Monolyth - pametno upravljanje klimatskih naprav

Alenka Selčan 9. julij 2014
/PublishingImages/monolyth-hero.jpg

Vroče poletje. Klimatska naprava je znova postala eden ljubših kosov tehnologije, saj jo v vročinskem valu po priljubljenosti prekaša le hladilnik, poln osvežilnih napitkov. Resda je za mnoge kraljica hladnega lagodja še vedno razkošje, ki si ga ne morejo zlahka privoščiti, nemalo pa je tudi takih, ki si poletja brez klimatske naprave ne znajo več predstavljati. Tudi hlajenje poslovnih prostorov je nujno za vsa podjetja, katerim je učinkovitost zaposlenih pomembnejša od nekoliko višjega računa za elektriko.

 

A tudi tistim, ki so se že sprijaznili, da je poletno hlajenje skorajda tako neizogibno kot zimsko ogrevanje, se včasih zgodi, da je strošek takšnega ugodja večji od načrtovanega. Kaj hitro se lahko zgodi, da pred odhodom pozabimo ugasniti klimatsko napravo in tako hladimo prostor tudi takrat, ko nas ni.

Na srečo živimo v času »interneta stvari« (IoT) in ni nam treba več skrbeti, da bi po nepotrebnem hladili pisarniško pohištvo ali prazen domek. Že so tu izdelki, s katerimi tudi klimatske naprave postajajo pametnejše. Se spomnite ljubkih CubeSensorjev, ki so v začetku leta slavili na TechCrunchevem tekmovanju za najboljšo strojno opremo? Zamisel o tovrstnem pomočniku je navdahnila še eno slovensko podjetje, ki je s kampanjo na Indiegogu pravkar začelo predstavljati svoj prototip z imenom Monolyth.

 

Monolyth je hišni pomočnik, čigar misija je uporabnikom klimatskih naprav (usklajen je z več kot dvesto različnimi blagovnimi znamkami) nuditi prijetno ozračje za manj energije. V prostor ga postavimo tako, da je v vidnem polju s klimatsko napravo, s katero komunicira prek IR-oddajnika.

Prek brezžičnega omrežja ga lahko upravljamo ne glede na to, kje se nahajamo. Za preprost nadzor poskrbi lična in pregledna aplikacija iOS ali Android, s katero lahko na svojem pametnem mobitelu ali tablici razberemo podatke o temperaturi, zračnem tlaku, zvoku, vlažnosti in kakovosti zraka, ki jih je Monolyth zajel in analiziral.

Monolyth samodejno prilagodi delovanje klimatske naprave glede na zunanje razmere, na osnovi zajetih podatkov uporabnikovega življenjskega ritma pa se prilagaja tudi svojim uporabnikom. Svoje znanje gradi na izkušnjah in tako ustvarja uporabniku ustrezno ozračje, bodisi na delovnem mestu ali v različnih prostorih njegovega doma. Z Monolythi lahko opremimo več prostorov, ki jih prek aplikacije sočasno nadziramo in jim poljubno nastavljamo ozračje.

 

Tistim, ki se bodo odločili podpreti kampanjo, ki zbira sredstva za proizvodno tega prototipa, kmalu ne bo več treba skrbeti, da bi klimatska naprava hladila prazen prostor. Monolyth bo prek komunikacije s pametnim mobitelom zaznal, kdaj bo lastnik zapustil prostor in klimo ob tem samodejno ugasnil. Da pa se srečni lastnik te domiselne naprave ne bo vrnil v prevroč prostor, bo Monolyth vklopil klimo takoj, ko bo v svoji bližini znova zaznal lastnikov mobitel.

In koliko bo treba odšteti za ta varčevalni ukrep? Prvih tristo zgodnjih ptičk si ga bo lahko zagotovilo po akcijski ceni že za slabih 60 evrov, v prosti prodaji pa bo zanj treba odšteti malce čez sto evrov.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
9. julij 2014
2097
11. julij 2014
Monolyth - pametno upravljanje klimatskih naprav
Android, iOS