Najboljši mobiteli v letu 2018

Matej Ribič 28. december 2018 Čas branja članka: 14 min
/PublishingImages/best-phones18-ribic-dec18-hero.jpg

Ne spomnim se leta, ko bi imeli toliko odličnih mobitelov kot letos, zahvalimo pa se lahko vse večji konkurenci, predvsem v srednjem in višjem cenovnem razredu. Želja po mobitelu, pri katerem vse več sprednje površine prekriva zaslon, je povzročila, da so proizvajalci začeli iskati in ponujati različne rešitve omenjenega izziva ter tako bistveno pospešili inovacijo v primerjavi s preteklimi leti. Ker pa so mobiteli čedalje boljši in hkrati čedalje pomembnejši del naših življenj, se je temu primerno povečala tudi cena, ki jo za nakup novega mobitela od nas zahtevajo proizvajalci.

V naših rokah se je tako znašlo ogromno mobitelov, vse večja izbira pa lahko marsikateremu kupcu močno oteži izbiro. Tako bomo predstavili po našem mnenju najboljše mobitele letošnjega leta in jih razdelili v skupine, da boste še lažje izbrali pravega glede na lastnost, ki vam je pri novem mobitelu najpomembnejša.

Najboljši mobitel brez kompromisov: Samsung Galaxy Note 9

 

Popolni mobitel ne obstaja. Vsak ima nekaj prednosti in tudi slabosti, na podlagi katerih se kupec na koncu odloča. Samsung Galaxy Note 9 tako vsekakor ni popoln, ampak je temu vsekakor najbližje, njegova edina slabost pa je nekoliko višja cena. Tudi sam sem pred kratkim dobil svojega, sicer službenega Note 9, ki pa je kmalu zamenjal tudi moj osebni mobitel. Serija Note ima ogromno oboževalcev predvsem zaradi pisala S Pen, s katerim je podpisovanje dokumentov izjemno enostavno, uporabniki pa imajo tako pisalo kot tudi beležko vedno pri roki. Na mobitel se v celoti zanašam za zajem fotografij, ki nastanejo pri testih mobitelov in pisanju člankov. In ko že govorimo o pisanju, vsi članki so napisani na Notu 9, medtem ko ta poganja Samsung Dex, ki je pred kratkim dobil tudi podporo za Linux. Note 9 je tako vse, kar potrebujem, pa naj bo doma ali na poti.

Note 9 je najboljši mobitel leta 2018 in zmore še več v rokah zahtevnih uporabnikov, ki bodo pripravljeni izkoristiti njegov potencial.

Splošni uporabniki: Samsung Galaxy s serijo S, Huaweijeva serija P20 ali Apple iPhone

 

Seveda ne smemo pozabiti na splošne uporabnike mobitelov. Teh ne zanima tehnologija, ampak si preprosto želijo mobitel, ki bo zanesljiv in jim bo čim bolje služil ter ne bo razočaral v nobeni kategoriji. Takim svetujem, da kupijo mobitel iz serije Galaxy S9, Huaweijeve serije P20 ali katerega izmed mobitelov iPhone.

Navdušenci ogrizenega jabolka imajo letos kar pestro izbiro, saj je Apple v septembru predstavil kar tri mobitele: iPhone Xr, Xs in Xs Max. Eden od razlogov, zakaj so tako priljubljeni, je, da so v vseh kategorijah več kot dobri. Tako so popolna izbira za običajnega uporabnika, ki si preprosto želi mobitel, ki ga ne bo razočaral. Novi iPhoni so s seboj prinesli marsikatero mamljivo lastnost, se je pa bistveno povečala tudi cena, zato so za marsikoga žal nedostopni. Dobra novica je, da je nova programska posodobitev iOS 12 bistveno pohitrila tudi starejše modele, ki so še vedno zelo dobra izbira, pri Telekomu Slovenije pa so na voljo iPhone 6s in novejši modeli.

Tisti, ki si želite mobitel, ki ga poganja Android, boste več kot zadovoljni s Samsungom Galaxy S9/S9+ ali Huaweijem P20/P20 Pro. Ti vam bodo dolgo in dobro služili, saj tako kot mobiteli iPhone predstavljajo nek zlati standard.

Običajni uporabniki bodo več kot zadovoljni s Huaweijevo serijo P20, Samsungovo serijo Galaxy S ali katerim izmed modelov iPhone.

