MIUI ROM ali tvoj Android je lahko iPhone

Jan Ferme 24. september 2013

Pred časom sem kupil HTC Desire Z. Odličen telefon, predvsem zaradi fizične tipkovnice, katero pogrešam vsakič, ko si spet pametno omislim nov telefon samo z zaslonom na dotik. HTC Desire Z ima prednaložen Android 2.2 aka Froyo s HTC-jevim vmesnikom Sense. Čeprav imam Sense rad in mi je privzet Android od Googla grd kot grška Meduza, ne morem mimo ene malo večje slabosti Sense-a.

To je njegova počasnost na Desireju Z. Spomnimo se, da ima Z procesor s samo 800 MHz in to ga od časa do časa tepe. Sploh pri tako požrešnem vmesniku kot je Sense. Od začetka je bilo še vse super in fajn saj še nisem imel nameščenih toliko aplikacij, sčasoma pa je postajal vedno bolj in bolj počasen. V glavnem, za znoret.

Po dveh mesecih trpljenja in ko sem imel končno malo več časa, sem se odločil pogledati po XDA forumih in najprej Z-ja rootati, nato pa poiskati eno pametno zamenjavo za pretečenega Androida 2.2. Najprej sem našel ROM, ki je imel pod pokrovom novejši Android 2.3.3 Gingerbread z vmesnikom Sense 2.1 in 3.0 (kombiniran).

Mislil sem, da sem našel zlato jamo, vse je delalo lepo in tekoče. Da bi delalo še nekaj časa, sem procesor še "navil" iz 800 MHz na 998 Mhz. Pesem za mojo dušo. Seveda pa je nekaj dni pozneje, ko sem si namestil vse svoje aplikacije, vse začelo delati počasneje. Spet me je zagrabil bes in priseganje, da iz Androida pa resnično grem in nočem imeti več opravka z njim.

Spet sem malo pogledal po XDA forumih in odkril drugo verzijo Gingerbreada s Sensom 2.1 in 3.0. Skeptično sem ga naložil in par dni je delovalo vse kot mora. Ampak to je bilo pa tudi vse. Po nekaj dneh sem obupal in si naložil CyanogenMod 7, ki je privzet Android 2.3.4 s popolnoma brez kakšrnega koli vmesnika, razen tistega, ki ga je naredil Google.

Všeč mi je bil, ampak ne zaradi izgleda, ker ta je grozen, ampak zaradi hitrosti! CyanogenMod je velik samo 80 MB, v primerjavi s Sense ROM-i, ki so veliki tudi po 280 MB in več, zato je lahko tako hiter. Iz tega vidika sem bil res navdušen, a me je vse to kaj kmalu minilo, saj sem začel pogrešati lepši vmesnik z več funkcijami. Do pred kratkim.

Našel sem namreč svoj idealni ROM, vsaj tako trenutno mislim. MIUI ROM je velik samo 80 MB. Jedro je grajeno na osnovi CyanoGen Mod-a 7 in zato  naredi Desire Z "svinjsko" hiter, vendar ima še zmeraj čudovit MIUI vmesnik. Trenutno sem zelo zadovoljen in upam, da bom tudi po kakšnem tednu intenzivne uporabe. Če se karkoli zatakne, poročam.

MIUI ROM je sicer izdelek kitajskih bistrih glav in prinese iPhone preobleko na Android. Seveda z vsemi Android "cukrčki" kot so widgeti in podobno. Več si pa poglej v spodnjem videu in galeriji.

Ti je všeč?

[gallery link="file" orderby="title"]

OPOZORILO: Rootanje in menjava ROM-ov je namenjena naprednim uporabnikom. Zato to početje odsvetujem začetnikom in opozarjam, da ga izvajaš na lastno odgovornost. Prav tako s tem kršiš garancijo.
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
776
24. september 2013
MIUI ROM ali tvoj Android je lahko iPhone
Android, iOS