MYO: futuristični trak za roko geste prevede v ukaze za naprave

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/MYO-signal_diagram.jpg

Upravljanja z napravami na dotik smo že vajeni, še vedno pa čakamo uporabno različico tega, kar smo videli v filmu Minority Report. Nevsiljivo alternativo bo ponujal trak za roko MYO, ki ga preprosto ovijemo na spodnji del roke, tik pod komolcem in nato s premiki roke ali prstov računalnikom in mobilnim napravam okoli sebe sporočimo svoje želje.

 

Trak MYO meri električno aktivnost v mišicah na roki, kar mu omogoča, da hitro zazna kakršnekoli premike roke in to prevede v ukaz za povezan računalnik. Za povezavo z napravami uporabljal nizko energetsko Bluetooth povezavo. Trak MYO bo podpiral Windows in Mac računalnike, za razvijalce iOS in Android aplikacij pa bodo na voljo dodatni API-ji za vključitev podpore zapestnici v mobilne aplikacije.

In kaj lahko vse s tem futuristično trakom za roko počnemo? V predstavitvenem videu, ki si ga lahko ogledaš spodaj, je nanizanih kar nekaj zanimivih primerov. Premikanje po zaslonu računalnika, upravljanje z glasbo in video posnetki med različnimi aktivnostmi, boljši nadzor nad prosojnicami na prestavitvah in seveda interakcija z igricami. Zanimivi so tudi primeri, ko se trak MYO poveže z drugimi napravami, kor npr. Sphero kroglico ali celo večjimi vozili. Zanimivo bi bilo verjetno tudi, če bi lahko trak MYO povezali s prihajajočimi Google očali.

 

Trak MYO naj bi na roke uporabnikov prišel do konca leta, na spletni strani že zbirajo prednaročila za 149 USD. Razvijalci aplikacij lahko že pokukati v MYO API in tako začnete razmišljati o novih futurističnih aplikacijah, ki jih bo omogočal trak MYO.

Glede na videno se mi zdi, da ima trak kar nekaj potenciala, saj se ga bo dalo dokaj neopazno nositi. Verjetno bo tudi zaznavanje gest bolj natančno kot pri sistemih s kamero, saj trak neposredno spremlja dogajanje na roki. Za tiste, ki ob govorjenju radi veliko mahamo z rokami, bo vsekakor zanimivo videti, ali bo znal trak dovolj pametno izbrati pomembne geste in ignorirati tiste okrasne. Si pa lahko že sedaj predstavljam, da bi lahko bila zadeva prav uporabna za nadzorovanje glasbe in spremljevalne aplikacije med tekom.

Kaj pa ti meniš o tem novem izumu?

Vir: The Next Web

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
473
4. oktober 2013
MYO: futuristični trak za roko geste prevede v ukaze za naprave