Microsoft Surface z Windows RT - test na dlani

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Microsoft_Surface-razlicni_pogledi-mix.jpg

V mojih rokah se je te dni znašla čisto nova Microsoftova tablica z operacijskim sistemom Windows RT, s katerim Microsoft končno vstopa na trg sodobnih tablic. No, ne povsem, saj Surface RT še ne more še čisto odločiti, ali bo tablica ali prenosni PC z zaslonom na dotik. Te zanima, kako se ta nenavaden hibrid, ki sicer še ni na voljo pri nas, obnese v praksi?

Tablica Microsoft Surface RT na mizi

Tehnične specifikacije

Poglejmo si najprej, s kakšnimi številkami se lahko pohvali tablica Microsoft Surface z Windows RT:

 • procesor: štiri-jedrni NVIDIA Tegra 3
 • delovni pomnilnik: 2 GB RAM
 • notranji pomnilnik: 32/64 GB (možnost razširitve z microSDXC do 64 GB)
 • zaslon:  27 cm (10,6 palcev), 1366 x 768, ClearType HD, Gorilla Glass 2
 • glavna kamera: 720p HD
 • sprednja kamera: 720p HD
 • povezljivost: Wi-Fi, Bluetooth 4.0, micro HDMI, USB
 • baterija: 31,5 W-h
 • operacijski sistem: Windows RT
 • dimenzije: 274,56 x 171,96 x 9,4 mm
 • masa: 676 g

Tablica je na voljo v 32 GB in 64 GB različici. Pri izbiri velikosti velja upoštevati to, da sta Microsoftov Office 2013 in Windows RT, različica operacijskega sistema Windows 8, ki je prilagojena procesorjem ARM, precej požrešni zverini. Na 32 GB modelu imamo tako le 16 GB prostora za dodatne aplikacije in datoteke, na 64 GB različici pa 46 GB prostora. Sicer pa tablica ponuja tudi možnost razširitve prostora s spominskimi karticami.

Tablica Microsoft Surface RT se s pokrivalom Touch Cover spremeni v prenosnik

Hkrati je skoraj obvezen nakup tudi pokrivala s tipkovnico, ki je na voljo v dveh različicah. Tanjše pokrivalo s tipkami na dotik, Touch Cover, čez lužo stane 119,99 USD, debelejše pokrivalo s fizičnimi tipkami, Type Cover, pa denarnico olajša za 129,99 USD. Več o tem, zakaj se mi zdi vsaj eno izmed pokrival obvezna oprema, v kratkem. Na tokratnem testu sem podrobneje spoznala 32 GB različico s črnim pokrivalom Touch Cover (hvala, Jure!).

Strojna oprema: odlično izdelana tablica

Tablica Surface je obdana v ohišje, ki mu Microsoft pravi VaporMg. Mg zaradi magnezija, Vapor pa zato, ker naj bil material trikrat lažji kot aluminij. Hkrati je ohišje obdano v prevleko, ki poskuša zmanjšati vidnost prstnih odtisov na kovini.

Microsoft Surface z različnih strani

Tablico je vsekakor prijetno držati v rokah, čeprav ni ravno peresna lahko. Tudi obljube glede prstnih odtisov še kar držijo. Na zadnji strani ima tablica posebno stojalo, ki se brez težav odpira in zapira ter tablico trdno drži na mizi. Pod stojalom se skriva reža za microSD spominsko kartico. Škoda je le, da stojalo ponuja le en kot nagiba, saj ga zaradi tega ni ravno udobno uporabljati na kolenih ali na nižjih mizicah.

Na sprednji strani vsekakor izstopa ogromen, v trpežno Gorilla steklo obdan zaslon v razmerju 16:9. Barve na zaslonu so jasne, vidni kot dober, pri uporabi v naročju ali na mizi posameznih pikslov ne razločimo več, kar ustreza Microsoftovim obljubam. Pod zaslonom najdemo Windows logo, ki nima le kozmetične funkcije, ampak je hkrati tudi kapacitivni gumb, s katerim se lahko kadarkoli vrnemo na začetni zaslon.

Na levi stranici najdemo še fizični gumb za glasnost in avdio vhod, gumb za zaklepanje je na zgornji (daljši) stranici desno, na desni stranici pa najdemo micro HDMI priključek, navaden USB priključek ter poseben magneten priključek za napajanje, ki bo uporabnikom prenosnikov Mac deloval precej znano. Baterija se je sicer solidno odrezala, ob zmerni uporabi je brez težav zdržala par dni, primerljivo recimo z boljšimi Android tablicami na trgu. Na stranicah tablice najdemo še reže za zvočnike, ki večjih presežkov ne prinašajo, niso pa napoto pri držanju v rokah.

Tablica Microsoft Surface RT v roki

Na spodnji stranici najdemo le še posebno režo za priključek že omenjenega Microsoftovega pokrivala s tipkovnico. Microsoft se rad hvali s posebnim klikom, ki ga ob spojitvi ustvarita pokrivalo in tablica. Mene je pa bolj navdušilo dejstvo, da se pokrivalo dobro drži tablice in da je hkrati odstranjevanje in priključevanje pokrivala s tipkovnico povsem enostavno.

