Microsoft Surface

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/MS_surface3.jpg

Med tabličnimi računalnik je glavna zvezda Applov iPad, nekje za njim pa bolj ali manj uspešno capljajo tablice z Googlovim Androidom. Microsoft, ki je v prešnjem desetletju izraz tablični računalnik sploh skoval in bil eden izmed tistih, ki so orali ledino, je iz dirke skoraj povsem izpadel.

Ima pa Microsoft zanimivo lastnost, trmo, podprto s celo armado nekaterih izmed najboljših umov med inženirji in programerji in kupom denarja, ki za nekaj razredov presega naš državni proračun. Na tak način so skovali Xbox, in se, če že ne s tržnim deležom, vsaj s kvaliteto vrnili na zemljevid mobilnih telefonov, prav tako pa so nenazadnje zato danes osebni računalniki brez Windowsov redki kot hmm ... prenosni predvajalniki Zune :)

Microsoft Surface

Nov produkt te trme je Surface, tablica, s katero mislijo pošteno premešati karte. Pri Microsoftu smo navajeni, da strojni del produkta prepustijo zunanjim partnerjem. Za Surface so izbrali podoben pristop kot Apple in tako bo Površina povsem Microsoftov izdelek.

Na voljo bo v dveh izvedbah, z Nvidia Tegra 3 ARM in Intelovim Ivy Bridge Core i5 procesorjem. Na zadnjem bodo tekli čistokrvni Windows 8, medtem ko bo Tegra poganjala Windows RT, posebno različico Windows 8, namenjeno ARM procesorjem. Z Windows RT se bo treba odreči klasičnim aplikacijam, saj so omejeni na poganjanje Metro aplikacij, bodo pa priloženi Office RT.

Ne glede na procesorsko arhitekturo se bo ta skrivala v magnezijevem ohišju pod zaslonom velikosti 26,9 centimetra (10,6 palca). ARM tablica je debela 9,3 milimetra in težka 676 grama, medtem ko je Intelova z 13,5 milimetri in 903 grama težja in debelejša. Lažja je opremljena z microSD, USB 2.0 ter 32 ali 64 GB spomina, na prestižnejšem modelu pa najdemo microSDXC, USB 3.0, Mini DisplayPort in 64 ali 128 GB prostora za hrambo podatkov. Primerljivo avtonomijo Intelovem procesorju zagotavlja močnejša baterija.

Touch Cover in Type Cover (vir: AnandTech)

Vgrajeno naslonjalo na zadnji strani Surface drži pokonci, skupaj s tipkovnico na magnetnem pokrivalu pa ga spremenimo v konkurenco netbookom. Tudi pokrivali sta dve, Touch in Type Cover. Type Cover je debela 5,5 milimetra in opremljena s klasičnimi tipkami in trackpadom, Touch pokrivalo pa je debelo le 3 milimetre, na dotik občutljiva površina pa je z uporabo različnih tekstur spremenjena v nekaj podobnega normalnega tipkovnici. V obe pokrivali je vgrajen giroskop, ki tipkovnici izključi, kadar sta zviti za zaslon.

Obe tablici bosta pot do končnih kupcev našli enkrat jeseni skupaj z novimi Windows 8, neznanka pa je ostala tudi cena. Za Surface z ARM procesorjem Microsoft obljublja ceno, primerljivo z Android tablicam, medtem ko bo za Core i5 treba odšteti vsoto, ki se bolj spogleduje z laptopi.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1790
24. september 2013
Microsoft Surface