Milijarde letijo v nebo

Alenka Selčan 12. maj 2017
/PublishingImages/miljarde-letijo-v-nebo-thumb.jpg

Sanjarjenje o osvojitvi neba spremljajo človeštvo že od nekdaj. No, vsaj od Dedalusa dalje. Leonardo da Vinci, brata Wright, Amelia Earhart, Jurij Gagarin, posadka Apolla, NASA, ESA in drugi vesoljski programi (nemara celo kapitan Kirk) so poskrbeli, da so nam danes zvezde bliže, sanje kolonizaciji vesolja pa bolj uresničljive kot kadarkoli poprej.

Medtem ko Cossini pošilja razglednice s Saturnovih prstanov, kar nekaj tehnoloških milijarderjev pridno vlaga v uresničitev svojih otroških sanj o osvojitvi neba, pa naj gre za leteče avtomobile ali vesoljske avtobuse, kolonijo na Marsu ali rudnike na asteroidih. Ne, tokrat ne bomo govorili o Muskovem vesoljskem programu SpaceX, raje se bomo osredotočili na manj znane projekte Sergeja Brina in Larryja Pagea. Začnimo tik nad površjem.

Kitty Hawk in povratek Zeppelina

Da, tudi ustanovitelja Googla in lastnika Alphabeta, Sergej Brin in Larry Page, ustvarjata leteče naprave. Larry Page je te dni predstavil Kitty Hawk, zračno plovilo za osebno rabo. »Vaše sanje o letenju ne bodo več iste,« na spletni strani zagotavlja Page, ki obljublja, da bo Kitty Hawk naprodaj že konec letošnjega leta.

 

Kot kaže, je Sergei Brin, kar se letenja tiče, nostalgik. Vsaj tako je soditi po Bloombergovem poročilu o Brinovem skrivnostnem projektu - plovilu, ki spominja na nekdanje Zeppeline.

Ker projekt ne sodi pod Alphabetovo okrilje, zaenkrat še ni znano, ali bo plovilo namenjeno Brinovemu zasebnemu veselju ali morebitni komercialni rabi, znano pa je, da se vse skupaj dogaja v Nasinem raziskovalnem centru, kjer je Google pod imenom hčerinskega podjetja Planetary Ventures leta 2014 za dobro milijardo ameriških dolarjev najel nekaj hangarjev, s katerimi bo razpolagal naslednjih šestdeset let. O drugih projektih, ki nastajajo v teh prostorih, ne vemo ničesar, vemo pa, da so tam v tridesetih letih prejšnjega stoletja zgradili tudi zračno ladjo U.S.S. Macon, ki je bržkone tudi zgled Brinovega letečega objekta.

Page in Brin vlagata v raznolike vesoljske projekte, pri takšnih investicijah pa sodelujejo tudi Eric Schmidt, Kavitark Ram in drugi elitni Googlovci. Poleg že omenjenega Planetary Ventures vlagajo še v Google Lunar, Muskov SpaceX in, kakopak, Planetary Resourses.

Kitty Hawk in povratek Zeppelina

Zakaj ne bi vlagali v vesoljsko tehnologijo, ko pa je vesolje neskončno in bogato z rudninami, ki komaj čakajo na človekovo izkoriščanje? Da rudarjenje asteroidov zagotavlja več kot zlato prihodnost, so mnenja številni znanstveniki in investitorji, ki so se odločili pridružiti tej vesoljski misiji Erica Andersona in Petra Diamandisa.

 

Poleg že omenjenih Googlovcev med soustanovitelji najdemo tudi ustanovitelja skupine Virgin, sira Richarda Bransona, ki pa, mimogrede povedano, ni novinec v zasebnem vesoljskem programu, saj je že pred dvanajstimi leti ustanovil podjetje za komercialne lete v vesolje Virgin Galactic. A o tem kdaj drugič.

Viri: Nasa.gov, Kittyhawk.aero, Bloomberg.com, Planetaryresources.com, Virgin Galactic.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
12. maj 2017
3445
12. maj 2017
Milijarde letijo v nebo