Microsoft kupuje Nokio

Alenka Selčan 30. september 2013
/PublishingImages/635137931631831557_microsoft_nokia.jpg

Včeraj zvečer je Microsoft najavil, da bo odkupil Nokiin oddelek za naprave in storitve, torej tisti del Nokie, ki izdeluje pametne mobitele.

O Microsoftovi poroki z Nokio se je potihem ugibalo že od leta 2011. Takrat se je nekdanja primadona mobitelov iz strahu pred Samsungovo dominanco nad Androidnimi napravami in iz nezaupanja v lasten, na Linuxu osnovan operacijski sistem MeeGo, odločila, da bodo njeni pametni mobiteli opremljeni z Windows Phone. Posledično je postala najboljši Microsoftov ponudnik za Windows Phone 8.

Dveletno spogledovanje je očitno prepričalo Microsoft, da za kar 3,79 milijard € odkupi Nokiin oddelek za naprave, kar pa še ni vse. Posel, ki se bo zaključil v prvi četrtini prihodnjega leta, vključuje še 1,65 milijard € za odkup Nokiinih patentov.

5,44 miljard € se zdi bajna vsota, ki si jo Nokia, po vseh negotovostih v dobi pametnih mobitelov, najbrž zasluži. Če se spomnimo, kakšen je bil pred le dvema letoma Microsoftov vložek za Skype, se zazdi, da bi si Nokia vseeno zaslužila več, še zlasti, ker je do drugega četrtletja letošnjega leta z Lumio po svetu zaslužila svojo odkupno ceno.

Po nedavnem padcu Nokiinih delnic so napovedi za tretje četrtletje navkljub Lumii precej temačne, zato se bo 32.000 Nokiinih uslužbencev najbrž razveselilo novega lastnika, ki pa bo pod okrilje znova vzel tudi svojega nekdanjega uslužbenca Stephena Elopa. Da, gre za trenutnega generalnega direktorja Nokie, ki očitno nikoli ni zatajil svoje zvestobe Microsoftu. Zanimivo, mar ne?

“Pogumen korak v prihodnost in zmagoslavje za zaposlene, delničarje in potrošnike obeh podjetij, ” je ob nakupu Nokie prepričan Microsoftov CEO Steve Ballmer, ki z globokim zaupanjem v Nokiino znanje in tehnologijo optimistično zre v prihodnost in verjame, da bodo sadovi združitve hardverske kraljice s softverskim asom vidni že kmalu.

Navkljub uspešnosti Lumie po svetu (v ZDA je bila prodaja precej nižja od pričakovanj), govorice namigujejo, da tovrstni visokokakovostni pametni mobiteli ne bodo glavni adut te poroke, saj, kot omenja Verge, Microsotftova licenca ne zajema prihodnjih variacij Lumie. Paradni konj za Windows Phone naj bi bila Asha - nizkocenovni mobitel, dostopen množici uporabnikov po celem svetu.

Po Xboxu in Surface-u Microsoft z novim nakupom odločno vstopa med ponudnike pametne tehnologije. Novi rod pametnih naprav tako razvpitih staršev bo zagotovo deležen visoke pozornosti. Ali bo izpolnil pričakovanja optimistov ali skeptikov, bomo še videli, vsekakor pa se že zdaj upravičeno veselimo prvega “MicroNokia”otročička.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
30. september 2013
1865
17. marec 2014
Microsoft kupuje Nokio
Windows Phone 8