Najboljše aplikacije za nosečnice – od pluska do dojenčka

Renata Anžič Trtnik 21. december 2020 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/appsi-za-nosecke-anzic-dec20-hero.jpg

Obdobje nosečnosti je za marsikatero žensko najlepši čas. Čas pričakovanja in čas sprememb. Ni pa nujno, da je to obdobje zanjo in okolico tudi najlažje. Plusek poleg veselja in sreče prinese mamici in očku tudi kar nekaj vprašanj, sploh če je to prva nosečnost. To obdobje prinese tudi veliko brskanja za informacijami po knjigah in spletu. Sodobne mamice imajo odgovore vedno pri sebi, saj si na pametne telefone naložijo aplikacije, ki jim povedo, kako velik je že otročiček, kaj morajo v katerem tednu nosečnosti narediti, kako se najbolje organizirati ... Vsekakor pa nobena aplikacija ni nadomestilo za obisk zdravnika, kadar potrebujete strokovne odgovore in priporočila.

1. Pregnancy & Baby Tracker (za Android in iOS)

Imate radi sadje in sladice? No, aplikacija ni namenjena gurmanskim užitkom, ampak na zelo nazoren način s slikicami sadja pokaže, kako velik je otrok v določenem tednu. Prav tako tudi iz tedna v teden priporoča, koliko v povprečju naj bi nosečnica pridobila na teži. Zagotovo nikjer ne boste zasledili podatka, da mora jesti za dva od potrditve nosečnosti in še petnajst let po porodu. Seznanili se boste s simptomi, ki spremljajo nosečnost, pojasnili, mamice v pričakovanju pa obožujejo videoposnetke o tem, kaj se dogaja vsak teden z otrokom in s telesom nosečnice. Dobili boste tudi ideje za ustrezno pripravo hrane, priporočene vaje za razgibavanje, zdravstvene nasvete ... Aplikacija je nastala po bibliji nosečnic z naslovom What to Expect When You’re Expecting.

2. Ovia Pregnancy (za Android in iOS)

Ta aplikacija se za razliko od drugih aplikacij nekoliko bolj kot otroku posveča zdravju in počutju nosečnice. Priporoča izbor primerne in zdrave prehrane, z njo lahko nosečnica spremlja, s čim se prehranjuje, katere vitamine mora jemati in kdaj (opomniki), ima pa tudi funkcijo za boljše spanje. Zelo praktična je tudi funkcija, ko se lahko bodoči starši (tudi anonimno) pogovorijo z drugimi starši in si izmenjamo izkušnje. Dodate lahko že izbrano ali eno izmed priljubljenih imen, ki ga bo nosil vaš otrok, in tako bo komunikacija med vami in aplikacijo še bolj osebna. Čeprav ni aplikacija za načrtovanje zanositve, se je prav v ta namen zelo izkazala. Spremljate lahko menstrualne cikle in plodne dneve. Tako je koristna tudi za vse tiste, ki si želijo zanositi. Aplikacijo si je naložilo že prek 13 milijonov uporabnic.

 

3. Baby2Body: Pregnancy Wellness (za iOS)

Ta aplikacija je namenjena nosečnicam, da ostanejo v formi, fit in zdrave. Vsebuje prilagojene načrte vadbe glede na fazo nosečnosti. Spremlja težo nosečnice, vnos vode, vadbo, spodbuja k napredku, priporoča zdrave obroke ... Vsebuje tudi razdelek o čuječnosti, meditaciji, sproščanju, ki vključuje vodeno meditacijo za sprostitev. Na voljo so tudi recepti za zdrave prigrizke in obroke. Podobna aplikacija za Androide se imenuje Pregnancy Exercise.

4. Birth Made Easy – Hypnobirthing (za iOS)

Hipnoterapevtke z več kot 30-letnimi izkušnjami Paola Bagnall je ustvarila to aplikacijo, da bi ženskam pomagala doseči čim boljšo sproščenost med nosečnostjo in porodom. Ponuja brezplačne vodnike za sprostitev in vizualizacijo. Dotika se jutranje slabosti in kako jo lažje prenesti, nespečnosti, čustvene občutljivosti, kako sprostiti telesno zakrčenost ... Tudi ta aplikacija je namenjena samo uporabnikom iPhonov, vendar je Hypnobirthing — Calm Pregnancy & Childbirth podobna aplikacija za Androide.

5. Pa še ena za očke: Daddy Up (za Android in iOS)

Ne glede na to, ali boste postali novopečeni očka ali ste že prekaljeni v tej vlogi, je Daddy Up moški vodnik po nosečnosti, ki tedensko sledi nosečnosti in kaj se dogaja z glavnima akterjema, na moški način predstavi, kako velik je že dojenček, organizirano posreduje seznam del in opravil, za kaj in kdaj je potrebno poskrbeti v zvezi z družinskim gnezdom, dojenčkom, nosečnico (kaj dati v torbo, ko se začne porod, kje priti do porodnišnice, kako izbrati otroški sedež, kako opremiti sobico in s čim ...) ... Pomaga tudi bolje razumeti nosečnico (če je to sploh možno ;D) in se seznani z nosečniško terminologijo. Daddy Up je z modrimi besedami izkušenih očetov, ki so že hodili po tej poti, priročno »orodje« za očke, ki bodo to kmalu postali. Prvič ali pa tudi ne. Vsekakor se bodo ob aplikaciji zabavali.

Preberite še:

 • Safe Kids ali desna roka vsakega starša
 • Hura, se šola je začela! Nekaj pomočnikov za starše, da ne bodo čisto na koncu z živci že prvi teden šole
 • Otroci in igrice ‒ kaj jim ponuditi, da bo hkrati zabavno in poučno?
 • RokOut ‒ Mala šola spletnih vsebin: »A poznaš tistega Roka, ki ima za frenda Gandalfa?«

 • Podobni članki

   

  Nalaganje vsebine
  © 2017 Telekom Slovenije
  21. december 2020
  5508
  22. december 2020
  Najboljše aplikacije za nosečnice – od pluska do dojenčka
  iOS, Android