Motorola se vrača v stilu s prilagodljivo Moto X

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/moto_x-wired.jpg

Skoraj natanko dve leti nazaj nas je Google presenetil z 12,5 milijarde USD težkim nakupom Motorole. Takrat je prevladovala teorija, da gre pri nakupu predvsem za pridobitev za Android dragocenih patentov. Po bolečem odpuščanju in prestrukturiranju je Motorola včeraj končno predstavila prvi mobitel, ki nakazuje novo smer in žarek upanja za podjetje. Moto X je moderen Android, ki bo z naprednimi funkcijami ter elegantno in prilagodljivo obliko poskusil osvojiti srca množice.

Moto X (avtor fotografije: Brian L. Frank/WIRED)

Tehnično soliden Android mobitel

S tehničnega vidika ponuja primerljive komponente kot trenutno najbolj vroči pametni telefoni na trgu. Moto X bo v svet gledala s 4,7 palčnim (11,94 cm) visoko ločljivim AMOLED zaslonom z resolucijo 1280 x 720 (ločljivost 316 ppi). Mobitel bo poganjal dvo-jedrni, 1,7 GHz procesor Snapdragon S4 Pro. Slike bo možno zajemati s 10 MP Clear Pixel kamero, vgrajena bo podpora za super hitro omrežje LTE/4G, na voljo bo v 16 ali 32 GB različici. Velika bo 129,3 x 65,3 x 10,4 mm, na tehtnici pa bo pokazala 130 g.

Moto X bo seveda poganjal operacijski sistem Android 4.2.2 Jelly Bean, ki bo deležen nekaj dodatnih funkcij, ne pa tudi novega videza. V intervjuju za Wired je Dennis Woodside, novi direktor Motorole, ki prihaja iz vrst Googla, to izpostavil kot prednost mobitela. S tem naj bi namreč zagotavljali hitrejše nadgradnje na nove različice Androida v primerjavi s konkurenti kot so Samsung, HTC in ostali, ki Androidu dodajajo povsem svoj videz.

No, zanimiva izjava glede na to, da je Android 4.3 že na voljo lastnikom Nexus naprav. Se pravi, da bo Moto X na trg prišla že z eno različico zaostanka, tako kot mobiteli drugih proizvajalcev. Mogoče pa je to strateška odločitev, ki naj bi ostalim proizvajalcev pokazala, da Motorola kljub tesni povezavi z Googlom nima preferenčnega statusa.

Poudarek na uporabi brez dotika

Ima pa, kot že omenjeno, Moto X vseeno nekaj unikatnih funkcij, ki jih ne najdemo v samem Androidu. Glavni poudarek je na uporabi brez dotika. Le-ta temelji na povezavi z Googlovim pametnim asistentom Google Now, ki pri nas sicer še ni na voljo. Za obuditev mobitela bo tako zadoščal le glasovni ukaz "Ok, Google Now". Zveni znano? Ja, ukaz za obuditev Googlovih pametnih očal je "Ok, Glass". No, tudi Samsungovi boljši Androidi že ponujajo obujanje s poljubnim glasovnim ukazom v povezavi z aplikacijo S Voice.

 


Poleg tega bo na mobitelu Moto X s posebno gesto dlani možna zelo hitra aktivacija kamere. Od žepa do posnete slike naj bi s tem prišli v manj kot sekundi in pol. Funkcija Active display pa bo poskrbela za prikazovanje pomembnih obvestil brez pritiskanja na gumbe. Za lažje in varnejše odklepanje brez uporabe gesla bo možno uporabiti majhne, nosljive NFC dodatke.

 


I
n kako bo vso to poslušanje zdržala 2.200 mAh baterija? Glede na intervju za Wired, ima Moto X posebno arhitekturo, pri kateri ima eno izmed osmih procesorskih jeder izjemno nizko porabo energije, skrbi pa le za poslušanje ukazov in posebnih gest.

Že v izhodišču izjemno prilagodljiva elegantna zunanjost

Od konkurence bo Moto X izstopala tudi po svoji obliki. Na prvi pogled me je sicer oblika zaradi zaobljenih robov spomnila na Samsungov Galaxy S4. A pogled od blizu razkrije kar nekaj zanimivih detajlov. Na sprednji strani tako najdemo steklo Gorilla Glass, ki ukrivljeno prekriva celo sprednjo stran. Zadnja stran pa je lahko po želji prekrita celo z lesom. Eden glavnih adutov je namreč prilagodljivost mobitela. Podoben koncept, kot ga je že pred leti uvedel Nike s supergami NikeID, pri katerih lahko izbiramo med različnimi materiali in barvami vseh delov obuvala.

Moto X barve

Pri naročanju mobitela Moto X bo namreč s pomočjo orodja Motomaker možno izbirati med 18 barvami in materiali za zadnji del naprave. Poleg tega bo možno izbirati tudi poudarke okoli obroča kamere in gumbov za glasnost ter prižiganje mobitela. Osnoven material bo visoko kakovostna plastika, menda pa bo sčasoma na voljo izbrati tudi Moto X, obdano v les. Med postopkom bo možno tudi nastaviti osnovne programske nastavitve mobitela, tako da bo ob dostavi takoj pripravljen na novega lastnika.​

 


Od naročila do dostave bo znotraj ZDA minilo največ štiri dni, saj bo proizvodnja potekala v novi tovarni v Teksasu in ne na Kitajskem, na kar je Motorola še posebej ponosna. Nike, ki je prav tako ameriško podjetje, denimo NikeID proizvajal v Aziji, postopek izdelave in dostave pa se meri v tednih.

Bo Moto X obudila nekdanjo slavo Motorole?

Moto X po besedah šefa Motorole nakazuje novo smer, v katero se podaja Motorola. Od razvoja 45 razpršenih produktov so prešli na razvoj petih ali šestih. Z drugimi besedami, od Samsungovega pristopa bolj k Applovskemu. Zaradi Googlovega zavetja Motorla ni pod pritiskom kratkoročnega ustvarjanja visokih prihodkov.

No, seveda obstaja želja, da bi Moto X navdušila širšo množico uporabnikov. Pa vendar Google sedaj Motoroli ponuja več manevrskega prostora za inovativen tehničen razvoj. V ozadju naj bi se tako med drugim že razvijale eksotične rešitve kot so gesla na podlagi začasnih tetovaž in avtentikacijskih naprav v obliki tablet. Motorola je v zadnjih dveh letih privabila veliko talentiranih inžinirjev in znanstvenikov, kar sem jim bo gotovo izplačalo na dolgi rok.

Evropa še pride na svoj račun

Se ti po branju teh vrstic že kaj cedijo sline po Moto X, obdani v les? Žal imam na tem mestu slabo novico. V naših koncih bo na mobitele nove generacije Motorole potrebno še nekaj časa počakati. Motorola se bo z Moto X namreč posvečala predvsem ameriškemu trgu. Je pa predstavnik Motorole obljubil, da za evropske trge pripravljajo druge, enako zanimive naprave. Luč na koncu tunela torej obstaja. Bomo videli, ali se bo Motoroli dejansko uspelo pripeljati iz temačnega tunela, v katerem so tavali v preteklih letih.

Viri: Wired, Mashable

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
551
3. oktober 2013
Motorola se vrača v stilu s prilagodljivo Moto X
Android