Mobilna varuška - Cloud Baby Monitor

/PublishingImages/cloud-baby-hero.jpg

Starši dojenčkov smo zelo veseli, če nam zvečer ostane dovolj energije, da čas pred spanjem preživimo v dvoje ali pa se posvetimo kakšni aktivnosti. Če želimo, medtem ko dojenček že sladko spančka za zaprtimi vrati, v dnevni sobi pogledati dober film, ki se nam že tedne izmika, je najenostavnejša rešitev uporaba otroške varuške, saj lahko tako slišimo, če nas dojenček slučajno potrebuje.

A tokrat se ne bom ukvarjala s primerjavo med enimi in drugimi, ampak se bom posvetila le aplikacijam, ki nadomeščajo (no, pravzaprav že izrivajo) elektronske varuške. Tovrstnih aplikacij je ogromno. Za nekoga, ki želi na hitro najti primerno zadevo zase, je izbira vsekakor prevelika, razlike pa premajhne. Ker pa je precej aplikacij tudi brezplačnih ali pa omogočajo omejeno brezplačno uporabo, jih lahko v miru preizkusite. Sama uporabljam eno od plačljivih, Cloud Baby Monitor, ki sem jo izbrala na podlagi nekaj pozitivnih ocen, saj mi je takrat za podrobnejše preizkuse zmanjkala kakšna urica spanca. Cloud Baby Monitor nudi cel kup možnosti, in čeprav se mi zdi, da kakšna dodatna funkcionalnost ne škodi, večine ne uporabljam.

 

Uporaba

Uporaba aplikacije je skrajno preprosta, kar načeloma velja za večino tovrstnih aplikacij, saj eno napravo damo v sobo, kjer je dojenček (t. i. otroška naprava oz. Child Unit), drugo pa imamo pri sebi (t. i. starševska naprava oz. Parent Unit). Kje v sobi bo naprava, se odločite sami. Če želite tudi video, potem jo boste najverjetneje morali namestiti zelo blizu dojenčkove posteljice, če vam zadošča zvok, pa lahko napravo pustite tudi na drugem koncu sobe in bo zvok še vedno odličen. Napravi se bosta v istem omrežju WLAN samodejno povezali. Pred prvo uporabo boste morali na otroški napravi potrditi starševsko napravo, zato je smiselno, da ju prvič povežete, ko dojenček ne spi.

Še opozorilo: če v sosednji sobi na primer pospravljate posodo, aplikacijo začasno izključite, saj bodo lonci odmevali po celem bloku. In še tole ... Če vam zazvoni mobitel, se delovanje aplikacije prekine, saj druga storitev zahteva uporabo zvočnika oz. zaslona. Po koncu klica se povezava vzpostavi samodejno, vendar zgolj kadar je aplikacija odprta. Povezava se prekine tudi ob ogledu videa, poslušanju glasbe ali igranju nekaterih iger, vse ostale funkcionalnosti telefona pa lahko brez skrbi uporabljamo hkrati z aplikacijo Cloud Baby Monitor. Da ne zbudite dojenčka, pa še priporočam, da napravo, ki je v otroški sobi, nastavite na način letenja, če slučajno kdo kliče ali pošlje sporočilo.

 

Zvok ali video?

Ker smo starši, predvsem pri prvem otroku, na začetku zmedeni in (najverjetneje) celo preveč obremenjeni z malenkostmi, lahko elektronske varuške s številnimi možnostmi spremljanja otroka skrbi pravzaprav še potencirajo. Čez čas postanejo stvari bolj jasne, saj že po načinu joka ugotovimo, kaj se dogaja z dojenčkom – ali ga je potrebno potolažiti ali pa se je morda le obrnil na drugo stran in medtem malce pogodrnjal. Kakorkoli, sčasoma dojenčka bolje razumemo in videa pravzaprav ne potrebujemo. Če pa želite uporabljati tudi video, vam lahko povem, da je slika odlična, tako da brez težav spremljate dogajanje, tudi ponoči, ko si pomagate z nočno lučko (tj. osvetljenim zaslonom), ki jo s starševsko napravo prižgete na otroški napravi. A bodite pozorni, če boste napravo pustili blizu postelje, saj je pri najvišji nastavitvi luč kar močna.

