Najbolj zanimive Android naprave na sejmu CES 2012

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Motorola-Droid-4.jpg

Na letošnjem Consumer Electronics Show je bil Microsoft deležen precej pozornosti, predvsem zaradi svežega telefona Nokia Lumia 900, o kateri smo že poročali. Windows Phone 7 pa navkljub Microsoftovem trudu še ni prav zaživel, zato si tokrat raje poglejmo, katere novosti smo na CES-u videli v povezavi z Androidom, ki je tudi pri nas vse bolj priljubljen.

Novo predstavljeni Android telefoni

Samsung Galaxy Note končno prihaja tudi na ameriški trg (vir: Samsung)

Sejem CES je praviloma usmerjen na ameriški trg, zato je bila tokrat Samsungova največja novost LTE različica Android telefona/tablice Samsung Galaxy Note, ki bo v ZDA na voljo pri operaterju AT&T. Note je seveda pri nas že nekaj časa na voljo in navdušuje uporabnike, ki jim zaslon telefona nikoli ni prevelik in tiste, ki prisegajo na zaslonsko pisalo.

Elegantna Sony Xperia S v beli in črni barvi (vir: Sony)

Za naš trg je gotovo bolj zanimiva najava Android telefona Sony Xperia S. Sony, ki v novo leto vstopa brez nekdanjega partnerja Ericssona, nas bo z modelom Xperia S poskušal očarati s 11 cm (4,3 palčnim) zaslonom, 1,5 GHz dvojedrnim procesorjem, 32 GB notranjega pomnilnika in kar 12 megapikselno kamero, ki je seveda zmožna tudi zajema videa v ločljivosti 1080p HD.

Sony Xperia S bo na trg prišla v letošnjem prvem četrtletju z Androidom 2.3 Gingerbread, a Sony že zagotavlja, da bo zanjo nadgradnja na Android 4.0 Ice Cream Sandwich na voljo v drugem četrtletju. Bolje pozno kot nikoli, a ne? Mimogrede, v ZDA bo Xperia S na voljo z nekoliko večjim, 11,5 cm (4,6 palčnim), zaslonom na voljo pod imenom Xperia Ion.

Motorola Droid 4 vztraja pri fizični tipkovnici (vir: Motorola)

Motorola je predstavila osvežen model Droid RAZR Maxx, ki se od prejšnjega modela razlikuje le po tem, da je nekoliko večji zaradi zmogljivejše baterije. Predstavljen je bil tudi novi Droid 4, ki bo imel  10 cm (4 palčni) zaslon, 1,2 GHz dvojedrni procesor, 1 GB RAM, 16 GB notranjega pomnilnika, 8 megapikselno kamero in fizično QWERTY tipkovnico. Droid 4 bo na trg vstopil že opremljen z Ice Cream Sandwich-em, kot se seveda za Googlovo novo nevesto spodobi.

Intel s pomočjo Android vstopa na mobilni trg

Poleg tega bo Motorola na trg poslala še par srednje cenovnih pametnih telefonov. Veliko bolj zanimiva novica pa je ta, da so na sejmu CES najavili tudi sklenitev večletnega partnerstva s podjetjem Intel. Zaenkrat več podrobnosti ni znanih, v drugi polovici leta pa lahko že pričakujemo prvi telefon, ki bo združeval moči obeh podjetij. Intel je sicer na CES-u že najavil prvi telefon z Intelovim Medfield procesorjem: Lenovo K800. Slednjega bodo sicer v drugem četrtletju skupaj z Androidom 4.0 najprej dočakali na Kitajskem.

Elegantno tanek Huawei Ascend P1 S (vir: Huawei)

Elegantno tanek Huawei Ascend PS1 S (vir: Huawei)

Omeniti velja še podjetje Huawei, ki je že pred začetkom sejma ponosno predstavljalo telefon Ascend P1 S kot najtanjši Android telefon na svetu. Debel oz. tanek je le 6,68 mm, a kljub temu se pod 11 cm (4,3 palčnim) Super AMOLED zaslonom skriva dvojedrni 1,5 GHz procesor, 1 GB RAM, grafični procesor SGX540, ki ga najdemo tudi v telefonu Galaxy Nexus, in 8 megapikselna kamera. Na voljo bo tudi model Ascend P1 (brez oznake S), ki bo zaradi večje baterije nekoliko debelejši. Oba telefona naj bi luč sveta z Ice Cream Sandwichem vred dočakala v drugem četrtletju.