Največ za vaš denar: Nokia 7.1 in Pocophone F1

 

Vsekakor si za naš težko prisluženi denar želimo kar največ. Letos je trg pretresel Pocophone F1, ki je na evropskem trgu na voljo za slabih 300 EUR. Gre za podznamko kitajskega proizvajalca Xiaomi, ki si želi »nov začetek« na trgu in ustvariti novo skupino oboževalcev – podobno, kot to dela Huawei s podznamko Honor. Pocophone F1 ponuja enega izmed najmočnejših čipov v mobitelu – Snapdragon 845, 6 ali 8 GB delovnega in 64 ali 128 GB notranjega pomnilnika, 6,2-palčni zaslon, 4000 mAh veliko baterijo, dvojne zvočnike in tudi zadovoljivo kamero. Tako mesto je pred tem zasedal OnePlus, ki pa s konstantnim višanjem cen počasi prehaja v višji cenovni razred.

Pocophone F1 za naš denar ponuja najmočnejšo strojno opremo.

 

Pocophone F1 je vsekakor odlična izbira, vendar ga lahko dobimo le v tujini, kar pa zna nekaterim ljudem predstavljati težavo. V tem primeru brez težav priporočam mobitel Nokia 7.1. Ta me je na testu glede na ceno prav tako zelo presenetil in ponuja legendarno izdelavo, po kateri slovi Nokia. Prav tako ima odlični zaslon, kamere in operacijski sistem. Nokia je vse mobitele opremila z operacijskim sistemom Android One, ki mu mi pravimo »čisti Android« in ne vsebuje nikakršnih prednaloženih programov ali težkih prevlek, temveč ponuja natanko tak operacijski sistem, kakršnega je oblikoval Google.

Nokia 7.1 ponuja najboljšo programsko opremo, je tudi legendarne izdelave in kakovosti, po kateri slovi Nokia.

Najzmogljivejši mobitel: Huawei Mate 20 Pro

 

Huawei vsako leto preseneča in čedalje bolj konkurira ostalim čipom, kot sta Samsung Exynos in Qualcomm Snapdragon. Prav Huawei pa je letos prvi ponudil čip, ki je proizveden na 7-nanometrski arhitekturi – Kirin 980 – in tako prevzel vodilno mesto. To je trenutno najzmogljivejši čip, ki ga najdemo v mobitelih, hkrati pa ponuja tudi izjemno nizko porabo, saj je sestavljen iz osmih jeder v treh skupinah. Prva skupina je iz dveh izjemno zmogljivih jeder Cortex-A76, ki delujeta pri 2,6 gigaherca, druga skupina dveh jeder Cortex-A76 ponuja ravnovesje med porabo in močjo ter deluje pri nižji hitrosti 1,92 gigaherca, tretja skupina štirih varčnih jeder Cortex-A53 pa bije pri 1,8 gigaherca. Kirin 980 je trenutno najhitrejši čip in bo ostal na prvem mestu vsaj do prihoda Exynosa 9820 ali Qualcommovega Snapdragona 855 v prihodnjem letu.

Huawei Mate 20 Pro bo zadovoljil tudi najzahtevnejše odvisnike od hitrosti.

Mobitel z najboljšo baterijo: Huawei Mate 20 Pro

 

Vsekakor nismo pričakovali, da bo mobitel z največ moči hkrati ponujal tudi najbolj vzdržljivo baterijo. Mobitel zahvaljujoč že prej omenjenemu čipu – Kirin 980 – brez težav zdrži do dva dni. Je tudi prvi, ki je proizveden na 7-nanometrski arhitekturi in v kombinaciji z varčnim operacijskim sistemom, ki mu pomaga tudi umetna inteligenca, z analizo uporabe in prilagajanjem strojnih sredstev danim nalogam pa ponuja kar najboljši izkoristek baterije. Huawei Mate 20 Pro je tako popoln spremljevalec: tako na daljših potovanjih kot tudi za deloholike. Vredno omembe je, da določeni načini agresivno terminirajo aplikacije v ozadju za doseg takšnih rezultatov, je pa to mogoče nekoliko omiliti z izbiro manj agresivnih načinov varčevanja baterije. Mate 20 Pro ponuja tudi brezžično polnjenje drugih naprav, ki pa je izjemno počasno in bolj kot v praksi služi za hvaljenje in draženje konkurence. Huawei Mate 20 Pro tako ponuja še daljše delovanje baterije kot odličen predhodnik P20 Pro.

