Najbolj zanimivi mobiteli in tablice na MWC 2013

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/LG-MWC-2013.jpg

Danes se v Barceloni zaključuje Mobile World Congress, ki je postregel z vrsto zanimivimi najavami, predvsem novih Android naprav. O Samsungovi novi tablici Galaxy Note 8.0 in medijskemu centru HomeSync smo že poročali, kaj pa so pokazali še drugi proizvajalci?

LG je predstavil kar 8 naprav

LG je bil na tokratnem sejmu med najbolj produktivnimi. Predstavljali so kar 8 Android mobitelov iz štirih družin. Družino L, pri kateri je poudarek na obliki, so predstavljali Optimus L3 ll, L5 ll in L7 ll. Družino F, ki naj bi ponujala dostopne 4G mobitele, sta zastopala Optimus F5 in F7. Manjkala nista tudi megatelefona Optimus Vu: in Vu: 2, ki ponujata večji zaslon.

A največ pozornosti je požel LG Optimus G Pro, novi paradni konj LG-jeve Android družine. Gre za prvi LG-jev mobitel v polni HD resoluciji 1080p in visoko ločljivostjo 401 ppi. Njegov IPS LCD zaslon bo v diagonalo meril kar 5,5 palcev (13,97 cm), poganjal pa ga bo štiri-jedrni 1,7 GHz Qualcommov procesor Snapdragon 600, ki bo skupaj z 2 GB RAM-a poskrbel za tekoče delovanje Androida 4.1.2 Jelly Bean.

Nokia s cenovno bolj ugodnimi mobiteli

 

Nokia je letošnji MWC izkoristila za predstavitev dveh cenovno bolj ugodnih modelov družine Lumia z operacijskim sistemom Windows Phone 8. Elegantno tanka Nokia Lumia 720 se tako vriva med že obstoječi Lumii 610 in 820, na konec družine pa se je udobno pripela Lumia 520. Lumia 720 in 520 po tehničnih lastnostih ne izstopata, bosta pa privlačni tudi za manj globoke žepe. Poleg tega je Nokia predstavila še bolj preprosta in manj pametna mobitela, Nokia 105 in 301, ki sta se pri videzu zgledovala pri družini Lumia, bosta pa seveda na voljo po še bolj ugodni ceni.

ZTE Grand Memo tokrat največji med mobiteli

ZTE je tokrat poskrbel za največji predstavljeni mobitel, če seveda ne upoštevamo poplave tablic, ki mislijo, da so mobiteli. ZTE Grand Memo lahko s 5,7 palčnim (14,48 cm) zaslonom še pogojno spustimo v kategorijo mobitelov, sploh če se spomnimo na Huawei Ascend Mate s 6,1 palčnim (15,5 cm) zaslonom z letošnjega CES-a. Če mu oprostimo velikost, je ZTE povsem spodobna zverina z Androidom 4.1, štiri-jedrnim 1,5GHz Qualcommovim procesorjem Snapdragon 800, 13 MP kamero in 720p zaslonom.

Huawei z najhitrejšim LTE mobitelom

Huawei pri velikosti svoje nove Android zverine z velikostjo zaslona ni pretiraval. Huawei Ascend P2 ima tako 4,7 palčni HD zaslon, 1,5 GHz štiri-jedrni procesor, 13 MP kamero, njegova posebnost pa naj bi bila v uporabi najnovejše tehnologije LTE, ki naj bi mu omogočala hitrosti preko 100 Mbps, hitreje kot iPhone 5 ali Samsung Galaxy S III. Bomo videli, ali te obljube držijo tudi v praksi.

Voododporna tablica Xperia Tablet Z

 

Mobitel Sony Xperia Z se je odlično izkazal na nedavnem testu na dlani, sedaj pa je Sony od blizu predstavil še tablično različico svojega Android paradnega konja. Xperia Tablet Z je lahka, tanka 10,1 palčna (25,65 cm) tablica, ki si je od manjšega bratca sposodila elegantno obliko, čudovit zaslon in vodoodpornost. Tablet Z bo poganjal 1,5 GHz štiri-jedrni procesor Snapdragon S4 in Android 4.1, saj očitno tudi Sony še ni povsem odkril novejše dostopne različice 4.2.

Asus vztraja pri nenavadnih imenih in telefoniranju s tablico

 

Asus še kar vztraja s svojim nenavadnim hibridom Padfone z novim imenom Padfone Infinity, ki je sestavljen iz 5 palčnega (12,7 cm) mobitela in 10,1 palčne (25,65 cm) tablice, ki se en drugemu odlično, skoraj v biblijskem smislu, prilegata. Dobrega izgovora za to reč še nisem našla, me je pa tokrat bolj zabaval predstavitveni video za nov produkt z imenom Fonepad, ki je v bistvu 7 palčna (17,78 cm) Android tablica, s katero lahko telefoniramo (to sicer omogoča tudi novi Galaxy Note 8.0). No, če pri tem uporabljamo slušalke, to niti ni tako slaba ideja, ampak Asus si očitno predstavlja, da bomo tablico prislonili kar k ušesu. Prepričaj se na lastne oči v spodnjem videu.

 

Prvi mobiteli s Firefox OS

Obiskovalci MWC so v roke lahko prijeli tudi prve mobitele z Mozillinim novim operacijskim sistemom Firefox OS. Spoznali smo lahko ZTE Open in Alcatel OneTouch Fire, načrte za svoje Firefox OS mobitele so razkrili tudi Sony, LG in Huawei. Malo manj spodbudno pa je dejstvo, da svojega Firefox OS mobitela (še) ne načrtuje Samsung, ki poleg Appla velja za trenutno najuspešnejšega proizvajalca mobilnih naprav.

… in še veliko drugega

Seveda so tudi ostali proizvajalci predstavili svoje nove igračke. Acer svoj prvi pametni telefon Liquid Z2, Fujitsu Stylistic S01, HP svojo Android 7 palčno tablico Slate 7, Lenovo nove, čudno poimenovane tablice, Motorola svoj Razr HD, ki je namenjen angleškemu trgu.

Skratka, ponovno so na MWC kraljevale Android naprave. Mobiteli vse večjih velikosti, vse bolj moderne postajajo tudi 7 palčne tablice, ki rade telefonirajo. Ob tej prevladi Androida je bilo nenavadno predvsem to, da je na tokratnem sejmu manjkal Google, ki je imel prejšnja leta precej impresivne in zabavne predstavitve svojega Androida. Letos so se odločili, da oder prepustijo proizvajalcem naprav, ki, zanimivo, Android v svojih promocijskih materialih vse manj izpostavljajo. Google bo sicer svoje glavne novosti predstavil v sredini maja na konferenci Google I/O, čez slabe dva tedna pa bomo spoznali še Samsungovega novega paradnega konja, Galaxy S IV, tako da zanimivih novosti še nekaj časa ne bo zmanjkalo.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
475
4. oktober 2013
Najbolj zanimivi mobiteli in tablice na MWC 2013
Android