MWC 2014 - pregled novosti

Uroš Miklavčič 27. februar 2014
/PublishingImages/MWC_2014_hero.jpg

Letošnji Mobile World Congress je za nami in čas je, da si ogledamo, kaj so novega pripravili proizvajalci mobilnih tehnologij. Med nekaj novimi mobiteli se najde tudi nekaj nosljive elektronike in drugih drobnarij, ki so se morda izmuznile vašemu radarju.

Samsung Galaxy S5, Gear 2 in Gear Fit

 

O novem Samsungu Galaxy S5 smo že pisali ter prav tako o Gear 2 in Gear Fit. Če na hitro povzamem, gre pri S5 za nadaljevanje zgodbe, ki jo je začel S4. Ohišje je še vedno plastično in baterijo lahko še vedno zamenjate. Po novem pa je odporen na prah in vodo. Procesor je doživel nadgradnjo in prav tako baterija. Med vidnejšimi nadgradnjami sta čitalec prstnih odtisov ter senzor srčnega utripa. Slednjega najdemo tudi na Gear 2 in Gear Fit (na pa tudi na Gear 2 Neo). Od slednjih je največ pozornosti pritegnil Gear Fit, ki izgleda kot zelo dober korak v pravo smer. Je majhen, ima ukrivljen zaslon in meri vaš srčni utrip ter ima vgrajen pedometer. Idealna družba pri vaših športnih podvigih.

Sony Xperia Z2 in Z2 Tablet

 

Kot smo že zapisali, je Sony z mobitelom Xperia Z2 popravil največjo napako, ki jo je zagrešil pri Z1 - zaslon. Ta je sedaj odličen in temelji na tehnologiji IPS. Razen tega se na zunaj ni spremenilo praktično nič. Kar je dobro - še vedno je zadnja stan steklena, obroba pa iz aluminija. Z2 je tako kot predhodnik vodoodporen in odporen na prah. Še vedno je na zadnji strani odlična 20,7 MP kamera. Je pa Sony ob novem mobitelu napovedal še eno bolj zanimivo stvar - stereo mikrofon, ki bo poskrbel, da bodo vaši video posnetki (ki jih sedaj lahko snemate z ločljivostjo 4K) še boljši. Mikrofon bo moč uporabiti tako na vseh mobitelih kot tudi na Sonyjevi novi tablici Z2 tablet, ki je danes najtanjša tablica na trgu. Seveda je tudi ta odporna na vodo in prah.

Nokia X, X+ in XL

 

Nokia je končno prestopila Rubikon in izdala kar tri naprave, na katerih teče Android. Poimenovani X, X+ in XL, novi mobiteli sodijo nekje med liniji Lumia in Asha. Gre torej za mobitele nižjega cenovnega razreda, ki naj bi se primarno prodajale na vzhajajočih trgih. Kar je pri teh napravah najbolj zanimivo, je to, da je Nokia ustvarila svojo vejo Androida. To pomeni, da na teh mobitelih ne tečejo Googlove storitve, kot je Google Play. Nokia se je raje odločila, da ponudi svojo trgovino z aplikacijami, v kateri bo sama skrbela, katere aplikacije bodo na voljo. Registracija aplikacij v trgovino Nokia naj ne bi bila zahtevna za razvijalce in tako lahko pričakujemo, da ne bo kroničnega pomanjkanja aplikacij. Poleg tega je samo vprašanje časa, kdaj bo nekomu uspelo namestiti Google Play na katero od teh naprav. Vizualno so naprave zelo barvite, uporabniški vmesnik pa močno spominja na Windows Phone kar je nekako logično, saj Nokia verjetno pričakuje, da bo serija X postala odskočna deska serije Lumia za uporabnike.

SanDisk Micro SD s 128 GB

SanDisk je morda eden tistih proizvajalcev, za katerega ne bi pričakovali, da bo na MWC-ju predstavil kakšno novost. In jo je. Kot strela iz jasnega je padla najava nove Micro SD-kartice s kapaciteto 128 GB. Še enkrat: SanDisk je stlačil 128 GB podatkov na površino nohta. Neverjetno, v samo desetih letih je standard Micro SD prišel iz 128 MB na 128 GB - kapaciteta je zrasla za faktor 1.000. Za faktor 100 vsako leto.

Googlov projekt Tango

 

Tudi o projektu Tango smo že pisali - gre za mobitel oz. tehnologijo, ki omogoča, da mobitel vidi in prepozna svet okoli sebe. Do sedaj se je svet, kar se tiče mobitela, končal tam, kjer se je začelo njegovo ohišje. Google pa s projektom Tango ta svet širi v naš svet in tako odpira vrata nešteto možnostim. Ko se mobitel “zaveda” dimenzij in gibanja, se namreč lahko popolnoma prilagodi vašim zahtevam in ne več obratno. Seveda gre le za platformo, na kateri bodo lahko razvijalci aplikacij izživljali svoje sanje.

Huawei TalkBand B1

 

Huawei je predstavil zanimivo kombinacijo Bluetooth slušalke in fitnes zapestnice, ki na prvi pogled nekoliko spominja na Samsungov Gear Fit. Vendar pa se od njega razlikuje po omejeni funkcionalnosti (ne meri srčnega utripa in ne prikazuje obvestil z mobitela). Bolj zanimivo je to, da lahko napravi odstranite gumijasti pas in tako dobite Bluetooth slušalko, ki jo vpnete v uho. Zanimiva kombinacija naprav, ki bo na voljo v drugi četrtini letošnjega leta v Evropi in Aziji za predvidenih 99 €.

Mozilla Firefox OS 1.3

 

Mozilla je prišla na MWC pokazat novo verzijo svojega mobilnega operacijskega sistema, ki temelji na HTML5-standardu. Po novem je sistem veliko hitrejši, naprave, na katerih teče, pa večje in boljše. ZTE, Huawei, Alcatel in LG so na sejem prinesli vsak svoje naprave. Mozillin plan je ustvariti trg nesramno poceni naprav, katerih cene naj bi šle celo tako nizko, da bi dosegle vrednost 25 $. Ne pričakujte pa, da bodo te naprave kaj kmalu zajadrale v naše konce, saj so namenjene na vzhajajoče trge.

Blackphone

 

Za vse paranoike med vami je tukaj Blackphone - mobitel Android, ki daje poudarek na šifriranju podatkov in varnem povezovanju v svet. Blackphone je bil zasnovan, da vam ponudi kar največji nivo zasebnosti, a se je treba zavedati, da popolnoma varnega mobitela ni. Kljub temu Blackphone ponuja najboljšo možnost, ki jo boste imeli, če boste želeli skriti svoje zasebne podatke. Po strojni plati je mobitel popolnoma spodoben in ponuja praktično vse, kar bi pričakovali od modernega mobitela Android. Seveda pa ne boste popolnoma varni, če boste Blackphone uporabljali za klicanje kolegov, ki nimajo varnega mobitela - to boste dosegli le, če boste klicali kolega, ki ima Blackphone ali pa je naročen na storitve podjetja, ki stoji za tem mobitelom. Vendar brez skrbi, saj boste ob nakupu tega mobitela prejeli še tri letne naročnine na omenjene storitve.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
27. februar 2014
1974
3. marec 2014
MWC 2014 - pregled novosti
Android, iOS, Windows Phone 8