Microsoft razodel hibridni Surface Pro 3

Tehnik 26. maj 2014
/PublishingImages/surface-pro-3-hero.jpg

Leta 2012 je Microsoft s kameleonskima tablicama Surface RT in Surface Pro začel brisati mejo med prenosnimi in tabličnimi računalniki. Njun prodajni uspeh ni bil takšen, kot so si pri tem ameriškem gigantu želeli. Vseeno se niso predali. Lansko leto so na trg poslali tablici Surface 2 in Surface Pro 2, sedaj so predstavili še Surface Pro 3. Ta je namenjen vsem tipom uporabnikov, še posebej ga bodo veseli vsi tisti, ki želijo imeti nekoliko bolj poslovno usmerjeno tablico. Surface Pro 3 je namreč opremljen z operacijskim sistemom Windows 8.1, kar pomeni, da je zmožen poganjati vse poslovne (in tudi druge) aplikacije z osebnih računalnikov z okoljem Windows.

 

Pohvale vredno je, da Microsoft Surface Pro 3 ponuja v kar petih različicah. Tako lahko vsak izbere svojim potrebam primerno. Razlike med njimi so v procesorski moči, količini RAM-pomnilnika in količini internega spomina. Najšibkejša ima vgrajen procesor Core i3, 64 GB internega spomina in 4 GB RAM-pomnilnika. Najmočnejša se pohvali z zelo zmogljivim procesorjem Core i7, 512 GB internega spomina in 8 GB RAM-pomnilnika.

Zaslon z razmerjem stranic 3:2 je v primerjavi s prejšnjimi tablicami Surface večji. Po novem njegova diagonala meri 12 palcev (30,5 centimetra). Hkrati se je povečala njegova ločljivost, ki sedaj znaša 2.160 x 1.440. Upravljamo ga lahko na klasičen »tablični način« s prsti, lahko pa se poslužujemo tudi uporabe miške ter posebne tipkovnice in pisala, ki ju je Microsoft razvil posebej za to tablico. Pisalo je v primerjavi s tistim iz predhodne generacije doživelo napredek. Nudi nam še boljši občutek pri držanju, obenem nam omogoča, da z enojnim ali dvojnim pritiskom na gumb odpremo OneNote ali naredimo zaslonsko sliko.

 

Čeprav so tablice nekoliko bolj nerodne za slikanje in snemanje video posnetkov kot mobiteli, je tudi pri njih kamera dobrodošla. Surface Pro 3 ima vgrajeni dve kameri s 5 MP. Z njima je možno snemati video posnetke v ločljivosti 1080p, kar bo za večino uporabnikov povsem sprejemljivo. Že res, da se proizvajalci mobilnih naprav vedno pogosteje odločajo za kamere, ki so sposobne snemati 4K video posnetke, a so te - roko na srce - še vedno precej neuporabne. Sprememb je bil deležen tudi zvok. Po novem so zvočniki zmožni spraviti iz sebe za 45 odstotkov glasnejši zvok. Kako velika baterija je vgrajena v to tablico, na uradni spletni strani trenutno ni zaslediti, je pa Microsoft navedel, da nam omogoča do 9 ur brskanja po spletu.

 

Microsoft na svoji spletni strani že pobira prednaročila za svojega novinca, ki bo svoje prve lastnike dobil 20. junija. Cenovni razpon je zelo širok. Za najcenejšo različico je treba odšteti preračunanih 574 €, kar je sicer primerljiva cena s tablicami drugih proizvajalcev. Se pa ta še precej dvigne, če smo nekoliko bolj zahtevni. Najboljša različica namreč stane 1.401 €. Kupci lahko izbiramo tudi med številno dodatno opremo. Za tipkovnico, ki obenem služi kot zelo dobra zaščita za tablico, je treba odšteti 93 €. Ja, tipkovnice na žalost ne prejmemo zraven tablice. Je pa v paketu priloženo prej omenjeno pisalo.

Vira: microsoft.com, blog.surface.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
26. maj 2014
2049
29. maj 2014
Microsoft razodel hibridni Surface Pro 3
Windows Phone 8