[MWC 2012] Microsoft in Windows Phone 7

Tilen Žagar 24. september 2013
/PublishingImages/Lumia_610_3barve.jpg

Microsoft sicer ne izdeluje telefonov, ampak zaradi tega ne jemlje Mobile World Congress-a nič manj resno. Nova telefona sta namesto njih pokazala Nokia in ZTE, Microsoft pa je predstavil dolgo pričakovani Skype za Windows Phone 7, trenutno še z oznako Beta, razširitev trgovine Windows Phone Marketplace in prihod cenejših in manj zmogljivih WP7 telefonov.

Nokijino Lumio 610 smo podrobneje že predstavili v poročilu o Fincih v Barceloni. Na kratko, gre za najcenejšo Lumio v ponudbi, ki s pridom izkorišča manjše strojne omejitve, ki jih prinaša naslednja razširitev Windows Phone 7 s kodnim imenom Tango.

Nokia Lumia 610

Drugi novi oknasti telefon je ZTE Orbit. Tudi Orbit bo med cenovno ugodnejšimi telefoni, ZTE pa z njim cilja azijske trge, medtem ko njegova usoda v Evropi še ni jasno znana. Pod 10,16 centimetrskim (4") zaslonom bo skrit Qualcommov procesor MSM7227A-1, ki nizko porabo združuje z nizko ceno. Pomnilnika bo 256MB in le 4GB notranjega spomina. Tu je še (samo ena) kamera s 5 megapiksli, kompas, GPS itd. in menda celo NFC, skratka vse, kar je trenutno v modi.

ZTE Orbit

Naslednjo novico bolje, da kar citiram:

Microsoft je na prireditvi Mobile World Congress [...] napovedal, da bo v naslednjem tednu omogočil uporabo spletne trgovine z aplikacijami za pametne telefone Windows Phone v novi skupini držav, vključno s Slovenijo.

Razširitev bo Slovenijo doletela v paketu 28 držav, med katerimi je tudi Kitajska, ki bo glavni krivec, da se bo domet Marketplacea povečal za kar 60%, kar bo vsekakor zanimivo za razvijalce (vsaj za tiste, ki jim kitajske pismenke niso tuje).

In čeprav zaenkrat še nimamo dostopa do vseh 65.000 aplikacij na Microsoftovi spletni tržnici pa lahko že danes preizkusimo Skype Beta, ki ga pričakujemo že vse odkar je podjetje kupil Redmondski velikan. Poskenirajte spodnjo QR kodo ali na telefonu odklikajte sem.

Omogoča navadne in video klice preko 3G in WiFi omrežij, zasebne in skupinske pogovore, dodajanje in urejanje stikov in svojega profila itd. Za video pogovor je pametno imeti telefon s sprednjo kamero, ni pa obvezno. Zaradi omejitev operacijskega sistema žal ne teče v ozadju, upam pa, da za to ne bo treba počakati na Windows Phone 8 ampak bo Microsoft to omogočil že v kakšni manjši nadgradnji. Med testiranjem sicer nisem naletel na nobeno težavo, se pa zavedajte, da napake še so in ne nosi brez razloga oznako Beta.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1777
24. september 2013
[MWC 2012] Microsoft in Windows Phone 7
Windows Phone 7