Najmanj za drugo številko obvezno izberite eSIM

Marjan Kodelja 16. december 2022 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/esim-kodelja-dec22-hero.jpg

Sodobni mobiteli imajo poleg reže za kartico SIM še vmesnik za njen elektronski ekvivalent, ki je v vseh razen v eni lastnosti boljši. Pa še na to lahko zlahka pozabimo.

Kartice SIM v fizični obliki so ostalina iz časov prvih mobitelov, ki niti približno niso bili tako zmogljivi kot današnji pametni. Na njej je čip s pomnilnikom s podatki o naročniku, tako imenovanim profilom uporabnika, ki vključuje predvsem telefonsko številko in varnostne ključe, s katerimi se mobitel s kartico v sebi predstavi v mobilnem omrežju. Poleg tega je možno na njej hraniti omejeno število stikov, okoli 250. Premalo za potrebe povprečnega uporabnika, zato jih imamo veliko raje na pomnilniku mobitela in za vsak primer še kopijo v oblačni hrambi. Kljub temu je fizična kartica za zdaj preživela in jo imamo skoraj vsi. Čeprav ni več nujna.

Prenosljivost je edina prednost fizične kartice

Informacije so ravno tako lahko zapisane v čipu na matični plošči mobitela namesto na kartici SIM, ki jo moramo vanj vstaviti. Poleg tega zahteva pladenj z ustreznimi električnimi kontakti. Od tu pravzaprav izvira edina prednost, ki jo še ima. Zlahka jo prenašamo iz enega mobitela v drugega, če je to treba. Ne mislim na menjavo starega za novega, temveč za potovanja v tujino, ko se izplača namesto domače uporabljati lokalno kartico SIM. Torej povsod tam, kjer so cene, zlasti podatkovnega gostovanja, (pre)visoke.

Tipičen primer so nostalgična potovanja po Balkanu ali zaslužen počitek ob toplem morju daljne azijske države, kjer ne želite biti izklopljeni od 'dobrot' digitalnega življenja ob hkratnem zavedanju, da si cen mobilnega gostovanja ne morete privoščiti. Rešitev je nakup kartice lokalnega operaterja, ki jo nato »vtaknete« v svoj mobitel. Če ima režo za dve, domačo pustite na njenem mestu, da ste še vedno dosegljivi na svoji mobilni številki. Enako je sicer mogoče doseči z uporabo eSIM-a, le da večina ni vešča rokovanja z njim, zato nam je prva možnost ljubša.

 

eSIM bo prevladal

Zaradi tega bodo reže za fizične kartice še nekaj časa del sodobnih pametnih mobitelov. Čeprav zasedajo prostor, vplivajo na debelino naprave in morda povzročajo težave slabega stika med kontakti reže in kartice. So pa že izginile iz pametnih nosljivih naprav, kjer je problematika prostora izrazitejša. Pametne ure z možnostjo povezave v mobilno omrežje vse po vrsti uporabljajo eSIM. Še veliko bolj je eSIM pomemben za naprave in tipala, povezane v omrežje pete generacije (5G). Nobenega smisla ni, da bi vanje tlačili fizične kartice. Ni praktično in še manj gospodarno.

Dokler tovrstne naprave ne bodo prevladale, bomo eSIM uporabljali v pametnih mobitelih, urah ter tabličnih in prenosnih računalnikih. Veliko prednostni ima. V napravi jih je lahko naenkrat več kot zgolj dve fizični kartici, kolikor je običajno mest na pladnju. Pa še v tem primeru to največkrat pomeni, da druga kartica zasede prostor pomnilniške.

Preprosto pridobivanje in aktiviranje eSIM

Če vaša naprava to dovoli, vam vsekakor predlagam zamenjavo fizične kartice z eSIM. V nasprotju s prepričanjem nekaterih je postopek izjemno preprost:

 • Ko sklenete naročniško razmerje, pa imate napravo s podporo za eSIM in bi ga nadvse radi imeli, boste prejeli kodo QR, ki je osnova za namestitev eSIM-a na napravo.
 • Med postopkom mora biti naprava povezana v brezžično WiFi- ali mobilno omrežje, saj bodo eSIM oziroma ustrezno varnostno zaščiteni podatki o naročniškem razmerju preneseni na napravo prek interneta.
 • Zdaj morate optično prebrati (skenirati) kodo QR s kamero pametnega mobitela. V primeru nameščanja na uro, ki nima kamere, postopek izvedete na povezanem mobitelu. V obeh primerih je smiselno prej prebrati navodila uporabe dotične naprave.
 • Ko je eSIM prenesen, ga še aktivirate in ves postopek, ki običajno ne traja dosti dlje od odpiranja pladnja za fizične kartice in iskanje očal (kajti zaradi majhnosti je nekaterim težko ugotoviti, v kateri prostor mora iti kartica in kako jo obrniti), je tako končan.
 • Pred dobrimi tremi leti, ko je Telekom Slovenije kot prvi v Sloveniji pričel nuditi eSIM, je bilo naprav s podporo malo. Danes je drugače. Vse več jih je oziroma skoraj ni nove, ki ga ne bi podpirala. Zato je čas, da se tudi vi odločite zanj. Obstoječi naročniki to preprosto storitev v Mojem Telekomu ali z obiskom najbližje poslovalnice.


  Nalaganje vsebine
  © 2021 Telekom Slovenije
  16. december 2022
  6070
  16. december 2022
  Najmanj za drugo številko obvezno izberite eSIM