Samo pokrivalo Touch Cover na otip deluje prijetno, čeprav ga je eden izmed sodelavcev opisal kot tapison (ni bil mišljen kot kompliment). No, zaslon vsekakor lepo zaščiti, ni pa bistveno izboljšalo moje hitrosti tipkanja, zato sem pogosteje uporabljala kar virtualno tipkovnico na zaslonu. Na srečo imajo Surface tipkovnice žiroskop in akcelerometer, zato je za prehod na virtualno tipkovnico dovolj, da pokrival zavihamo na zadnjo stranico. Uporabno!

Prvotno sem sicer imela namen celoten test spisati kar na tablici, vendar dlje od kratkih zapiskov nisem prišla. Ameriški model mi je namreč ponudil le ameriško tipkovnico ali z drugimi besedami s sumniki je hudic. Š se sicer da z dolgim pritiskom na črko s priklicati na virtualni tipkovnici, o č-ju in ž-ju pa ne duha ne sluha. Ko bo Surface uradno prišel v naše kraje, bo verjetno (upajmo) dodana podpora tudi za naše čudne znake in seveda slovenski jezik na nivoju celotnega sistema.

Kljub pomanjkanju šumnikov sem Touch Cover vsakič znova aktivirala, ko sem vstopila v svet klasičnega namizja in paketa Microsoft Office, saj je v tem svetu še kako dobrodošla natančnost miške. Miško lahko na Surface priklopimo kar preko USB vhoda ali uporabimo sledilno ploščico, ki jo najdemo pod tipkovnico na pokrivalu.

Microsoft Surface RT in Office Word

Programska oprema: tablica, ki hoče biti prenosnik

Ja, kljub temu, da večino časa na tablici Surface uporabljamo Metro Modern UI, ki smo ga prvič spoznali na pametnih telefonih Windows Phone 7, ima Surface dvojno osebnost. Na eni strani je minimalističen in dotiku prijazen Modern UI, kjer so aplikacije predstavljene z interaktivnimi barvitimi ploščicami; na drugi strani pa najdemo klasično Windows namizje z nadzorno ploščo, raznimi sistemskimi orodji in pisarniškimi programi, pri katerih so različne funkcije na ekranu tako majhne, da brez miške enostavno ne moremo zanesljivo zadeti prave možnosti v meniju. In ravno zato se mi zdi eno izmed pokrival ali vsaj USB miška skoraj obvezna oprema.

Microsoft Surface RT - Modern UI vs klasično namizje

Ena naprava, dva obraza: Modern UI z živimi ploščicami in klasično namizje Windows

Zaradi te dualnosti sem ob uporabi tablice Surface RT pogosto imela občutek, da delam z muhastim najstnikom, ki se še ne more odločiti, ali se bo obnašal kot otrok ali bo končno odrasel. Modern UI se je tako pogosto obnašal preveč PC-jevsko, klasično namizje pa preveč omejeno. Na Surface RT namreč ne moremo nameščati klasičnih Windows 7/8 programov, tako da imamo na voljo le Internet Explorer, File Explorer in paket Office RT s programi Word, Excel, PowerPoint, OneNote.

Če smo čisto natančni, še Office RT ni čisto popoln, saj ima Surface zaenkrat nameščen "Microsoft Office Home and Student 2013 RT Preview edition". Tej različica manjka nekaj funkcij, ki bodo v obliki posodobitvi na polno različico na voljo naknadno, hkrati pa Office RT ne vključuje komercialne licence. Zakaj bi bilo enostavno, če lahko kompliciramo z različnimi imeni in licencami, a ne, Microsoft?

Microsoft Word na tablici Microsoft Surface RT

Ah, dobri stari Word! Zelo očitno nisi bil narejen za zaslone na dotik...

A na prvi pogled te omejitve niso očitno, zato je klasično Windows namizje in paket Office med testiranjem precej navdušil tiste, ki v službi v glavnem uporabljajo Office programe. Tistim, ki več časa preživimo na spletu, pa je bil praviloma bolj všeč novi, Modern UI vmesnik.

Programska oprema: Modern UI je lep, a ne vedno intuitiven

Modern UI me je navdušil že na Windows telefonih in tudi na tablici Surface ohranja večino svojega čara. A kaj, ko so dodatne funkcije v operacijskem sistemu Windows 8 tako zelo dobro skrite. Iskalnik, možnost deljenja in razne nastavitve so recimo skrite v vrstico z ikonami, ki jih v angleščini Microsoft imenuje "Charms". Te dodatne možnosti prikličemo s potegom iz desne stranice tablice. Dodatne funkcije aplikacij dobimo s potegi iz zgornje ali spodnje stranice. Je, izgleda fajn, a kaj, ko nikoli ne veš, ali se ob stranicah skriva kaj uporabnega. Windows Phone ima to veliko bolje rešeno s spodnjo menijsko vrstico z ikonami in tremi pikicami za razširitev. Škoda, da se Windows 8 pri tem ni zgledoval pri manjšem bratcu.

