Microsoft kupil Skype

Tilen Žagar 24. september 2013
/PublishingImages/msinskype.jpeg

Microsoft je danes potrdil prevzem Skypa za vrtoglavih 8.5 miljarde dolarjev. S tem je softwareski gigant opravil tudi svoj največji nakup v svoji zgodovini.

Pred tem sta Skype neuspešno snubila tako Google kot Facebook. Čemu tako zanimanje za Skype, ki še nikoli ni posloval z dobičkom? Podjetje ima namreč kar 686 miljonov dolarjev dolga, lansko leto pa je kljub 860 miljonom dolarjev dobička iz poslovanja pridelalo 7 miljonov izgube.

Skype je vseeno eden izmed največjih ponudnikov internetne telefonije (VoIP – Voice over IP) z več kot 600 miljonov registriranih uporabnikov in izjemno prepoznavno znamko. Nenazadnje ima podjetje na tem področju tudi pomembne dolgoletne izkušnje.

Na drugi strani pa Skype predstavlja neposredno konkurenco Microsoftovem lastnem omrežju Windows Live Messenger, ki si na prvi pogled z nakupom Skypa dela levjo uslugo. Na hitro nič ne pridobi tudi Windows Phone 7, saj je bil prihod Skypa na mobilna okna potrjen že pred časom, precej neverjetna pa je tudi možnost, da bi Skype nadomestil ravno tako že potrjeni Windows Live Messenger v WP 7.5.

Microsoft je v uradni izjavi sicer omenil vključitev Skypa v Xbox, Kinect, Office in Windows Phone, kot tudi nadaljlno podporo Skypa na drugih platformah (Skype podpira tako Mac OS X kot Linux). Z nakupom je Skype postal tudi nova poslovna enota znotraj Microsofta, predsednik enote pa je postal dosedanji izvršni direktor Skypa Tony Bates.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1720
24. september 2013
Microsoft kupil Skype
Windows Phone 7