Naj bo nosljivo!

Alenka Selčan 16. oktober 2014
/PublishingImages/naj_bo_nosljivo_cover.jpg

Naj bo nosljivo!

Nosljiva tehnologija je dokaj mlad pojav v svetu pametnih naprav, a kot kaže, ima pred sabo še dolgo pot. Da bi prejelo čim več izvirnih zamisli, je podjetje Intel priredilo tekmovanje z imenom Make It Wearable.

 

Prva raven tekmovanja je s sloganom Dream It že februarja vabila k sodelovanju vizionarje, ki so z enominutnim videospotom svoje zamisli prepričali žirijo, da ima njihov koncept inovacijski potencial, ki ga bodo lahko razvijali tudi na drugi ravni tekmovanja s sloganom Build It. Da tu ni več prostora za sanje, temveč za izdelek, kot se spodobi, priča tudi nagrada v vrednosti petdesetih tisočakov, ki so jo nedavno podelili desetim finalistom, zmagovalec pa bo za svoj izdelek dobil kar pol milijona ameriških dolarjev. Pa si poglejmo, katerim izdelkom se je uspelo uvrstiti v finale.

Nixie, Blocks in Whristify

 

Da domišljija ne pozna meja, dokazuje ameriška ekipa s svojo zapestnico Nixie, ki spominja na Transformerje. Nixie, ki jo nosimo na zapestju, se bo na našo željo spremenila v kvadkopter s kamero in bo vzletela, kadarkoli se bomo znašli v situaciji, vredni selfija ali posnetka onkraj našega zornega kota. Nixie pa ni edina zapestnica med finalnimi produkti. Tu je še britanska platforma Blocks, ki nekoliko spominja na projekt ARA, saj predstavlja modularno zasnovo za različne pametne zapestnice, med zanimive in zelo obetavne naprave pa sodi tudi termalna zapestnica Wristify, ki ogreva ali ohlaja telo.

 

Babybe in BabyGuard

 

Čilska ekipa s svojim izdelkom dokazuje, da lahko nosljiva tehnologija koristi že v prvih trenutkih življenja. Haptična naprava z imenom Babybe je namenjena nedonošenčkom, ki morajo svoje prve dni preživeti v inkubatorju, in njihovim materam. Da bi jih zbližali, so ustvarili „želvo“, blazinico, ki zajema materin utrip in dogajanje v njenih prsih, in jo povezali z bionično podlago, na kateri leži novorojenček, ki tako ne bo več prikrajšan za občutek materine bližine. Da je nosljiva tehnologija primerna že ob prvih korakih, verjame tudi kitajski finalist BabyGuard s svojo pametno oskrbo za najmlajše.

Open Bionics in ProGlove

 

Med izdelki, ki nakazujejo, da je prihodnost že tu, je bionična proteza roke, ki jo je že lani na Indiegogu predstavljal angleški Open Hand Project. Hvale vreden projekt, ki želi vsem prikrajšanim za spodobno ceno omogočiti čim bolj dostojno bivanje. Da človeška roka zmore več, ugotavlja tudi nemška ekipa, ki je ustvarila ProGlove, rokavico, ki omogoča hitreje in natančneje izvedene delovne naloge predvsem delavcev v industriji.

First V1sion, Vubl in Snowcookie

Le kako bi bilo spremljati športne tekme, če bi si jih gledalci lahko ogledali s perspektive igralcev, se sprašuje španska ekipa in na to vprašanje odgovarja s svojim izdelkom First V1sion. Če jim bo uspelo, bodo zagotovo poželi globoko hvaležnost vseh športnih navdušencev. Za športne namene, ki presegajo udobje kavča pred televizijo, sta svoja izdelka razvila kar dva finalista. Angleži tako predstavljajo ovratnico Vubl, ki na osnovi dotika spremlja dogajanje v telesu med aktivnostjo, Poljaki pa so za zimske športne radosti razvili Snowcookie, napravo, ki bo nadzorovala gibanje tistih smučarjev, ki želijo izboljšati svojo tehniko.

Žirija ima pred sabo zagotovo zelo zahtevno nalogo. Zmagovalca bodo razglasili 11. novembra, do takrat pa lahko le ugibamo, komu bo uspelo pobrati 500 tisoč ameriških dolarjev. Na koga stavite vi?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
16. oktober 2014
2240
16. oktober 2014
Naj bo nosljivo!