 

Poraba baterije

Opozoriti je treba še na porabo baterije, ki je kar velika, vendar ima aplikacija tudi zelo uporaben indikator baterije (v zgornjem desnem kotu), ki kaže, kako polna je baterija na obeh napravah, tako da jo lahko še pravočasno napolnimo. Razvijalec pravi, da z uporabo zvoka baterija na iPhonu drži približno 4 ure, na iPadu pa 8 ur, medtem ko pri uporabi zvoka in videa na iPhonu drži 2 uri, na iPadu pa 4.

Prenos podatkov

Kadar niste doma, lahko napravi povežete tudi prek mobilnega omrežja 3G ali LTE oz. drugega omrežja WLAN, vendar si morate v tem primeru ustvariti uporabniški račun (oz. povezati svoj Facebook ali Twitter račun) in se vanj povezati na obeh napravah. Pri povezavi prek mobilnega omrežja je seveda treba biti pozoren tudi na prenos podatkov. Razvijalec pravi, da pri 1 uri uporabe zvoka porabimo nekje 30 MB, pri uporabi 1 ure zvoka in videa pa okrog 100 MB.

Če imate težave z omrežjem WLAN, kot se občasno zgodi pri nas (in v vsakem bloku z več kot 30 omrežji WLAN), vam bo prav prišel tudi indikator povezave v zgornjem desnem kotu, poleg indikatorja baterije, ki vas bo z rdeče obarvanim krogcem opozoril, da imamo težave.

Dodatne funkcionalnosti

Aplikacija poleg tega tudi omogoča, da dogajanje v otroški sobi hkrati spremljamo na več napravah, torej lahko otroka spremljata oba s partnerjem. Če imate več otrok, lahko na eni napravi spremljate tudi dogajanje v več sobah. Poleg tega lahko aplikacija služi kot nočna lučka tistim otrokom, ki se bojijo teme, za lažje uspavanje pa jim lahko predvajamo tudi glasbo. Vključene so tri preproste pesmice, a aplikacija lahko vzame tudi katero koli glasbo, ki jo imamo shranjeno v telefonu. Aplikacija omogoča tudi dvosmerno komunikacijo, tako da lahko prek naprave otrokom tudi kaj povemo ... No, iz dnevne sobe do otroške posteljice pa le ni tako daleč, da bi ta funkcionalnost bila dejansko uporabna.

Cena in ponudba

Aplikacije so bistveno cenejše kot elektronske varuške, saj hiter pregled ponudbe slovenskih spletnih trgovin pokaže, da se cene elektronskih varušk gibljejo med 40 in 200 evri, medtem ko je veliko aplikacij brezplačnih ali pa stanejo le nekaj evrov. Ne smete pa pozabiti, da za uporabo aplikacij potrebujete vsaj dve mobilni napravi; sama uporabljam iPhone in iPad. Drug problem se pojavi pri omejitvah z operacijskim sistemom; Cloud Baby Monitor lahko uporabljamo le na iPhonu, iPod touchu in iPadu. Na voljo je sicer še aplikacija za Maca, a jo je treba posebej kupiti. Različic za Android in Windows zaenkrat še niso razvili. Tudi sicer je pri večini tovrstnih aplikacij treba imeti dve napravi z istim operacijskim sistemom.

Cloud Baby Monitor lahko uporabljate na do desetih napravah iOS, cena aplikacije pa je 3,59 evrov.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
17. julij 2014
2111
21. julij 2014
Mobilna varuška - Cloud Baby Monitor
iOS