Asus obljublja ICS tablico po mamljivi ceni

Lani so bile na CES-u precej v ospredju Android Honeycomb tablice, letos je bilo le-teh opazno manj. Na to so nedvomno vplivali zaenkrat skromni prodajni rezultati, kljub temu pa se je tudi letos nekaj proizvajalcev odločilo predstaviti nove modele tablic. Med najbolj pogumnimi je gotovo Asus.

Asus je med drugim predstavil osveženo tablico Transformer Prime, ki bo po novem imel zaslon z ločljivostjo kar 1920 × 1200. Poleg tega pa smo lahko ponovno videli predstavitev naprave Asus Padfone, ki v enem združuje pametni telefon in tablico. Padfone je bil sicer največ pozornosti deležen zaradi nekoliko nenavadne in dokaj komične predstavitve, ki si jo lahko pogledaš v zgornjem  videu.

Asus MeMO 370T obljublja zelo privlačno ceno (vir: Pinoy Tech Blog)

Verjetno najbolj zanimiva pa je bila Asusova 18 cm ( 7 palčna) tablica MeMO 370T, za katero upamo, da bo po izidu dobila kakšno bolj prijazno ime. MeMO 370T bo poganjal pošastno hiter štirijedrni procesor NVIDIA Tegra 3, s programskega vidika pa nas bo razveselil Ice Cream Sandwich. Največje presenečenji pa je gotovo cena: tablica naj bi stala le 249 USD! Omeniti sicer velja, da je tablica še v razvoju in da je na trgu najverjetneje ne bo pred drugim četrtletjem.

Android kamera, ura, MP3 predvajalnik in ostale novosti

Polaroid SC1630 Smart Camera

Polaroid SC1630 Smart Camera poganja Android (vir: Polaroid)

Poleg telefonov in tablic, smo lahko na CES-u občudovali še druge Android naprave. Polaroid je denimo predstavil pametno kamero SC1630, ki jo poganja kar Android. Kamera od zadaj s 8,1 cm (3,2 palčnim) zaslonom izgleda kot pametni telefon, razlika pa je takoj očitna na sprednji strani, kjer najdemo 16 megapikselno kamero s 3x optično povečavo. Kamera se bo lahko povezala na WiFi omrežja, vsebuje pa tudi GPS in možnost urejanja slik in video posnetkov kar na kameri. Podpirala bo tudi Android Market, tako da bo predvidoma možno nalagati tudi ostale Android aplikacije.

Sony Walkman Z bo poskušal konkurirati iPod Touch-u (vir: Sony)

Sony pa se je namesto fotografiji odločil posvetiti glasbi. Predstavili so namreč tudi svoj odgovor Applovem iPod Touchu: Walkman Z1000. Sodobni pametni Walkman pod 11 cm (4,3 palčnim) zaslonom poganja Android 2.3, ponuja pa tudi poseben gumb z Walkman logotipom, s katerim lahko hitro odpremo glasbeni predvajalnik. Walkman Z bo na voljo v 8GB, 16GB in 32GB modelih, a žal bo s predvideno osnovno ceno 249,99 USD za 50 USD dražji od iPod Toucha-a. Tako v ZDA kot v Evropi naj bi bil sicer naprodaj že naslednji mesec.

Sony SmartWatch se zna pogovarjati s pametnim telefonom (vir: Sony)

Sony je sicer predstavil še eno zanimivo Android napravico: uro SmartWatch. Ja, gre za pametno uro, ki jo lahko nosimo na zapestju, s pomočjo Bluetooth povezave pa jo lahko povežemo z Android pametnim telefonom in s tem na uri dostopamo do klicev, sporočil, glasbe in aplikacij. Ura ima 3,3 cm (1,3 palčni) OLED zaslon na dotik, podpira vibro opozorila in vsebuje akcelometer. Na Android Marketu bodo na voljo tudi aplikacije, ki bodo še dodatno obogatile zmožnosti ure. Sicer pa je SmartWatch le eden izmed Sony-jevih novih dodatkov "Smart Extras", ki se odlično razumejo s Sony-jevimi Android telefoni.

Poleg zanimivih novih naprav, je med sejmom CES odmevala tudi Googlova predstavitev oblikovalskih smernic za Android (seveda s poudarkom na različici Ice Cream Sandwich), o katerih smo že pisali. Vsekakor upamo, da bomo v prihodnjih mesecih deležni še več novih naprav, ki jih bo poganjala najnovejša različica Androida.

Je tebe morda že prepričala katera izmed novosti iz CES-a? :)

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
312
24. september 2013
Najbolj zanimive Android naprave na sejmu CES 2012
Android