Microsoft k razvoju WP7 aplikacij vabi Android in iOS razvijalce

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/VisionMobile-Developer-Economics-Developer-Mindshare-2011.jpg
Windows Phone 7 App Guy - pomoč pri prenosu aplikacijNobena skrivnost ni, da si Microsoft želi, da bi mobilni operacijski sistem Windows Phone 7 postal eden izmed velikih treh, ob boku Googlovem Androidu in Applovem iOS-u. Zato ni presenečenje, da so po aprilski izdaji paketa za iOS razvijalce sedaj predstavili še paket za prenos Android aplikacij na platformo WP7.

Kaj prinaša Windows Phone API Mapping Tool?

Zaradi razlik med operacijskimi sistemi seveda tako pri iOS kot pri Android orodju za Windows Phone API preslikavo ne gre za rešitev, ki bi naše obstoječe iOS/Android aplikacije z enim klikom pretvorila v Windows Phone 7 aplikacije. Microsoftov cilj je predvsem seznaniti razvijalce z razvijalskim okoljem Windows Phone in jim ponuditi smernice ter pomoč pri prenosu aplikacij.

Oba paketa sta tako v osnovi sestavljena iz:

  • orodja za Windows Phone API preslikavo, s pomočjo katerega lahko za poljuben element iOS/Android API-jev poiščemo sorodna orodja iz razvojnega okolja WP7, primere C# kode, API dokumentacijo za izhodiščno platformo in WP7 ter
  • obsežnih vodičev za iOS in Android; oba na več kot 90-ih straneh predstavljata osnove platforme Windows Phone 7 in izpostavljata najpomembnejše razlike med izhodiščno platformo in WP7.
WP7 API mapping tool

Windows Phone 7 API Mapping Tool

Oba paketa in drugi viri za iOS/Android razvijalce so zbrani na enem mestu na strani: http://windowsphone.interoperabilitybridges.com/

Poleg tega je Microsoft zaposlil tudi pomočnika, "the App Guy", ki na uradnih razvijalskih forumih odgovarja na vprašanja glede prenosa iOS in Android aplikacij na Windows Phone. Med poletjem naj bi oba orodja za API preslikavo posodobili tudi s funkcijami prihajajoče velike Windows Phone 7 nadgradnje, Mango.

Microsoft se torej na različne načine trudi, da bi naredil platformo Windows Phone čim bolj zanimivo za razvijalce, saj bodo lahko le na ta način povečali obseg aplikacij na svojem Marketu - trenutno jih je namreč le nekaj čez 20.000. Kaj pa o WP7 menijo razvijalci?

Pri razvijalcih prevladujeta Android in iOS

Kot kažejo podatki iz nedavne raziskave Developer Economics 2011, ki jo je podjetje VisionMobile opravilo med razvijalci mobilnih vsebin po celem svetu, WP7 po uporabi med razvijalci še vedno ni eden izmed velikih treh. Android in iOS sta še vedno nesporna zmagovalca, na tretjem mestu pa zanimivo najdemo mobilne spletne strani, narejene v HTML ali JavaScript-u. Windows Phone je tako po uporabi šele na sedmem mestu, celo za počasi umirajočim Symbianom.

VisionMobile: Developer Mindhsare 2010-2011

8 najbolj priljubljenih mobilnih platform med razvijalci (vir: VisionMobile)

Microsoft ima torej še veliko za nadoknaditi. Na učinke nedavno objavljenih podpornih orodij za prenos iOS in Android aplikacij na platformo Windows Phone pa bomo seveda morali še nekaj časa počakati.

Če imaš svojo aplikacijo za iOS ali Android, nas vsekakor zanima tudi tvoje mnenje. Imaš namen podpreti tudi WP7? Zakaj ja in zakaj ne?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
259
24. september 2013
Microsoft k razvoju WP7 aplikacij vabi Android in iOS razvijalce
Android, iOS, Windows Phone 7