Mi.Mu in iRing - glasba brez dotika

Alenka Selčan 30. junij 2014
/PublishingImages/iRing-hero.jpg

Pomladi smo na Kickstarterju lahko spremljali kampanjo nosljive tehnologije drugačne vrste. Ljubitelji tereminov in podobnih nenavadnih glasbil smo tedaj občudovali glasbene rokavice Mi.Mu ter sanjarili, kakšen užitek je ustvarjati glasbo zgolj z gestami in nežnimi gibi rok ter prstov.

 

Kampanjo je delilo več kot 10.000 FB uporabnikov, a navkljub množici navdušencev, ki so jih ob rokavicah Mi.Mu zasrbeli prsti, projektu ni uspelo zbrati dovolj denarja. No, najbrž med njimi ni bilo dosti takih, ki bi iz svoje denarnice povsem hladnokrvno potegnili kar 1.500 € za eno in še enkrat več za par teh futurističnih rokavic, kot si je to zamislila gospodična Imogen Heap.

V razcvetu nosljive tehnologije je to malce drzna cena za izdelek, za katerega zelo verjetno že obstaja alternativa. Malce preudarnejši raziskovalci novih zvokov so se tako lahko kaj kmalu potolažili, da za novo glasbeno avanturo ne potrebujejo dragih rokavičk Mi.Mu, saj si za precej manj denarja lahko privoščijo iRing, za katerega ni treba odšteti več kot 20 €.

 

Imenu navkljub ta set pametnih prstanov, ki gibe rok uspešno pretvarja v zvok, ni zrasel na znameniti jablani, temveč gre za produkt italijanskega proizvajalca glasbene opreme IK Multimedia. Set tvorita dva prstana, ki ju namesto na prst udobno namestimo med dva prsta.

 

Kamera na iPhonu, iPadu ali iPodu razbere, ali je prstan proti njej usmerjen s trikotno ali pravokotno obliko, prepozna pa tudi njegov naklon oz. rotacijo. Sledilnik gibanja razbere njegovo pozicijo po treh oseh – višini, dolžini in razdalji od naprave iOS in tako lahko le z dvema prstanoma hkrati upravljamo kar šest parametrov. Le kateri nadobudni DJ ali producent si ne bi želel takšnega pripomočka.

Začetniki se svojih prvih gibov lahko naučijo z aplikacijo iRing Music Maker, ki nekoliko spominja na aplikacijo GrooveMaker istega proizvajalca, le da Music Maker že v izhodišču predvideva rabo prstanov. Zahtevnejšim uporabnikom pa je namenjena aplikacija iRing FX/Controller – kontroler MIDI s šopkom efektov, ki nudi zvočno procesiranje v realnem času in je v sožitju tudi z drugimi programi za ustvarjanje elektronske glasbe. Tako prstane lahko uporabljamo bodisi z Abletonom ali s Traktorjem.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
30. junij 2014
2089
4. julij 2014
Mi.Mu in iRing - glasba brez dotika
iOS