Microsoft Surface RT in Windows Charms

Na geste, ki prikažejo dodatne možnosti, se je potrebno navaditi

Tudi sicer me je Modern UI vse prepogosto spomnil na to, zakaj sem že pred leti zapustila svet Windows računal. Nekaj cvetk za ilustracijo: ko prvič zaženeš privzeto aplikacijo za zajem slik, te le-ta vpraša, ali želiš aplikaciji dovoliti dostop do kamere in mikrofona. Hm, mi je sedaj kar žal, da nisem na tej točki rekla ne, pa naj se aplikacija znajde po svoje. Prav tako začetna namestitev sistema traja presenetljivo dolgo (in to za vsakega uporabnika znova), tako da lahko v tem času mirno spiješ kavico.

No, ima pa izvor v Windows svetu tudi svoje prednosti. Na tablici imamo lahko tako več uporabniških profilov, na voljo je tudi ločen profil za goste, tako kot na Windows računalnikih. Za ustvarjanje novega uporabniškega računa sicer potrebujemo Windows Live račun, ki poskrbi za enostaven prenos kontaktov ter povezavo z različnimi družabnimi računi npr. Twitter in Facebook.

Programska oprema: aplikacije oziroma pomanjkanje le-teh

In spet se tu pojavi manjša težava. Twitter in Facebook se lepo povežeta s kontakti, celo Facebook chat deluje v privzeti Messaging aplikaciji, a kaj ko v aplikacijski trgovini ni pametnih aplikacij za dostop do Twitterja in Facebooka. Če ponudbo aplikacij za Windows telefone opišemo kot skromno, nam za aplikacijsko trgovino za Modern UI aplikacije, ki delajo na Windows RT, zmanjka besed.

Microsoft Surface RT in app Store

Preprosta eleganca aplikacijske trgovine za Windows RT, a žal ponudbe zaenkrat ni veliko

Med trenutnimi aplikacijami je še najbolj zanimiv Skype, ki ima z Windows RT posebno integracijo, tako da lahko teče v ozadju, brez da bi s tem požrl preveč baterije. Med ostalimi večjimi ponudniki se je na Windows 8 pripravil še Google z aplikacijo za iskanje, Evernote z aplikacijo za shranjevanje beležk, EBay, TuneIn Radio, Shazam, potem pa nam že počasi zmanjka velikih imen. Kar je škoda, saj so Modern UI aplikacije izjemno prijetne za uporabo, hkrati pa Windows 8 omogoča, da imamo na zaslonu hkrati dve aplikaciji, za kar je na široko zaslonski tablici Surface RT več kot dovolj prostora.

A žal sem že v par dnevih pri osnovnih, Microsoftovih aplikacijah opazila kar nekaj težav. Tako People Hub (aplikacija, ki združuje vse kontakte in omogoča pregled na dogajanjem na družabnih omrežjih) kot Store sta se na določeni točki odločili, da bosta prikazovale le en kontakt oz. eno aplikacijo brez možnosti prikaza seznama vseh kontaktov/aplikacij. No, aplikacijski trgovini je pri tej zadregi pomagalo resetiranje tablice, za People Hub pa je bila potrebna posebna diagnostična aplikacija…

Ja, vem, gre za prvo različico povsem novega produkta, vendar sem od softverskega podjetja, kot je Microsoft, pričakovala več. Zanimivo je to, da s strojnega vidika tablici Surface težko kaj očitam. Prijetna v roki, vsi deli delujejo tako, kot morajo. A žal se vse zatakne pri operacijskem sistemu Windows RT. Tudi s posebno hitrostjo delovanja se Surface RT ne more ravno hvaliti, kar je opazno predvsem v igricah. In to ne v grafično blazno zahtevnih igricah, že preprosta igrica kot je npr. Pong si včasih vzame sekundo za razmislek. Tudi pri zasuku tablice iz ležečega v pokončni način je treba malce počakati in se sprijazniti s precej nenavadno animacijo.

Povzetek: v rokah prijetna tablica, a žal še preveč hroščata

Microsoft Surface RT lepo počiva v naročju

Kakšen je torej splošen vtis, ki ga je pustila tablica Surface? Občutki so zelo mešani. Ja, med testiranjem me je s hrošči občasno spravljala ob živce, ob prehodu med Modern UI in klasičnim namizjem sem vsakič dobila grenak priokus, prepogosto se stvari na zaslonu odvijajo prepočasi… A vseeno so bili tudi trenutki, ko sem v Modern UI aplikacijah preprosto uživala zaradi elegance in preprostosti.

Ravno zaradi tega tablice Surface RT ne morem povsem odpisati. Bi pa bilo po moje boljše, če bi se Surface RT obnašal bolj kot tablica namesto tega, da želi hkrati biti tudi prenosnik. A za uspešno tablico Microsoftu počasi že zmanjkuje časa, zato se bodo morali pri nadgradnjah predvsem z vidika zanesljivosti delovanja pošteno potruditi, če želijo konkurirati iPadu in ostalim alternativam.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
434
24. september 2013
Microsoft Surface z Windows RT - test na dlani