani in naj bi bil sploh enak bratu z osebnih računalnikov. Ne vem, v kakšni meri je vse to že vključeno v trenutno različico Manga, vendar lahko trditve kar potrdim.

Vprašanje je sicer, kaj točno za Microsoft pomeni podpora HTML5, vendar tako IE9 na telefonu kot na osebnem računalniku na spletni strani html5test.com dosežeta enak rezultat, 141 in 5 bonus točk (za primerjavo, Firefox 5 jih doseže 286 + 9). V tem pogledu sta brskalnika vsekakor enaka.

Internet Explorer 9 proti Internet Explorer 9.

V panoramskem načinu končno vidimo url vrstico, so pa izginile ikone za zavihke in priljubljene strani, ki so sedaj skrite v orodni vrstici. Ali gre samo za začasno rešitev ali se bo treba privaditi na drugačen vmesnik, bomo verjetno videli šele jeseni. Je pa nov brskalnik občutno hitrejši. Ne bom trdil, da je najhitrejši mobilni brskalnik na trgu, je pa vsekakor med najhitrejšimi in najhitrejši, kar sem jih uporabljal sam. Naš Tehnik je stran, ki ni ravno najbolj prijazna počasnejšim procesorjem in brskalnikom, in star IE si je že za nalaganje strani vzel svoj čas, označevanje teksta v člankih pa je predstavljalo dobro vajo za živce.

Internet Explorer 9 v Mangu pa je čisto druga pesem. Stran se naloži opazno hitreje, na oko vsaj enkrat hitreje kot v NoDo, premikanje po strani in označevanje teksta pa je gladko in neproblematično. Brskalnik je v tem pogledu res odličen.

Kako lepo bi bilo, če bi Microsoft IE9 v Mangu peljal do konca. Ampak žal ni tako. Še vedno namreč ni Flasha, niti ga Microsoft ne omenja v povezavi z Mangom. Ali ga sploh ne bo ali pa ga bomo morali čakati na eno od kasnejših nadgradenj, vsekakor pa je to eno od področij, kjer se jim ne bi bilo treba zgledovati po Appleu.

Facebook, Live messenger in niti

Z Mangom smo še bolj povezani v družabna omrežja. V sporočilih, ki so zaenkrat rezerivana samo za SMS in MMSe, se lahko pogovarjamo še preko Microsoftovega omrežja Live in Facebooka. Da pri tem lahko sledimo informacijam s toliko virov, so pogovori organizirani v niti. Tako lahko zjutraj na vlaku pogovor začnemo preko SMS sporočil, v službi visimo na Liveu in odisejo popoldan zaključimo na Facebooku, sporočila pa imamo zbrana in koronološko urejena, preklop med izbranim načinom komunikacije pa preprost.

Vsekakor velik korak naprej, saj Windows Phone 7 zaenkrat dokaj sramotno nima niti ene zares dobre Live Messenger aplikacije, še boljše pa bi bilo, če bi vključili tudi Google chat, ki vse bolj uspešno nadomešča Live.

Manjši kozmetični popravki so še rahlo spremenjen ton barve za poslana in prejeta sporočila, kar izboljša preglednost, ter novi "smajliji", ki dvopičja, oklepaje in vse ostalo spremeni v narisane. Tisti pravi so mi sicer bolj všeč, ampak očitno se temu reče napredek.

Niti so našle pot še v odjemalec elektronske pošte. Da lažje spremljamo daljše pogovore, ki so označeni s črto ob strani, v seznamu vidimo samo začetno sporočilo in število skritih emailov, celoten tok debate pa se nam odpre s klikom. Zopet dokaj majhna sprememba, ki pa močno poveča preglednost.

Elektronska pošta zbrana v nit.

V tistem delu nastavitev, kjer urejamo uporabniške račune za vsa ta omrežja in elektronsko pošto, se je znašla tudi ikona za Twitter, ki pa ga bo treba združiti z našim Live računom. Bi povedal še kaj več, ampak preizkus čivkanja na Mangu se zaenkrat zaključi pri gumbu "coming soon", znak, da gre še za testno različico operacijskega sistema.

Bing

Največje presenečenje v Mangu pa je zame vsekakor Bing. Ta ves čas stopica nekje za Googlom, pa naj se gre za osnovno iskanje kot za zemljevide in ostale "obrobne" funkcije. V Mangu pa se je (se bo) Bing močno okrepil in na nekaterih področjih celo prehitel Google.

Da Bing, ki ga prikličemo z gubom "išči", zares zaživi, je treba v nastitvah jezik iskanja prestaviti iz slovenščine na angleščino (oz. kakšen drug jezik, ki ga razumete in ga ima Bing raje). Namesto brskalnika se nam potem odpre namenska aplikacija, ki ima ob dnu štiri nove ikone: scout, music, vision in voice.

