Mi posodiš malo baterije s tvojega mobitela?

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/device-to-device-wireless-charging.jpg

Slike, glasbo in druge vsebine na mobitelih brez večjih težav delimo s prijatelji. Kako bi pa lahko delili še baterijo, ki nam jo na mobitelih najpogosteje zmanjka v ključnih trenutkih? Z novo dvosmerno tehnologijo brezžičnega polnjenja, s katero lahko recimo tablico uporabimo za polnjenje mobitela in obratno.

Podjetje Fulton Innovation nas je že na lanskem sejmu CES navduševalo z možnostjo brezžičnega polnjenja mobitela kar v torbici, ki jo odložimo na določeno površino. Tudi letos so predstavili različne načine uporabe tehnologije brezžičnega polnjenja eCoupled z uporabo standarda Qi, kot npr. polnjenje različnih naprav v torbici ali na konferenčni mizi. A najbolj zanimiva je gotovo možnost izmenjave brezžičnega polnjenja med dvema mobilnima napravama, ki podpirata standard Qi.

Z uporabo te nove dvosmerne tehnologije je za brezžično izmenjavo napajanja dovolj, da npr. tablico in mobitel s hrbtom položimo skupaj, kot to prikazuje spodnji video. Se pravi, da lahko mobilne naprave hkrati delujejo kot oddajnik in sprejemnik brezžičnega napajanja.

 

No, preden bomo lahko prijatelje prosjačili za deljenje napajanja, bo preteklo še kar nekaj časa. Tehnologija je sicer že danes očitno delujoča, vendar bodo morali proizvajalci mobilnih naprav najprej poskrbeti za vgradnjo dvosmernih brezžičnih polnilcev v naprave. Seveda ti zgolj en sam mobitel, ki bo podpiral to tehnologijo, ne bo prav nič ne bo pomagal, če ne boš zraven imel/a še podprto tablico ali prijatelje s podprtimi mobiteli in daljšo življenjsko dobo baterije.

A kljub temu, da bomo za razliko od navadnega brezžičnega polnjenja morali na brezžično polnjenje med napravami še kar nekaj časa počakati, se mi to zdi eden izmed bolj praktičnih načinov uporabo brezžičnega polnjenja, ki bi dejansko rešil marsikatero kritično situacijo.

Vir: IntoMobile

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
449
4. oktober 2013
Mi posodiš malo baterije s tvojega mobitela?