Marko Korošec, lovec na tornade: »To je enostavno čisti užitek in zaveš se, za kaj je smiselno živeti in to doživljati« (intervju)

Renata Anžič Trtnik 21. junij 2022 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/lovec-na-nevihte-anzic-jun22-hero.jpg

Marko Korošec je poznan kot lovec neviht in tornadov v Evropi in Združenih državah Amerike. Prav tako je glavni napovedovalec in raziskovalec nevarnega vremena po Evropi in svetu za spletni portal Severe Weather Europe. Prihaja s Krasa na jugozahodu Slovenije, kjer je vreme pestro tako pozimi s sneženjem, orkansko burjo, do poletnih neurij, strel nad Jadranskim morjem in superceličnimi nevihtami ter tornadi v okoliških državah. »Moj življenjski moto je Don't wish for it, work for it,« pravi.

Pravite, da ste tudi lovec na nevihte oziroma tornade. Morda ta pojem pri nas ni tako domač, pa vendar imamo tudi v Sloveniji tako ekstremne pojave. Če primerjamo povprečen tornado tu s povprečnim v Ameriki, za kakšno razliko gre?

V Sloveniji je takih pojavov malo, ker je preveč razgiban teren, hkrati pa tudi razmere niso tako ugodne kot npr. v Aleji tornadov. Se pa da takšne razmere dobiti npr. v Italiji, Franciji, Nemčiji, na Poljskem, ki so podobnih moči kot v ZDA. Gre za to, da za najmočnejše in najbolj rušilne nevihte s tornadi potrebujemo ugodne vetrovne pogoje ter zelo soparno ozračje, ki se pri nas redko poklopijo.

 

Pojasnite nam na kratko razliko pojavov nevihta, orkan, tornado in tajfun. Kateri je najbolj nevaren?

Nevihte so običajne nevihte, ki jih doživimo v poletnih mesecih, spremlja jih toča, nevihtni piš, naliv. Najmočnejše nevihte so t. i. supercelične nevihte, ki se vrtijo, zato trajajo dlje in so bolj rušilne. Prinesejo lahko zelo debelo točo, tornade, hudourniške poplave in orkanske vetrove.

 

Tornado je pojav, ko se iz rotirajočih neviht (supercelic) do tal spusti lijak, ki se vrti. Bolj kot je ozračje soparno in vetrovno, večja možnost je za bolj rušilne tornade, ki imajo lahko premer od nekaj 100 metrov do nekaj kilometrov. Imajo več stopenj, kjer največja stopnja EF5 izbriše z zemlje vse, vetrovi pa pihajo nad 300 kilometri na uro.

Orkani in tajfuni se pojavljajo nad toplimi morji Atlantika in Pacifika, kjer je vetra v višinah malo. To so dejansko zelo mogočni cikloni, ki se vrtijo. V sredini se pri najmočnejših pojavi oko. Zajamejo pa območja nekaj 100 kilometrov po širini, povzročijo poplave, rušilne vetrove.

 

Kako poteka razvoj tornada iz nevihte? Kakšni pogoji morajo biti ustvarjeni?

Tornado se razvije iz superceličnih neviht, ki se vrtijo. Tako se iz nevihtnega oblaka spusti lijak do tal, ki lahko zraste v premer od nekaj 100 metrov do več kilometrov. Nevihta s tornadom potrebuje zelo specifične pogoje vetrovnih in temperaturnih razmer, da je tornado dolgotrajen in uničujoč. Bolj kot je vreme soparno, močnejši kot so vetrovi, ki dovajajo ta zrak v nevihto, hujši so tornadi.

Če je v nevihti veliko strel, jih je v tornadu še več?

Strele se pojavljajo v nevihti, tornado pa je le del nevihte. Torej so strele povsod okoli tornada. Razlikujemo pa negativne ter pozitivne strele, odvisno od električnega naboja, ki je prisoten v posameznih delih oblaka. Najbolj nevarne so pozitivne strele, ki lahko udarijo tudi zunaj padavin nekaj 10 kilometrov stran od jedra nevihte, to so t. i. strele z jasnega.

 

Kje ste doživeli največjo predstavo strel?

Največjo predstavo strel sem doživel v Teksasu, ko so strele dobesedno švigale povsod okoli nas, zelo na gosto in iz bližine. Dejansko tako blizu, da smo imeli lase pokonci.

 

Omenili ste mi, da ste bili pred kratkim na dopustu. Prebrala sem, da tak čas radi obiskujete Alejo tornadov v ZDA. Ste se morda prav tam smukali, če ni skrivnost?

Tokrat ne, sem bil na oddihu po Evropi. :) Obeti za letošnjo sezono tornadov v ZDA niso bili kaj prida, zato smo se jo odločili preskočiti. Ker je stroškovno to precejšen zalogaj, se takšnih ekspedicij lotevam premišljeno.

Česa vas je najbolj strah pri vašem delu?