Scout je v Sloveniji zaenkrat še popolnoma neuporaben, nam pa glede na našo lokacijo poišče zanimivosti, restavracije in trgovine v bližini. Dobra ideja in brez dvoma uporabno, če bi živel v Londonu, pri nas pa kot rečeno, velika črnina.

Sta pa zato toliko bolj uporabna music in vision. Prvi nadomesti Shazam in deluje odlično, zaenkrat še nisem našel pesmi, ki je ne bi prepoznal. Če Shazama ne poznate, Bing music posluša in prepozna glasbo, ki se predvaja v ozadju (oz. bolje v ospredju, sicer bo potožil, da je bilo preveč šumov, da bi iz vseh zvokov izločil samo glasbo).

Bing vision pa na drugi strani operira s kamero. Prepoznava QR kode, Microsofotve tage in tekst. Dovolj je že, da kamero usmerimo v pravilno smer, le pri tekstu je potrebno imeti mirno roko malce dlje časa. Ko besedilo enkrat prepozna, lahko posamezne besede v poljubnem vrstnem redu kopiramo na odlagališče za nadaljno uporabo oziroma besedilo prevedemo, med podprtimi jeziki pa je tudi slovenščina. Čeprav je le ta zaenkrat še na precej Vinetu ravni, se mi zdi vse skupaj vseeno precej neverjetno, sploh v ozir, da gre za osnovno, že v sistem vključeno funkcijo.

Bing Vision je slovenski naslov knjige prevedel v angleščino.

Zadnja možnost, voice, pa je namenjeno prepoznavanju govora. Najbolje se seveda razume z angleščino, malo manj s slovenskim naglasom, še najmanj pa s slovenščino. Brez problema je ugotovil, da bi rad iskal "John Lennon", ko pa me je zanimal tenis v Wimbledonu pa je rajši pobrskal za penisi v teniški meki.

Spremembam niso ušli tudi zemljevidi Bing Maps. Ti v Mangu podpirajo kompas, ki ga trenutna generacija WP7 telefonov še nima, kot tudi vodeno navigacijo. Tu pa sem odkril še eno presenečenje. Pritoževal sem se že čez stare zemljevide, ki jih uporablja Bing Maps, točneje čez pomankljiv odsek gorenjske avtoceste. Le to se sicer še ni spremenilo, te pa navigacija v Bingu iz prestolnico na Bled vodi skozi krožišče, ki na zemljevidu ni vrisan, medtem ko se izračunana pot že drži novih cest. Le teh se Bing torej očitno že zaveda in jih uporablja ko nas usmerja po svetu, samo prikazati jih (še) noče.

Vse ostalo

Podobno kot lahko Bingu narekujemo, kaj iščemo, lahko narekujemo tudi SMS sporočila. Ker je tehnologija ista, je tudi rezultat enak, tako da dvomim, da se bo pogovarjanje s telefonom v Sloveniji kaj preveč razživelo.

Manjše spremembe so v Zune predvajalniku, pa v galeriji slik, prenovljeno je spletišče Games, ki deluje precej bolj koherentno in pregledno kot je nekaj malega novosti v Officih . Se mi pa Word zdi počasnejši, vsaj v spominu imam bolj gladko premikanje skozi dokumente.

Na drugi strani mi Marketplace deluje hitreje, in ko se odločimo za nakup aplikacije ali igre, se nam ta takoj pokaže na seznamu, kjer lahko spremljamo potek namestitve na telefon, ne da zremo v Marketplace in čakamo boljše čase za uporabo telefona.

Prenovljeno spletišče Games, Angry Birds se šele namešča na telefon.

Tipkovnica podpira več jezikov, vendar med njimi še ni slovenščine. Lahko pa kljub temu končno dostopamo do šumnikov, če uporabimo kakšno od sorodnih slovanskih alternativ, recimo češčino. Nasploh je v nastavitvah kar nekaj novih vnosov, med drugim zna telefon avtomatsko izključevati storitve v ozadju, ko smo na tesnem z baterijo in tako iztisniti še kakšno uro več iz nje. In fotoaparat si zapomni nastavitve, na kar tudi čakamo že od prvega WP7 telefona dalje.

In?

Vseh sprememb je polno, in če bi želel odkriti in opisati vse, bi bil lahko tale članek mirno vsaj 3x daljši. Pri vsem tem pa se je treba zavedati, da še ne gre za tisti Mango, ki ga bomo končni uporabniki uporabljali jeseni, marsikaj se bo še spremenilo, dodalo in mogoče tudi odvzelo, če se bodo pri Microsoftu tako odločili.

Kljub temu pa je že sedaj Mango stabilen, hiter in predvsem uporaben operacijski sistem s kupom novosti, in lahko si samo želim, da bo Microsoft končno enkrat ujel rok in z nadgradnjo ne bo zamujal. Windows Phone uporabniki si tako nadgradnjo namreč že zaslužijo.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1739
24. september 2013
Mango beta na Omniji 7
Windows Phone 7