Huawei Mate 20 Pro bo poskrbel, da boste tako na potovanjih kot na delovne dni neodvisni od električne vtičnice.

Najboljši zaslon: Samsung Galaxy Note 9 in Razer Phone 2

 

Najboljši zaslon na mobitelih se letos nahaja na mobitelu Samsung Galaxy Note 9. Ta ima tako imenovan Infinity Display oziroma brezkončen zaslon, ki se preliva v ohišje na robovih in reši tudi težavo z deformacijo barv na zavitih robovih, kot se pogosto dogaja konkurenci. Poleg tega je zaslon zelo velik, kar je čedalje bolj zaželena lastnost, in ima tudi izjemno visoko ločljivost 2960 x 1440 slikovnih pik. Je tudi zelo svetel in lahko doseže kar 1000 nitov svetilnosti, tip zaslona AMOLED pa ponuja odličen kontrast, dolgo življenjsko dobo baterije in seveda podporo za HDR, saj je takih vsebin čedalje več. Vredno omembe je, da sta Samsung in LG ena izmed glavnih proizvajalcev OLED-zaslonov in Samsung z njimi oskrbuje tudi Applove naprave, vsekakor pa je Note 9 najmanj generacijo pred vsemi. Samsung se je zresnil tudi glede barv, saj so odpravili izjemno žive barve, ki so bile v preteklosti značilne za mobitele S6 in S7, in jih nadomestili z bolj natančno predstavo.

Samsung Galaxy Note 9 ponuja tehnično najbolj dovršen zaslon, kar ga lahko najdemo pri mobitelih.

 

Vreden omembe je tudi Razer Phone 2. Gre za edini mobitel na trgu (poleg Razer Phona prve generacije), ki podpira zaslon 120 Hz. Gre za značilnost, ki jo pogosto najdemo na monitorjih, namenjenih igranju tekmovalnih iger, in je vsekakor posebno doživetje. Nekoliko manj posebne pa so ostale značilnosti zaslona, denimo tehnologija IGZO IPS, ki jo uporablja, in nekoliko nižja svetilnost 580 nitov. Mobitel tako namesto standardnih 60 prikazuje do 120 sličic na sekundo. To je mogoče opaziti pri navigaciji in splošni uporabi. Če vas skrbi za baterijo, pa lahko hitrost osveževanja zaslona zmanjšate na 90 ali standardnih 60. Mobiteli, namenjeni igranju iger, so vsekakor nova kategorija, žal pa podpora v mobilnih igrah ni dovolj visoka, da bi tak zaslon resnično izkoristil svoj potencial.

Razer Phone 2 ponuja najhitrejši zaslon v mobilnih napravah, ki je glede na praktično uporabo nekoliko pred svojim časom.

Najboljša kamera: Huawei Mate 20 Pro, Google Pixel 3 in Samsung Galaxy Note 9

Vsak proizvajalec ima drugačen pristop do tega, kaj bo kamera ponujala in kakšna bo uporabniška izkušnja. Prav tako so način procesiranja slik, obdelava, barve in kontrast od kamere do kamere bistveno drugačni oziroma, povedano drugače, vsak ima nekaj prednosti in tudi slabosti.

 

Google Pixel 3 tako ponuja najboljšo enojno kamero. Ta se bolj kot na strojno opremo zanaša na programsko opremo oziroma »computational photography«, saj je Google konec koncev podjetje, ki se ukvarja s programsko opremo. Slike so vsekakor izjemno dobre, vendar se lahko nekaterim zdijo preveč nenaravne, saj jih pogosto posvetli, doda ostrino in se zanaša na agresiven HDR.

 

Huawei Mate 20 Pro nadaljuje uspeh svojega predhodnika P20 Pro in se za razliko od Googla zanaša na strojno opremo. Ima kar tri kamere na zadnji strani, vsaka pa ponuja nekoliko drugačen pogled na svet, ki ga zajemamo. Prva kamera ponuja kar 40 MP pri svetli zaslonki s f/1,8 in velik senzor, ki skrbi za izjemne nočne slike. Druga kamera ponuja 20 MP in je širokokotna z zaslonko f/2,2. Ta nam omogoča povsem drugačen pogled in na fotografije stisne presenetljivo veliko z minimalnim stranskim popačenjem, ki je sicer značilen za širokokotne kamere. Tretja ponuja kar petkratno optično povečavo ter zaslonko f/2,4 in 8 MP, tako bomo lahko zajeli tudi predmete, ki so od nas bolj oddaljeni. Taka posebna strojna oprema zahteva tudi več znanja oziroma poznavanja kamere. “Profesionalci”, na katere cilja Huawei P20 Pro, se bodo vsekakor poglobili v nastavitve, te pa znajo biti za “neprofesionalce” nekoliko zastrašujoče.

