Nakupovanje pri Amazonu tudi s prepoznavanjem slike

Alenka Selčan 11. februar 2014
/PublishingImages/amazon-AR-app-hero.jpg

Že od prvih pametnih mobitelov in konceptov, kot je bil na primer 6th Sense, ljubitelji tehnologije sanjarimo o širitvi koristnih aplikacij nadgrajene resničnosti. Saj veste, takih, ki bi objekt našega zanimanja prepoznale s tako lahkoto, kot Shazaam prepozna pop uspešnico. Takih, ki bi to storile same od sebe, ne da bi bilo treba najprej odčitati abstraktne kockice QR-kode.

To so očitno tudi sanje največje on-line trgovine na svetu, saj se Amazon s svojo aplikacijo nadgrajene resničnosti Flow že nekaj časa trudi, da bi nakupovanje lahko potekalo ravno s prepoznavanjem objektov.

 

Te dni so znova naredili naslednji korak v tej smeri, ko so nadgradili Flow za uporabnike naprav iOS. Ti bodo lahko odslej z Amazonovo aplikacijo namesto fotografiranja objekta ali odčitavanja njegove črtne oziroma QR-kode s kamero preprosto posneli objekt, ki ga želijo kupiti. Flow bo objekt prepoznal po njegovem splošnem videzu - obliki, barvi, velikosti in napisu na embalaži.

Ko s kamero iPhone zajamemo želeni objekt, ga obdajo utripajoče modre zvezdice, kar pomeni, da je Flow že v akciji. Le nekaj sekund traja in že bomo imeli njegov dvojnik v nakupovalni košarici in le trenutek več, da ga bomo dejansko naročili.

Seveda se Amazon zaveda, da je hitrost vrlina, ki bo marsikaterega neodločneža ujela v trenutku nihanja med angelčkom na levi rami, ki odločno odkimava z glavo, in hudičkom na desni, ki z leskom v očeh nagovarja "Kupi, kupi!". Z nadgrajeno nakupovalno novostjo bo dilema med tem, ali si stvar le želimo ali jo dejansko res potrebujemo, pravzaprav izničena. No, nekaj negotovosti bo morda še vedno ostalo, a ta bo precej manjša, saj bomo lahko z aplikacijo posneli več med seboj podobnih predmetov različnih proizvajalcev in hitro preverili njihovo oceno ter seveda tudi ceno.

 

Po trenutnih poročilih različnih preizkuševalcev aplikacije traja od dve do pet sekund, da aplikacija prepozna objekt, najpogostejše napake pa se pojavljajo pri ugotavljanju velikosti. No, glede na napake, ki smo jih vajeni pri marsikateri on-line trgovini manjšega formata, lahko začetnim pomotam najbrž pogledamo skozi prste, upajmo pa, da bodo ob širitvi obogatene nadgrajene resničnosti za naprave Android poskrbeli, da bo takšnih napak vse manj.

Kot je za Wired povedal Sam Hall, Amazonov predsednik za mobilnost, je Amazonova vizija imeti aplikacijo, ki bi prepoznala vse stvari na svetu. In čeprav še niso tam, je obljubil, da bodo vseskozi boljši in inovativnejši.

Kaj pa kupci? Si lahko zamislimo še več, kot zaželi, posnemi, plačaj in čakaj, da ti Amazonov dron pripelje zadnji nakup v posteljo? Če je nakupovanje za marsikoga edina rekreacija, morda res nismo več tako daleč od tiste vizije ljudi prihodnosti, ki nam jo je pred leti predstavil ljubek robotek Wall-e.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. februar 2014
1958
8. september 2014
Nakupovanje pri Amazonu tudi s prepoznavanjem slike
Android, iOS