Na katerem Android mobitelu ali tablici baterija najdlje zdrži v praksi?

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/baterija-top15-android-porabnikov.jpeg

Pametni telefoni nas dnevno razveseljujejo na različne načine, a žal vzdržljivost baterij ponavadi ni na seznamu prednosti. Veseli smo že, če lahko s pametnim telefonom brez polnjenja preživimo en aktiven dan uporabe. Te zanima, kateri Android mobiteli in tablice zdržijo najdlje in koliko ur uporabe lahko v povprečju pričakujemo?

Simpatičen USB polnilec Andru

Simpatičen USB polnilec Andru (vir: http://powerbygen.com/)

Da bi prišli do teh odgovorov, je ekipa Root Uninstaller Team, ki med drugim ponuja aplikacijo za beleženje porabe baterije, v preteklih treh tednih analizirala 5.585 poročil uporabnikov na 474 različnih modelih Android naprav, tako mobitelov kot tablic. V povprečju so uporabniki na svojih Android spremljevalcih dobili 20,4 ure uporabe, kar je ravno dovolj za dnevno uporabo, če mobitel napolnimo čez noč in ga iz vtičnice vzamemo ob jutranjem alarmu.

Prestižni naslov najbolj vzdržljive Android naprave si je tokrat prislužila tablica Samsung Galaxy Tab 10.1 s preko 60 urami uporabe. Tesno za petami mu sledi mobitel LG Optimus Pro. Na tretjem mestu najdemo še eno tablico, in sicer Asus Nexus 7.

Top 15 Android naprav, ki so najbolj prijazne do baterije (vir: Root Uninstaller Team)

Top 15 Android naprav, ki so najbolj prijazne do baterije (vir: Root Uninstaller Team)

Tablice se torej kar dobro obnesejo, verjetno tudi zaradi drugačnega načina uporabe. Na seznamu top 15 do baterije najbolj prijaznih naprav pa ne najdemo trenutno najbolj zaželenih in najbolj zmogljivih naprav. To je seveda povsem razumljivo, saj imajo paradni Android mobiteli ponavadi ogromne, visoko-ločljive zaslone in zmogljive komponente, ki so seveda bolj zahtevne do baterije.

Če je vzdržljivost baterije zate na prvem mestu, se ti tako splača poseči po kakšnem manj zmogljivem mobitelu. LG Optimus Pro, ki je na drugem mestu, ima npr. manjši in slabši zaslon in fizično QWERTY tipkovnico, kar seveda požre manj baterije kot kakšna 5 palčna zverina z jasnim HD zaslonom.

Kaj pa na drugi, tisti manj zaželeni strani? Najslabše se obnese Samsung Galaxy Mini (ali pa ga uporabniki najbolj intenzivno uporabljajo). Dobra novica je, da tudi na tej lestvici ne najdemo trenutno najbolj zmogljivih mobitelov, ki so torej nekje v zlati sredini.

Top 15 Android naprav, ki so najmanj prijazne do baterije (vir: Root Uninstaller Team)

Top 15 Android naprav, ki so najmanj prijazne do baterije (vir: Root Uninstaller Team)

Sicer pa nam baterije na Android napravah, kot že omenjeno, v povprečju zdržijo 20,4 ur. Največ naprav je v razponu med 12 in 16 urami, kar je ravno dovolj, da do večera pridemo domov na kabel in mobitel napolnimo pred večerno žurko.

Distribucija vzdržljivosti baterij na Android napravah (vir: Root Uninstaller Team)

Distribucija vzdržljivosti baterij na Android napravah (vir: Root Uninstaller Team)

Vsekakor tudi mi upamo, da bodo proizvajalci kmalu prišli do večjih napredkov na področju baterij, saj pametni telefon, ki mu zmanjka baterije, ni nič kaj bolj uporaben kot kamen. Seveda pa lahko tudi sam/a marsikaj narediš za to, da ti mobitel ne ponikne takrat, ko ga najbolj potrebuješ.

Nam zaupaš, koliko časa v povprečju traja baterija na tvoji najljubši Android napravici?

Vir: TechCrunch

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
438
24. september 2013
Na katerem Android mobitelu ali tablici baterija najdlje zdrži v praksi?
Android