 

Tu je še neka srednja izbira v obliki Samsunga Galaxy Note 9. Ta ponuja dokaj preprost meni, hkrati pa tudi napredne funkcije, kot je dvojna zaslonka. Samsungova strojna oprema je vsekakor dobra, redne posodobitve kamere pa dodajajo nove načine slikanja in nekoliko lovijo Googlov način obdelave slik. Vsekakor pa Note 9 ponuja izjemno realne in natančne barve. Tega bomo bolj veseli tisti, ki si želimo barvno natančne slike, se pa trenutni trend nagiba k bolj živim slikam s povečanim kontrastom, visoko svetlostjo in HDR, saj so te na družabnih omrežjih videti »bolj mamljivo«.

Google Pixel 3 je tako najboljša izbira za ljudi, ki si želijo čim boljšo sliko s samo enim pritiskom na sprožilec. Tisti, ki si želite še več in ste se za to pripravljeni igrati s kamerami, pa boste bolj veseli Huaweijevega Mate 20 Pro. Tu je še Galaxy Note 9, ki bo prav tako zadovoljil z barvno natančnimi slikami in tudi sicer odličnima kamerama.

Najboljši dizajn: Xiaomi Mi Mix 3 in Note 9

 

Ljudje si očitno želimo, da bi sprednjo stran mobitelov prekrivalo čim več zaslona. Robovi na levi in desni se tako manjšajo, vsekakor pa trenutna tehnologija ne ponuja rešitve, kam postaviti senzorje, zvočnik in sprednjo kamero, na katero se vse bolj zanašamo. Tako so se rodili različni načini, vsak pa predstavlja neko svojo rešitev izziva. Tako smo letos dobili zarezo, elektronsko pomične kamere, na poti pa so zasloni z luknjami za sprednje kamere. Xiaomi je ubral nekoliko drugačen pristop. Zgleduje se po mehanskih drsnikih, ki smo jih pred desetletjem že uporabljali na mobitelih in so že dokazali vzdržljivost. Tako z novim mobitelom Mi Mix 3 predstavljajo, kar je po mojem najboljša rešitev, in ponujajo odličen mobitel za ne tako veliko denarja in zaslon z najmanjšimi robovi do sedaj.

Samsung je trenutno edini proizvajalec, ki se izogiba uporabe zarez. Zareza vsekakor ni za vsakogar in je za nekatere povsem nesprejemljiva. Moti prikaz vsebin na zaslonu, pogosto omeji značke obvestil na prikaz le treh in gre za nepotrebno kopijo iPhona in njegovega dizajna, ki nima posebne praktične vrednosti. Mobiteli Note 9 in S9/S9+ ponujajo izjemno tanke zgornje in spodnje robove ter so odlična izbira za tiste, ki se zarezam na mobitelih poskušajo izogniti.

Xiaomi Mi Mix 3je mobitel za tiste, ki želite izstopati, in verjamem, da bo pritegnil marsikateri pogled, še posebej posebna izdaja. Medtem ko se boste z Mi Mix 3 počutili kot v znanstveni fantastiki, pa vam Note 9 v letu zarez ponuja konservativen pristop.

Najboljši zvok: LG V30

 

Serija mobitelov LG V že od nekdaj ponuja nadstandardne mikrofone in priključke za slušalke ter je edina izbira za odvisnike od glasbe. Ste si kdaj želeli posneti video na mobitelu, a je bil zvok neuporaben? Serija LG V vam bo omogočila snemanje kristalno čistega zvoka tudi na koncertih. Ta zvok boste lahko v visoki ločljivosti HiFi ponovno poslušali na izboljšanem priključku za slušalke, imenovanem Quad DAC, ki bo zvok predvajal v visoki kakovosti in jakosti ter poganjal tudi največje studio slušalke. Da o nastavitvah zvoka in naprednih izenačevalcih, že vgrajenih v sistem, sploh ne govorim, LG je tu vsekakor leta pred ostalimi proizvajalci in ponudbo na trgu. Omenjene lastnosti pa, kot smo opazili pri testu LG G7 Fit, prihajajo tudi na ostale serije mobitelov LG in bodo cenovno še nekoliko dostopnejše.

