Motorola Razr i - test na dlani

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/motorola-razr-i-2199.jpg

Z Androidom na Motorolinem mobitelu sem se prvič srečal z modelom Milestone. Bil je kakovostne izdelave in imel je fizično tipkovnico. Kaj bi si še sploh lahko želel? No, po nekaj mesecih uporabe sem si želel predvsem hitrejši procesor in več delovnega pomnilnika. Motorola se je vrnila z zanimivim mobitelom Razr i, ki ima Intelov procesor Atom, katerega smo bolj vajeni v mini prenosnikih kot pa v mobitelih. Kako misliš, da se je Intelov procesor odrezal? Ali je bil požrešen ali pa popolno nasprotje? Preberi spodaj.

Specifikacije

 • Omrežje:
  • 2G
  • 3G
 • Mere: 122.5 x 60.9 x 8.3 mm
 • Teža: 126 g
 • Procesor: enojedrni 2 GHz, Intel Atom Z2460
 • Delovni pomnilnik: 1 GB
 • Kapaciteta: 8 GB (uporabniku je na voljo 5 GB), možnost razširitve z Micro SD kartico velikosti do 32 GB
 • Zaslon: 4,3″ (10,9 cm), ločljivosti 540 x 960 točk (gostota slikovnih točk je 256 točk na inč), tipa Super AMOLED
 • Kamera: zadnja – 8 Mpx, sprednja – VGA
 • Baterija: 2000 mAh
 • Senzorji: žiroskop, merilec pospeškov, senzor bližine in senzor za svetlobo
 • Povezovanje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 2.1 …

Strojna oprema

Motorola že nekaj časa ni presenetila z lepim in predvsem uporabnim mobitelom, zato sem bil kar malo skeptičen, ko sem prvič dobil v uporabo Razr i. Industrijski dizajn Razr i je podoben vsem ostalim mobitelom z zaslonom, občutljivim na dotik. Na prednji strani imamo napis Motorola, sprednjo kamero, zaslon in mikrofon. Nič pretresljivega torej.

Vendar me je vseeno presenetilo, kako se zaslon razteza od roba do roba, s čimer so dosegli manjšo velikost mobitela in ohranili velik zaslon. Zaslon je velikosti 10,9 cm, kar je zame še zadnja sprejemljiva velikost, da še lahko s palcem dosežem do vrha zaslona. Super AMOLED zaslon ima čudovite barve in za današnje dni malenkost slabšo ločljivost - 540 x 960 slikovnih točk. Za zaščito zaslona poskrbi Gorilla steklo, ki naj bi bilo vzdržljivo proti padcem in praskam.

Zadnji del mobitela je zgrajen iz kevlarja DuPont, ki je na dotik mehak oz. malo gumijast. Vendar pa mislim, da preživi kar nekaj prask. Debelina mobitela je 8,3 mm, kar pomeni, da ni najtanjši in ne najdebelejši. Ker je izdelan iz prvovrstnega aluminija, se ti ni treba bati, da bo kar tako razpadel ali se "zlomil".

Ob strani lahko poleg običajnih gumbov za kamero in reguliranje glasnosti opazimo tudi vijake, ki mobitel držijo skupaj. Osebno mi to ni všeč in mislim, da bi morali biti skriti. Zdi se kot nedokončan izdelek. Vendar boste nekateri med vami morda cenili ta bolj industrijski izgled. Intelov procesor Atom me je prav pozitivno presenetil, saj je Android deloval tekoče in sem redkokdaj opazil manjše zatikanje.

Za tekoče delovanje je seveda poskrbel 1 GB delovnega pomnilnika. Kartico SIM se vstavi s strani in moram reči, da sem se kar namučil. Motorola Razr i uporablja format Micro SIM-kartice, vendar pa, če jo želiš vstaviti, potrebuješ še njihov košček plastike, da se SIM-kartica zaskoči. Poizkusil sem brez, a je kartica kar naprej skakala ven. Tole jim ni najbolj uspelo.

Zadnja kamera ima 8 MPx in moram reči, da se v dobrih svetlobnih pogojih odreže zadovoljivo, ima pa kar nekaj problemov v bolj temnih prostorih. Prepričaj se iz spodnjih fotografij.

Resnično sem bil presenečen nad avtonomijo baterije. Ob redni uporabi sem skoraj brez problema prišel skozi dva dneva uporabe. Intelov procesor pol toliko ni požrešen, kot sem si predstavljal.

Programska oprema

Motorola je opremila Razr i z Androidom verzije 4.0, ki ni najnovejši, vendar še zmeraj dovolj sodoben. Operacijski sistem so dodobra prevetrili s svojimi funkcijami. Včasih je to nadležno, ampak tukaj je kar dobro izpadlo. Ko zbudiš zaslon, se ti pojavi krog z možnostjo odklepa zaslona in tremi drugimi možnostmi.

Če na prvem zaslonu podrsneš v desno, se ti odprejo funkcije za hiter vklop podatkov, brezžičnega interneta ... Na dnu zaslona so vsem poznani trije gumbi: za nazaj, za vrnitev na domači zaslon in za prestavljanje med odprtimi aplikacijami. Pred časom mi niso bili všeč gumbi, ki so "vgrajeni" v zaslon, vendar sem se navadil in zdaj delujejo prav všečno.

Ena od zanimivih stvari je tudi funkcija "Smart Actions" (Pametna dejanja), ki poskrbi, da se mobitel samodejno da na tiho, ko imaš v koledarju nastavljeno uro sestanka, ali da se vključi poljubna glasba, ko vklopiš slušalke. Mislim, da je prav takšna funkcija tista, ki bi jo različni proizvajalci Android mobitelov morali večkrat dodati. Samsung to dela s svojimi "S actions" oz. "S verigo" raznih aplikacij in funkcij, ki olajšajo vsakodnevno uporabo mobitela.

Zaključek

Motorola Razr i je mobitel za tiste, ki želite nekaj vzdržljivega in imate radi operacijski sistem, ki vam olajša vsakodnevna opravila in odvzame nekaj bremena. Priporočal bi ga vsem, ki si želite odlično avtonomijo baterije, ne pa tudi tistim, ki veliko fotografirate z mobitelom, saj ima konkurenca boljše fotoaparate.

Kot vedno, zadnja beseda je tvoja.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
995
24. september 2013
Motorola Razr i - test na dlani
Android