Mobilni 3D čitalnik

Alenka Selčan 9. oktober 2013
/PublishingImages/3d-citalnik-hero.jpg

"Le kaj ti bo 3D tiskalnik, če zanj potrebuješ še 3D čitalnik", je bil en od nedavnih protiargumentov, ki sem jih slišala glede 3D tiskalnikov za vsakdanjo rabo. Kot kaže ugovor leži dobesedno na dlani, saj se zadeva seli na pametne mobilne naprave. Podjetje Occipital, ki ga bržkone poznate po aplikaciji za odčitavanje črtnih in QR kod Red Laser ali morda po aplikaciji 360Panorama, namreč na Kickstarter-ju več kot uspešno predstavlja svoj nov produkt – Structure sensor, prvi mobilni 3D čitalnik.

Odslej bomo svet dojemali drugače. Ko lični in priročni Structure sensor namestimo na pametno napravo (žal zaenkrat zgolj na iPad), ta dobi novo čutilo, s katerim zna razbrati trodimenzionalni prostor in objekte v njem. Ne govorim o preprosti, staromodni dvodimenzionalni sliki, ki jo zmore narediti vsak fotoaparat. Structure sensor zajame strukturo prostora in ga pretvori v digitalno sliko.

Če ste ravno pri opremljanju stanovanja, je Structure sensor pravkar postal vaš najbolj pogrešan pripomoček. Z njim lahko odčitamo katerikoli prostor in predmete v velikosti od 40 centimetrov do 3,5 metra. Z njegovo pomočjo bi dimenzije sobe in razporeditev prostora zajeli v le nekaj sekundah in shranili digitalno sliko 3D prostora z vsemi merami, kar bi še kako olajšalo nakupe novih kosov pohištva ter ostale notranje opreme. Ste eden tistih, ki še vedno iščejo svoj popoln fotelj? Z mobilnim 3D čitalnikom bi imeli precej manj težav pri ugotavljanju, če je za potencialnega kandidata za udobnejše branje v vaši dnevni sobi dovolj prostora.
 

Domiseln pripomoček bodo nedvomno vzljubili arhitekti in oblikovalci notranje opreme, a ker to ni vse, kar ponuja ta revolucionarna naprava za nov vpogled na svet, bo zagotovo očaral tudi druge smrtnike. Kdo ve, morda boste nekoč z njim odčitali svojo ljubljeno osebo in jo za rojstni dan obdarili s 3D natisnjenim doprsnim kipom. No, šalo na stran. Structure sensor se zagotovo lahko uporabi za pametnejše namene, saj med drugim ponuja tudi infrardeč zajem slike, kar pomeni, da boste z njim ponoči videli bolje od vaše mačke.

Structure sensor pogumno vstopa v polje naprav nagrajene resničnosti, obeta pa tudi kot programsko orodje za razvijalce AR igric in aplikacij, ki v svoji osnovi dejanski svet pretvarjajo v tridimenzionalno shemo. Upajmo le, da ga bodo kmalu priredili še za Androidne tablice.

 

Čeprav na Occipitalu pravijo, da za Structure sensor pravzaprav ne potrebujejo crowdfundinga, s svojo Kickstarter kampanjo nagovarjajo predvsem razvijalce. Glede na zavidanja vredno uspešnost, teh ne bo malo, saj je paket za zgodnje ptičke po 329 $ že razprodan. Da gre nedvomno za uspešnico potrjuje tudi podatek, da so Occipitalovci že 38 dni pred koncem kampanje svoj finančni cilj presegli kar za sedemkrat.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
9. oktober 2013
1887
9. oktober 2013
Mobilni 3D čitalnik
iOS