LG V30 in drugi sodobni mobiteli LG ponujajo izkušnjo poslušanja glasbe brez konkurence.

Najboljši »majhen« mobitel: Sony Compact XZ2

 

Kaj sploh je majhen mobitel? V primerjavi s preteklostjo danes vse več stvari počnemo na mobitelih, posledično pa je želja po večjem zaslonu čedalje večja. 6-palčni zasloni so tako letos postali standard. Vsekakor pa obstajajo tudi ljudje, ki si želijo majhnega mobitela, ravno iz tega razloga se veliko mojih prijateljev še vedno oklepa iPhona 5 SE. Vsem takim lahko priporočam le en mobitel, in sicer Sony Compact XZ2. Ta ponuja 5-palčni zaslon, ki ga lahko še štejemo kot majhnega, za razliko od ostalih majhnih mobitelov pa ta zaradi manjše velikosti ne žrtvuje specifikacij. Sony Compact XZ2 je oborožen do zob in ponuja Snapdragon 845, odlične kamere in sodobno razmerje stranic, pa tudi nasploh ima odličen zaslon, izdelavo in vzdržljivost. Žal Sony vse manj oglašuje svoje mobitele in tako nanj pogosto pozabimo, ko pride do izbire novega mobitela.

Sony Comapct XZ2 je vsekakor najboljši majhen mobitel, ki ga lahko dandanes kupimo.

Najboljši mobitel za igračarje: Pocophone F1 in Nokia 6.1

Še nekoliko novejša kategorija so mobiteli, namenjeni igranju iger. Ti ponujajo strojno opremo, ki ponuja več moči in se tudi pri daljših igralnih maratonih ne pregreje ali upočasni zaradi toplote. Mogoče se sliši nekoliko nenavadno, ampak na svojih mobitelih ljudje igrajo vse več iger. To je moč videti v vse večji ponudbi iger v trgovini Google, pa tudi pri proizvajalcih, ki želijo igračarjem ponuditi posebne mobitele, kot so Razer Phone, Asus ROG Phone in Xiaomi Black Shark. Ti žal pogosto stanejo več, proizvajalci pa se morajo zavedati, da igre na mobitelih igrajo večinoma mlajši uporabniki. Ti za mobitel niso pripravljeni odšteti ogromnih količin denarja, prav tako ne starši, saj bo mobitel pogosto večkrat zadel tla, konstantno polnjenje in praznjenje pa tudi ne pripomoreta k dolgi življenjski dobi mobitela. Za takšne, ki si želijo igrati igre oziroma iščejo dober mobitel za svoje otroke, priporočam Pocophone F1 ali pa Nokio 6.1.

 

Pocophone F1 ponuja velik zaslon, dvojne zvočnike in zmogljivo baterijo in – še najpomembneje – čip Snapdragon 845, ki bo brez težav poganjal vse igre pri maksimalnih nastavitvah. Poleg tega na evropskem trgu stane le 300 EUR in je na splošno odličen mobitel.

 

Vem pa, da vsi niste pripravljeni naročiti mobitela iz tujine ali pa vam je 300 EUR preveč, konec koncev za ta denar dobimo že igralno konzolo. Takim brez težav priporočam mobitel Nokia 6.1, ki se je na naših testih odrezal odlično. Ta ponuja legendarno izdelavo, bolj pa vas bo skrbelo za ploščice kot za mobitel, če ta otroku pade iz rok. Poleg tega ga je pri Telekomu Slovenije možno dobiti za smešno malo denarja in predstavlja izjemno dobro vrednost.

Pocophone F1 je najboljša izbira za »mobilne igračarje«, lahko pa za pol manj dobimo tudi mobitel Nokia 6.1, ki bo vsekakor poganjal vse igre, vendar pri nekoliko nižjih nastavitvah. Oba sta tudi zelo dobro darilo za vašega otroka.

Vir: pexels.com.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
28. december 2018
4373
9. januar 2019
Najboljši mobiteli v letu 2018
Android