Praktično ničesar, če veš, kaj počneš, in zaupaš znanju in izkušnjam. Imam vse pod kontrolo in se počutim varno. Največja nevarnost so ovire na cesti, blokirane poti in nevarni vozniki, ki v paniki besnenja narave delajo napake (npr. ustavljanje pod nadvozi ali predorih ob nalivih, toči ...).

Kaj doživljate in kaj se vam podi po mislih, ko ste soočeni z besnenjem narave?

To je enostavno čisti užitek in zaveš se, za kaj je smiselno živeti in to doživljati.

 

Ne predstavljam si, kako se ob vaših adrenalinskih podvigih počutijo vaši bližnji.

Zaupajo mi, da po več kot 20 letih spremljanja teh nevarnih pojavov vem, kaj počnem, in je varnost na prvem mestu. Vsa ta kilometrina in izkušnje pa mi pomagajo, da to lahko počnem iz neposredne bližine.

Delujete sami ali imate za podvige v tujini ekipo, ki vam pomaga? Opišite malo, kako vse poteka, preden pridete do posnetkov in se umaknete.

Pri nas lovim večinoma sam, občasno vzamem še koga od prijateljev s seboj. V ZDA pa love neviht izvajava z dolgoletnim prijateljem iz Avstralije, ki sva popolnoma usklajen tim. Le tako lahko dobiva kar najboljši izplen iz vsakega dneva, ki zahteva visok nivo vremenske analize, napovedi, obvladovanja vožnje ob takih nevihtah ter sposobnost pravilnega odločanja v stresnih situacijah, ki se pogosto pojavijo.

 

Kako hitro se pomikajo največje nevihte, ki jim sledite? Jim je možno ubežati, če bi se jim preveč približali ali bi spremenile smer?

Ker pri lovih neviht in tornadov iz neposredne bližine praktično ne smeš narediti napake, imam vedno tako plan B kot plan C. Da se lahko izmuznem v več smeri, če se dogajanje ne izide po predvidevanjih in je treba rešiti glavo, avto in ostalo in jo po najmanj nevarni poti ucvreti na varnejše mesto.

 

Koliko ste se do zdaj najbolj približati supernevihti?

Povsem od blizu, direktno v srce največjih neviht z zelo debelo točo kot tudi tornadom iz neposredne bližine.

Spremljate tudi druge naravne pojave. Zasledila sem, da vam ostaja nekaj velikih želja oziroma ciljev, med njimi tajfuni, vile, in super strele.

Naslednji izzivi so brez dvoma orkani na Atlantiku in tajfuni v Pacifiku.

Verjetno ima vsakdo od nas drugačno predstavo o tem, kaj je dobro vreme. Za vas je verjetno izgubljen dan, če ne poka in vrši vsepovprek?

Točno tako. Da je vreme zanimivo, se mora dogajati. To je tisti čar, ti daje vsemu temu spremljanju vremena smisel. Anomalije, ki jih je lahko spremljati, loviti in fotografirati.

 

Prejeli ste več nagrad za vaše fotografije, tudi National Geografic je izbral vašo fotografijo za zmagovalno. Se da s fotografijami in videi ekstremnih vremenskih pojavov preživljati?

Se da, ampak ne pri nas, ker ni spoštovanja do vsega truda, ki ga kot lovec tako nevarnih pojavov vložim, vključno z vso specifično opremo, brez katere taki posnetki niso mogoči. Tu večina želi oz. kar misli, da dobijo posnetke zastonj, medtem ko je v tujini povsem drugače.

 

Tudi pri Telekomu so pomislili na vas: uporabniki mobilnih in fiksnih storitev Telekoma Slovenije se lahko naročijo na brezplačno storitev Strela alarm. O možnih udarih strel na vaši lokaciji boste pravočasno obveščeni prek SMS-a.

Kako se naročite na SMS-storitev Strela ALARM?

Pošljite SMS s ključno besedo STRELA (presledek) in svojim uporabniškim imenom za fiksne storitve na številko 041 145 000. Primer: STRELA novakjan na 041 145 000

Lahko pa si postopek naročanja ogledate v kratki videoanimaciji.

 

Kar nekaj poučnih člankov na temo strele in njenega delovanja si lahko preberete na teh povezavah:

Čas nemirnega vremenskega dogajanja bo prišel hitro kot strela Kaj moramo vedeti, če nas na prostem ujame nevihta Ne bojmo se strel, pa vendar se podučimo, kaj storiti ob udaru Pravi mojstri za strele! Kako zavarovati dom pred škodo zaradi strele? Ste se kdaj vprašali, koliko veste o strelah in škodi, ki jo lahko povzročijo? Ali danes že lahko predvidimo, kam bo udarila strela? Reportaža: Kako se počesati s strelo in trije možje, ki jih strele neznansko navdušujejo (video) Laboratorij, po katerem bi imel skomine še Dr. NO

Foto: Marko Korošec


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
21. junij 2022
5942
21. junij 2022
Marko Korošec, lovec na tornade: »To je enostavno čisti užitek in zaveš se, za kaj je smiselno živeti in to doživljati« (intervju)