Mozilla predstavila prva mobitela s Firefox OS za razvijalce

Alja Isaković 23. september 2013
/PublishingImages/Firefox_OS-SGS2.jpg
Mozilla, ki je javnosti znana predvsem po spletnemu brskalniku Firefox, z lastnim operacijskim sistemom Firefox OS nima načrtov postati eden izmed proizvajalcev pametnih telefonov. A kljub temu so za začetno spodbujanje zanimanja med mobilnimi razvijalci v partnerstvu z Geeksphone najavili prvi par Firefox OS mobitelov, ki bo voljo v februarju.Mobitel Keon z operacijskim sistemom Firefox OS (vir: Geeksphone)

Firefox OS je eden izmed odprtokodnih operacijskih sistemov, ki se bo v tem letu poskušal prebiti na pametne telefone in osvojiti srca uporabnikov. Poleg tega, da cilja na cenovno ugodne naprave, se lahko pohvali tudi s tem, da temelji na sodobnih spletnih standardih (HTML5), kar naj bi razvijalcem olajšalo razvoj novih mobilnih aplikacij.

Mobitela Keon in Peek za razvijalce

Mobitela Keon in Peak s Firefox OS

Mobitela Keon in Peak s Firefox OS (vir: Geeksphone)

In ravno razvijalcem aplikacij sta namenja mobitela Keon in Peak. Keon bo poganja 1 GHz procesor Qualcomm Snapdragon S1, imel bo 3,5 palčni (8,89 cm) HVGA zaslon na dotik, 3 MP kamero, 4 GB notranjega pomnilnika in 512 MB delovnega pomnilnika. Zmogljivejši model Peak bo poganja dvo-jedrni 1,2 GHz procesor Qualcomm Snapdragon S4, imel bo 4,3 palčni (10,92 cm) qHD IPS zaslon na dotik, 8 MP zadnjo kamero z bliskavico in sprednjo 2 MP kamero, 4 GB notranjega pomnilnika in 512 MB delovnega pomnilnika. Oba modela bosta razširljiva z MicroSD spominsko kartico in imela osnovne senzorje, ki jih pričakujemo na pametnih telefonih.

Po tehničnih specifikacijah torej mobitela ne bosta nič posebnega, saj tudi Firefox OS pravzaprav ni namenjen največjim in najhitrejšim mobitelom na trgu. Bistveno je, da bosta Keon in Peak razvijalcem omogočila spoznavanje z ekosistemom Firefox OS in da bosta spodbudila nastanek aplikacij, ki bodo končnim uporabnikom na voljo ob "ta pravem" izidu Firefox OS mobitelov. Keon in Peak bosta na voljo v februarju za še neznano ceno, navadni smrtniki pa bomo na svoj prvi Firefox OS mobitel morali še malce počakati.

Firefox OS se že dobro razume z Android napravami

No, če smo čisto iskreni, ti na Firefox OS naprave ni potrebno posebej čakati. Firefox OS je z malce hekanja možno namestiti na obstoječe mobitele. Na Mozillinih straneh je recimo že na voljo podroben vodič postopka, ki omogoča dvojni zagon (dual boot) Androida in Firefox OS na mobitelu Samsung Galaxy S II.

Firefox OS na Samsung Galaxy S II

Firefox OS na SGS2 (vir: Rob Hawkes)

Razvijalci aplikacij lahko poleg tega že sedaj uporabljate Firefox OS Simulator, kar sicer ni čisto isto kot testiranje na dejanski napravi. Firefox OS aplikacije je sicer možno testirati tudi na Android napravah z inštalacijo Firefox Marketplace-a.

Vir: Mozilla Hacks, Geeksphone

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
455
24. september 2013
Mozilla predstavila prva mobitela s Firefox OS za razvijalce