Najavljen OnePlus One

Uroš Miklavčič 24. april 2014
/PublishingImages/oneplus_hero.jpg

Po mesecih napovedi in stopnjevanja napetosti je novo ustanovljeno podjetje OnePlus končno predstavilo svoj mobitel z imenom One (ne zamenjajte ga s HTC One). Mobitel je poseben predvsem zato, ker je podjetje ves čas obljubljalo, da bo predstavilo mobitel, ki ima vrhunske specifikacije in nizko ceno. Poglejmo, ali so držali svojo besedo.

 

Specifikacije in oblika

Po predstavitvi v Pekingu je bilo jasno, da so pri OnePlus mislili resno. Srce mobitela je Snapdragon 801, ki vsebuje 2,5 GHz procesor, v navezi z grafičnim procesorjem Adreno 330. Boljšega nabora trenutno na trgu ni. Za polno mero so dodali 3 GB delovnega pomnilnika, 13 MP fotoaparat ter zaslon z diagonalo 13,97 cm (5,5 palca) in ločljivostjo 1080 × 1920 px. Seveda mobitel podpira vse vrste povezljivosti, kot so WiFi, Bluetooth, GPS, NFC in tako dalje. Poleg klasičnih omrežij pa deluje tudi v omrežju 4G/LTE.

Vse to je zapakirano v lično plastično ohišje, ki na najdebelejšem delu meri 8,9 mm. Na strani se ta debelina zmanjša na 4,9 mm. Pod pokrov jim je uspelo spraviti baterijo, ki zadrži kar 3100 mAh naboja. To je 300 mAh več kot pri Samsungu Galaxy S5.

Strojna oprema torej upravičuje napovedi, saj se One brez težav postavi ob bok najboljšim na trgu ta trenutek. Poglobljeni testi bodo verjetno na voljo v prihodnjih dneh, zato končne sodbe, kako dobro se naprava odreže v realnem svetu, še ni mogoče podati.

 

Programska oprema

One ima naložen operacijski sistem Android. Namesto da bi pri One razvili svojo preobleko, kot je to navada pri proizvajalcih mobitelov, so se odločili, da uporabijo priljubljeni Cyanogen Mod 11S (Android 4.4). Cyanogen Mod je ena izmed bolj priljubljenih variacij operacijskega sistema Android, saj ne odstopa bistveno od čistega operacijskega sistema Android (kot to počnejo HTC, Samsung, LG in drugi), ampak se namesto tega raje osredotoča na gladko delovanje in druge uporabne dodatke. Poleg tega lahko uporabniki pričakujejo tudi redne posodobitve.

Cena in razpoložljivost

One bo najprej na voljo le v peščici držav, med katerimi sta nam najbližji Avstrija in Italija. Vendar pa boste morali za nakup najprej pridobiti povabilo, saj vam mobitela brez posebne kode, ki jo prejmete v povabilu, prodajalci ne bodo smeli prodati. Povabilo vam bodo lahko poslali tisti, ki so mobitel že kupili. Vsak kupec bo imel omejeno število povabil in tako bodo verjetno pri OnePlus zagotovili, da bodo lahko dovolj hitro pokrivali povpraševanje. Slednje zna biti vseeno zelo veliko, saj so priporočene maloprodajne cene resnično nizke. Za model s 16 GB boste namreč odšteli le 269 €, za model s 64 GB pa 299 €. Koliko bodo te cene poskočile, ko bodo dejansko prišle na prodajne police, pa še ni jasno. V vsakem primeru pa je One cenovno zelo agresivno postavljen in tako neposredno konkurira Nexusu 5.

Vir fotografij: oneplus.net

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. april 2014
2025
29. april 2014
Najavljen OnePlus One
Android